Apple Silicon M1 in Macbook Air – Odgovori na vsa pomembna vprašanja (#video)
Matjaž Ropret 3. decembra 2020 ob 07:44

Apple je izjemno samozavestno, a brez podkrepitve v konkretnih številkah, predstavil novi procesor M1 in prve tri računalnike z njim. Prvi testi so nato večinoma trdili, da je bilo bahanje na dogodku pred tremi tedni kar upravičeno. Kmalu zatem sem za nekaj dni dobil na test novega Macbooka Air – v osnovni konfiguraciji – in se zakopal v intenzivno preizkušanje. Radovednost in naravna skepsa mi pač nista dala miru, pa tudi ne dobiš ravno pogosto v roke potencialno prelomnega, da ne rečem revolucionarnega izdelka.

Tako sem na Aira namestil, kar mi je prišlo na misel in kar običajno uporabljam na svojem primarnem računalniku (sicer z Windows 10, a to niti ni pomembno, saj programi večinoma obstajajo za oba operacijska sistema). Poleg uporabe za “službo” in zabavo, sem poganjal še sintetične teste in na vse načine poskušal določiti, kako hiter je dejansko ta procesor. In ugotoviti, kje je vendarle kakšen kompromis. Nisem prepričan, da sem ga našel, M1 je res nekaj posebnega.

Tako za začetek ponujal video, v katerem povem vse bistveno o tem procesorju in novih računalnikih. Najprej nekaj o tem, kakšen je Macbook Air kot prenosnik in kako se primerja s konkurenco. Nato pa odgovorim na glavne vidike, ki te zagotovo najbolj zanimajo glede M1. Ta vprašanja so našteta spodaj, v videu pa se to začne na 9 minuti in 40 sekundah.

  • Kakšne so zmogljivosti računalnika? Je procesor res tako noro hiter, kot vsi trdijo, da je?
  • Kakšna je s prehodom na arhitekturo Arm pridobitev v trajanju baterije, če sploh je?
  • Kako delujejo programi, ki še niso prilagojeni za novo arhitekturo? So s tem kakšne težave?
  • Je zaradi zgornje točke ali drugih potencialnih začetnih težav najbolje še malo počakati z nakupom?
  • Odločanje med Macbookoma Air in Pro – je slednji vreden dodatnih tristo evrov?
  • Razvpita diskusija glede pomnilnika – je 8 GB res premalo in kaj naj storijo uporabniki, ki želijo 32 GB ali več?
  • V kakšen položaj vse skupaj postavlja “starega” Aira z Intelovimi procesorji, ki je trgovcem še ostal na zalogi?

Seveda bom tako o M1 kot Macbooku Air tudi še podrobneje pisal, za začetek pa je tu video, da čakanje na informacije ne bo predolgo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.