Apple upočasnjuje starejše telefone zaradi opešanih baterij
Matjaž Ropret 21. decembra 2017 ob 11:50

Tehnološke dele interneta so preplavile precej senzacionalna poročila o Applovem namernem upočasnjevanju starejših iPhonov, predvsem tistih, ki jim je že rahlo opešala baterija. Po začetnih rezultatih hitrostnih testov in ugibanjih, je zdaj Apple za ameriške medije prakso delno potrdil in pojasnil, da je namenjena preprečevanju nehotenih izklopov telefonov.

Kot vedno, je stvar v »zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje«. V Applu so spomnili, da litij-ionske baterije na mrazu, ob manjši napolnjenosti ali zaradi starostne degradacije ne zmorejo več zagotavljati dovolj toka, kot ga morda ob polni obremenitvi potrebuje procesor. To pa pomeni, da takrat lahko vse skupaj po domače povedano počepne, in se telefon izključi. Ali pa se to zgodi, ker je naprava sprogramirana, da ne dovoli preveč tovrstnega poizkušanja z zmogljivostmi, ki jih baterija ne more zagotoviti. In je tako bolje vse skupaj izklopiti, kot ustvarjati škodo na elektroniki, ki se trudi z nečim, kar ne gre.

Vendar je tudi vsak izklop in vklop za elektronske komponente šok, še posebej nenaden – kot bi pritisnil in držal tipko, ne z ukazom »zaustavitev«, ki to opravi manj stresno za elektroniko. V Applu so zato že z eno od nadgradenj sistema iOS 10 uvedli rešitev, ki zgladi tovrstne silovite poraste v hitrosti procesorja. Drugače povedano, zajezili so, koliko energije (toka) lahko procesor zahteva od baterije, ali razdelili najhujše zahteve na več procesorskih ciklov. To pa uporabnik zazna kot upočasnitev, določena operacija se izvaja dlje kot bi se z baterijo, ki lahko zagotovi dovolj toka. »Upočasnitev« je prizadela modele iPhone 6, 6S in SE, z letošnjim iOS 11.2 še sedmico, v prihodnje pa jo v Applu nameravajo razširiti še na novejše modele (8, X in prihajajoče). Zanje za zdaj še ni potrebe po takem postopanju, saj so vsi še dokaj novi in imajo dovolj sveže baterije. Imajo pa tudi novejše procesorje, izdelane z 10-nm litografijo (prej so razmaki med tranzistorji merili 16 nm ali več), ki so energijsko učinkovitejši.

Nasvet uporabnikom je zato zamenjava baterije. Ta je smiselna po kakšnih dveh letih, do takrat je bil namreč telefon deležen že toliko polnjenj, da se je zmogljivost baterije zagotovo znižala na približno 80 odstotkov začetne, morda še manj. Postopek menjave pri Applovih telefonih, kjer je treba zgolj dvigniti sprednjo stran (zaslon), ni posebno zapleten in tudi približno 50 ali nekaj več evrov, kolikor tak poseg stane, ni pretiran strošek. Z novo baterijo pa lahko iPhone znova deluje na »polnih obratih.«

Kar pa bi lahko Apple spremenil že v osnovi, namesto kupcem ne ravno prijaznega zmanjševanja zmogljivosti njihovih naprav, bi bilo vgrajevanje večjih baterij. Večina modelov iPhone ima energijsko kapaciteto nekje med 1700 in 1800 mAh, medtem ko v androidnem taboru 3000 mAh zdaj že pomeni majhno baterijo. Res je energijska učinkovitost pri jabolčnih telefonih bistveno boljša, a če je osnovne zaloge dvakrat več, jo je po dveh letih tudi še dovolj za hitro delovanje. Kar pa seveda ne pomeni, da drugi mobilniki sčasoma ne postajajo počasnejši.

Zagotovo menjava baterije pomaga tudi pri drugih modelih, ni pa povsem jasno, ali so kakšno podobno logiko v svojo programsko opremo vnesli tudi ostali proizvajalci. Pa tudi odpiranje in vnovično sestavljanje nekaterih androidnih telefonov, ki so zgolj zlepljeni skupaj, brez kakršnih koli vijakov (iPhoni imajo dva na spodnjem koncu), je težje. Žal so časi zamenljivih baterij, ki bi vse te težave zlahka odpravile, že zdavnaj minili, pri iPhonu jih niti nikoli ni bilo. A tudi drugod je prevladala estetika.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Na vrednosti AnTuTu benchmarka pred in po menjavi baterije na iphone 6s lahko potrdim spremembo v performancu. Glede uporabnike izkusnje se ne morem komentirati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.