Apple TV se je razširil na vse konce, zdaj čakamo še novo »škatlico«
Matjaž Ropret 20. februarja 2021 ob 13:24

Ob zagonu storitve Apple TV+ jeseni 2019 ni bilo prav veliko možnosti za ogled vsebin, ki jih je ponujala, zunaj naprav brez jabolčnega znaka. Danes je popolnoma drugače in Apple še vedno prodaja isti predvajalnik Apple TV, ki ga je predstavil jeseni 2017. Bo letos le postal v trgovine novega ali se s to napravo sploh ne bo več ukvarjal?

Aplikacija Apple TV je bila v času splovitve istoimenske storitve pretočnega videa (le dodatnim plusom) na voljo za novejše LG-jeve in Samsungove televizorje. Kasneje je prišla še na Xbox, uporabljal sem jo na Playstationu 5 in zdaj je našla pot še na platformo Google TV in s tem na predvajalnik Chromecast ter na nekatere televizorje Sony in Vizio. Tako jo ima lahko na velikem ekranu zdaj že praktično vsakdo, ki si je želi, in mu za ta »privilegij« ni treba plačati več kot 80 evrov, ako televizor ali konzola ne omogoča namestitve aplikacije. Potrdim lahko, da je na vseh omenjenih napravah – preizkusil sem jo na LG-jevih in Samsungovih televizorjih, Chromecastu, Xboxu in Playstationu – povsem enaka in da skoraj povsod podpira sliko 4K ter format Dolby Vision ter zvok Dolby Atmos.

Znotraj aplikacije je mogoče gledati tako vsebine, ki so del naročnine na Apple TV+, kot tudi tiste, ki so na voljo za nakup ali izposojo v tržnici iTunes. Mogoče so celo malce preveč združene in na domači strani ni na prvi pogled jasno, kaj je »vključeno« in kaj dodatno plačljivo, toda gledalcu z nekaj brskanja postane jasno, kaj kam sodi. Ponudbo pa so tudi na »plusu« že toliko obogatili, da ponuja kar nekaj ur povsem solidnega razvedrila. Daleč od Netflixa, a število potencialno zanimivih serij se že lahko primerja s tistim na Amozonovem Prime Videu.

Napravica Apple TV je kljub starosti, tri leta in pol so za tovrstno reč kar dolga doba, še vedno dokaj moderna. Podpira omenjene formate slike in zvoka in ima dovolj prostora za shranjevanje vsebin, največ pritožb uporabnikov leti na komaj uporaben daljinski upravljalnik, pa tudi procesor ni več dovolj zmogljiv za najnovejše trike pri obdelavi slike in poganjanje zahtevnejših iger. Letošnja nadgradnja bi morala izboljšati vsaj našteto, morda pa prinesti še kakšno novost. Če je Applu ta »škatlica« sploh še v interesu. Zdi se, da večjega učinka in preboja z njo ni dosegel, zato ne bi bilo ravno šokantno, če naslednje generacije ne bi bilo več.

Vseeno pa bo Apple TV verjetno živel naprej, najmanj iz naslednjih razlogov. V podjetju bodo zanesljivo trdili, da je uporabniška izkušnja z njihovo namensko napravo najboljša, pa četudi je aplikacija v osnovi enaka. Če ne drugega, lahko izpostavijo popolno podporo protokolu Airplay 2 in več prostora (gigabajtov) za shranjevanje kupljenih ali izposojenih vsebin. Ne bodo imeli težav s prepričevanjem svojih navdušencev, naj po nekaj letih znova odštejejo kakšnih dvesto evrov za to napravo, kar bo prineslo nekaj dodanih milijonov dobička, teh pa se nihče ne brani. Glede na konkretno investicijo v vsebine ter storitev TV+ je fizični predvajalnik vseeno dokaj logična in smiselna poteza. Še dodaten vidik pa so lahko igre. Storitev Arcade sicer ima približno milijardo naprav, na katerih je mogoče igrati, ker igre tečejo tako na iPhonu kot iPadu, a vseeno si jih najbrž marsikdo želi na večjem ekranu v dnevni sobi, po možnosti s solidnim igralnim ploščkom v roki. Doslej Apple TV ni bil posebej dober za ta namen, a morda se bo to z novo generacijo spremenilo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Novi Apple TV bi utegnili videti že na marčevskem dogodku, ki ga bo letos korporacija skoraj zagotovo pripravila. Lani ga je izpustila, ko je bilo ob začetku pandemije še vse zelo kaotično, toda po enem letu so predstavitve na daljavo utečene, Apple je doslej imel daleč najboljšo produkcijo, pa tudi potencialnih novosti ne manjka – najmanj še novi iPadi, iskalniki stvari s tehnologijo UWB, računalniki z novimi procesorji in še kaj je možnimi izdelki za razkritje – zato bi bilo sila nenavadno, če bi se tudi tokrat zadovoljili zgolj z objavo sporočil za javnost.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
  • Ali je možno na kateri od teh naprav izbrati slovenske podnapise, ki sicer so na voljo na Apple TV+?

  • Imam nameščeno aplikacijo na Amazon fire TV stick 4K, vendar lahko gledam samo vsebino Apple TV+.
    Za ostalo vsebino mi napiše, da jo lahko gledam le na Applovi napravi.

    • Ne spomnim se, da kje česa ne bi mogel gledat, na Chromecastu definitivno deluje tudi kupovanje in izposojanje filmov (in mislim, da tudi na ostalih napravah, ki sem jih omenjal).

      • To buy or rent something, you can simply do so on your iPhone, iPad, iPod touch, Mac, PC, and it will instantly appear within the Apple TV app on Fire TV.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.