Apple predstavil nove procesorje in z njimi osvežene, sicer pa že znane prenosne in namizne računalnike
Matjaž Ropret 31. oktobra 2023 ob 11:01

Dogodek z naslovom Strašljivo hitro, na katerem je Apple ponoči po našem času predstavil novosti v linijah osebnih računalnikov Macbook Pro in iMac, je minil po pričakovanjih. Obelodanili so družino procesorjev M3 in z njimi osvežene prenosnike Macbook Pro 14 in 16 ter namizni računalnik vrste vse-v-enim iMac 24. Kakšnega novega računalnika pa niso dodali v ponudbo.

Procesorji M3 so za zdaj trije. Poleg »osnovnega« še M3 Pro in M3 Max – razlika je v številu jeder, največji velikosti na isto rezino silicija integriranega delovnega pomnilnika in hitrosti komunikacije med posameznimi enotami –, medtem ko bodo morali najbolj zahtevni uporabniki na M3 Ultra še nekoliko počakati. Glavna novost teh čipov je izdelava v procesu z velikostjo osnovnega delca oz. razmaka med njimi 3 nm, s čimer je Apple še enkrat prvi. Ostali so za zdaj namreč pri 5 nm in naslednjo stopnjo v razvoju, ki jo omogoča izdelovalec TSMC, kmalu pa menda tudi Samsung, šele preizkušajo.

Za nove procesorje seveda trdijo, da so zmogljivejši od prejšnjih, poleg tega, da prinašajo boljšo »zmogljivost na vat,« torej porabijo manj energije pri enakih zmogljivostih od prejšnje generacije. Pri tem je treba poudariti, da so bili procesorji M2 v osnovi »naviti« M1, z več moči, torej porabe, so dosegli boljše performanse. Kar pa se je odražalo tudi na večjem segrevanju in s tem potrebi bo učinkovitejšem hlajenju ali pa zniževanju zmogljivosti ob daljših obremenitvah. Navedbe o pohitritvi so nekoliko posplošene, nekonkretne in brez drobnega tiska. Apple navaja zgolj, da so zmogljiva jedra »do« 30 odstotkov hitrejša od tistih v procesorjih družine M1, varčna jedra pa do 50 odstotkov hitrejša od tovrstnih jeder v M1. Primerjava z M1 je očitno bolj ugodna in tudi Apple se najbrž zaveda, da tisti z računalniki, ki jih poganjajo procesorji M2, teh ne bodo menjali za nove z M3.

Morda večja pridobitev je do 65 odstotkov zmogljivejši grafični del, v nekaterih programih pa kar do 2,5-krat, ki poleg tega omogoča napredno senčenje Ray Tracing in Mesh shading. »Novi procesorji kažejo napredek, ki smo ga dosegli od predstavitve lastnih procesorjev M1,« so zapisali v Applu. Njihove navedbe o skoku zmogljivosti bo moral kdo podrobno preveriti, poleg tega pa so 10- do 20-odstotni skoki v posameznih generacijah nekaj povsem običajnega v procesorski industriji, občasno vidimo tudi večje. Realno je M1 predstavljal revolucionaren preskok, vse od takrat naprej pa so male izboljšave.

Od računalnikov so z novimi čipi za zdaj opremili Macbook Pro v 14- in 16-palčni izvedbi, medtem ko so 13-palčno dokončno opustili, in iMac z enakim 24,6-palčnim zaslonom kot doslej. Nasploh se računalniki niso spremenili, zgolj pri prenosnikih so dodali črno barvo, ki bo nekatere zagotovo zamikala. Cene se začnejo nekje pri 1700 evrih za namiznik in nad dvema tisočakoma za prenosnike. Osnovna konfiguracija iMaca še vedno vsebuje zgolj 256 GB diska in 8 GB delovnega pomnilnika. Slednje velja tudi za Macbook Pro, je tam diska v osnovi 512 GB. Zanimivo je, da sta naslednji stopnji pomnilnika pri prenosnikih s procesorji M3 Pro in M3 Max 18 in 36 GB namesto običajnih 16 in 32 GB. Novosti prihajajo v prodajo prihodnji teden, vsaj na večjih trgih, Slovenija utegne biti kakšen dan ali teden zadaj.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja