Apple potrdil velike spremembe, hkrati svari pred nevarnostmi
Matjaž Ropret 26. januarja 2024 ob 06:08

Evropska unija bo z Aktom o digitalnih trgih (Digital Markets Act, DMA) primorala tehnološke velikane v drugačno obravnavanje drugih ponudnikov in uporabnikov ter spremembe poslovnih taktik, ne glede na to, kako s figo v žepu se bodo tega poskušali lotiti. Apple je že napovedal veliko število še nedolgo tega nepredstavljivih novosti.

V skladu s tem novim zakonodajnim svežnjem je Evropska komisija šesterico korporacij razglasila za t. i. vratarje, saj držijo roko nad pomembnimi platformami, in zanje veljajo drugačne obveznosti kot za preostale ponudnike. Vratarji so podjetja Alphabet (Google, Youtube), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook, Instagram) in Microsoft. Pri vsakem so določili še jedrne platforme oz. storitve, za katere veljajo obveznosti. Pri Applu so to operacijski sistem iOS, trgovina z aplikacijami App Store in brskalnik Safari. Pri vseh treh bo podjetje, kot je objavilo sinoči, z marcem uvedlo marsikatero spremembo. Zgolj v EU, kajti drugod ta pravila ne veljajo in lahko Apple še naprej posluje po starem. Tudi za Evropo pa je v sporočilu za javno v malodane vsakem odstavku omenilo, kako te spremembe vnašajo varnostna tveganja za uporabnike, in na to noto bo verjetno igralo na drugih celinah, dokler ne bodo še tam zakonodajalci ali regulatorji sprejeli kakšnih podobnih pravil. Seveda pa zelo očitna nejevolja ob vsiljenem »odpiranju vrtička,« ki ga poskušajo vedno znova varovati s svarili pred zlonamerno kodo, prevarami, nevarno vsebino in podobnim, izhaja iz enega samega razloga – neizbežnega upada prihodkov iz tega naslova.

Spremembe vsaj v teoriji prinašajo večino tistega, kar so kritiki že leta očitali Applu in njegovemu skoraj neprodušno zaprtemu ekosistemu. Ti isti se sicer že javno oglašajo in trdijo, da gre za dvolične in zavajajoče pogoje, celo za izigravanje zakonodaje, pri čemer verjetno vsaj v določeni meri pretiravajo, delno pa imajo zagotovo prav. Apple namerava dopustiti alternative trgovine z aplikacijami in tudi alternativne plačilne sisteme, možnost uporabe drugega jedra za brskalnike v sistemu iOS poleg njegovega lastnega Webkit in, morda za nekatere celo najbolj razveseljivo, poln dostop do tehnologije NFC za vse razvijalce, kar pomeni še druge mobilne denarnice z možnostjo brezstičnega plačevanja, ne zgolj (monopolne) Apple Pay.

Vratarji in storitve oz. platforme, za katere veljajo dodatne obveznosti.

Doslej je bilo za končne uporabnike nameščanje aplikacij na Applovih napravah, z izjemo osebnih računalnikov Mac, mogoče zgolj prek trgovine App Store. Po novem še vedno ne bo povsem prosto, kot je denimo v operacijskem sistemu MacOS in drugod, prek namestitvenih datotek (.IPA ali denimo v okolju android .APK), temveč še vedno le iz trgovin, ki jih bo potrdil Apple in katerih ponudniki bodo dali bančna zagotovila v višini vsaj enega milijona evrov. Poleg tega bo za vsako prvo namestitev aplikacije, četudi bo za končnega uporabnika brezplačna, nad številko enega milijona, moral ponudnik Applu plačati pol evra provizije. Vseeno pa se lahko nadejamo trgovin Epic Games, Microsoft, Spotify in še kakšne. Epic bo skoraj zagotovo na iOS tako znova pripeljal »prepovedani« Fortnite. Po novem naj bi bile dovoljene tudi aplikacije za pretočne igre, kar so morali doslej ponudniki reševati prek brskalnika, saj je Apple želel potrditi vsako posamično igro, ki bi se pretakala, četudi tega pri pretočnikih za serije in filme ter za glasbo ne počne, ker niti ne more.

V lastni trgovini App Store bo Apple nekoliko znižal svoje provizije, za približno deset odstotnih točk, v alternativnih trgovinah pa njemu ne bo šlo nič, razen če bi se izdajatelj aplikacije odločil za Applov plačilni sistem, v tem primeru je provizija triodstotna. Pri kakšnem drugem plačilnem ponudniku utegne biti malce nižja. Končno bodo dovoljene tudi povezave izven trgovin, denimo na spletne strani, kjer se bo dalo naročnine, kot smo navajeni na računalnikih, sklepati brez »prisklednikov.«

Brskalnikov je v sistemu iOS (in iPad OS) obilo, vendar vsi temeljijo na Webkitu. Po novem bodo lahko tudi Chromiumu ali kakšni drugi osnovi, saj Apple ne bo več mogel pogojevati, kaj morajo razvijalci uporabljati. In tudi ne bo smel več zapirati dostopa do tehnologije NFC za brezstično komunikacijo med napravami. Iphone je bil, razen za Apple Pay, v tem pogledu bolj ali manj bralnik, zdaj pa bo možno razviti tudi rešitve, pri katerih se telefon predstavi kot aktivna naprava. Ljubljanska Urbana je sicer vmes prešla na drugačno izvedbo, toda odpira se možnost za alternativne mobilne denarnice. Vsaka banka lahko uvede svojo in s tem komitentom ponudi možnost brezstičnega plačevanja s telefonom (ali uro). Kot vemo, še na androidni strani, kjer je to mogoče že ves čas, še zdaleč tega ne nudijo vse, a v sistem Apple Pay jih je pristopilo še manj. Morda se zdaj odločijo vsaj za lastno rešitev.

Novosti bodo na voljo marca (rok po DMA je 6. 3. 2024) z nadgradnjo sistema iOS na različico 17.4. Kar verjetno tudi pomeni, da lastniki starejših naprav, za katere ni več posodobitev, ne bodo deležni teh dobrobiti.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja