Apple se poskuša z znižanjem marž prikupiti manjšim razvijalcem aplikacij
Matjaž Ropret 19. novembra 2020 ob 11:15

Nasprotovanje Applovim pogojem in zahtevam za ponujanja aplikacij v tržnici App Store ne pojenja, zato je podjetje povleklo novo potezo. Z začetkom 2021 znižuje delež, ki ga pobere ob vsakem nakupu, na 15 odstotkov. Vendar samo za tiste razvijalce, ki so v omenjeni tržnici v prejšnjem letu zaslužili manj kot milijon evrov.

Poteza se na prvi pogled sliši všečno in naj bi bila prvenstveno v pomoč manjših podjetjem, ki bodo tako lahko ali imela bolj konkurenčne cene aplikacij oz. storitev ali pa si bodo znižala stroške. Nihče tudi ne oporeka Applovi pravici do določene provizije, saj navsezadnje on zagotavlja uporabnike, delovanje infrastrukture (tudi plačilne), preverja aplikacije in nasploh skrbi za urejeno okolje. Toda skoraj tretjinski delež se marsikomu zdi pretiran, poleg tega pa korporacija postavlja nejasna pravila in pogosto daje odpustke nekaterim ponudnikom, ki so dovolj veliki in pomembni. Poleg tega pa s svojimi lastnimi storitvami predstavlja nelojalno konkurenco, trdijo nekateri konkurenti. Zaradi tega so se tudi začeli spori s podjetji Spotify, Epic Games in drugimi.

Sprememba, ki bo začela veljati z novim letom, naj bi po nekaterih podatkih veljala za kar 98 odstotkov razvijalcev. Toda po drugi strani ti razvijalci predstavljajo vsega pet odstotkov »prometa« v trgovini App Store, saj 95 odstotkov ustvarita dva odstotka »velikih«. Tako se najbrž ne bo bistveno poznala v Applovih prihodkih in bo podjetje z minimalnimi »stroški« poskusilo ustvariti vtis, da se obnaša razvijalcem prijazno. Verjetno je v ozadju tudi namera, da manjši ponudniki aplikacij ne bi več imeli razloga za sodelovanje pri peticijah za konkretne spremembe v celotnem modelu App Storea in prodajanja aplikacij v sistemu iOS.

Zagotovo pa sta posredi še dva vidika. Apple (tudi) zaradi opisanih razlogov preiskujeta tako ameriški kot evropski regulator trga in ugotavljata, če morda podjetje ne zlorablja dominantnega položaja. Zagotovo si korporacija ne želi, da bi kdorkoli v teh postopkih dejansko razsodil, da se zlorabe dogajajo, zapovedal spremembe in še naložil milijardno globo. Obenem pa se ob opuščanju Intelovih procesorjev v računalnikih Mac, s čimer to platformo v celoti nadzira Apple, pojavljajo strahovi, da bo sčasoma postala podobna iOS-u. Povsem zaprta in prepuščena na milost in nemilost upravljavca. Zato slednji mora ustvarjati vtis, da ne bo tako hudo, kot se mnogi bojijo, da bo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.