Apple Pay je od danes (tudi) v Sloveniji
Matjaž Ropret 26. junija 2019 ob 09:36

Že lani jeseni je bilo jasno, da bo 2019. leto širitve mobilne denarnice Apple Pay v nove države, tudi v Slovenijo. Bilo je le še vprašanje točnega datuma. Potem, ko se nekateri trgi storitev dobili že pomladi, je danes dan d še za trinajsterico evropskih držav, kjer bodo uporabniki kartic Mastercard in verjetno tudi drugih pri devetih različnih bankah lahko začeli plačevati s svojimi telefoni iPhone in urami Apple Watch, pa tudi tablicami iPad in računalniki Mac za spletne nakupe.

Apple Pay je od danes delujoč v naslednjih državah: v Bolgariji, na Cipru, v Estoniji, Grčiji, na Hrvaškem, v Latviji, Liechtensteinu, Litvi, na Malti, na Portugalskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji. V sistem so v teh državah vključuje banke Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa in Unicredit Bank. Seveda niso vse dostopne v vseh državah, v Sloveniji so za zdaj aktualne Monese, N26 in Revolut. Žal se Unicredit v naši državi še ni priključila tej platformi, morda se bo čez čas. Kot se bodo skoraj zagotovo še nekatere, med njimi NLB, ki za androidne telefone že ima svojo mobilno denarnico NLB Pay. Pa verjetno še kakšna, omenja se Intesa Sanpaolo, ki tudi že ima svojo mobilno denarnico.

Ponta mobilne denarnice je v tem, da nadomesti tako gotovino kot klasične plačilne kartice. Apple Pay omogoča brezstično plačevanje na vseh terminalih POS, ki to podpirajo, zdaj so taki že skorajda vsi. Poleg tega pa še enostavno in varno potrjevanje plačil znotraj aplikacij in na spletu. Tako ni treba nikamor več vnašajo podatkov o karticah, ampak zgolj potrdiš nakup prek sistema Apple Pay. Prav tako so v sistemu shranjeni podatki o potrošniku in o dostavi, zato plačevanje na ta način prihrani čas, hkrati pa je manjša možnost za zlorabo podatkov.

Kot pojasnjujejo  v Mastercardu, Storitev digitalnih možnosti Mastercard (Mastercard Digital Enablement Service – MDES) uporablja tehnologije plačevanja – EMV, tokenizacijo in kriptografijo –, ki zagotavljajo integriteto podatkov o imetniku kartice. Ob uporabi kreditne ali debetne kartice z Apple Pay se številka kartice ne shrani ne na napravi in ne na Applovih strežnikih. Sistem posamezni napravi namesto tega dodeli unikatno namensko številko (Device Account Number), ki se šifrira in varno shrani v elektronskem čipu uporabnikove kartice. Vsako transakcijo nato kupec potrdi z uporabo enkratne dinamične varnostne kode. V praksi to pomeni potrjevanje z biometričnim sistemom za odklepanje naprave, naj bo to prstni odtis (Touch ID) ali obraz (Face ID), ali pa z geslom oz. kodo PIN.

Zelo me veseli, da lahko v sodelovanju z družbo Apple in našimi partnerji iz bančnega sektorja imetnikom kartic Mastercard ponudimo storitev Apple Pay. Evropa je v ospredju brezstične evolucije, saj je vsaka druga transakcija na naši celini brezstična. Tak način plačevanja ponuja hitrost in priročnost, obenem pa kaže na močno željo evropskih potrošnikov po uporabi novih tehnologij. Enako pomembna je tudi varnost transakcij, ki jo zagotavlja tehnologija tokenizacije, s katero je mogoče mobilno napravo varno povezati s plačilno kartico,

je poudaril Luka Gabrovšek, poslovni direktor družbe Mastercard v Sloveniji.

Vse podprte jabolčne naprave so že pripravljene na Apple Pay, zato je dodajanje kartic v mobilno denarnico enostavno, le najnovejša različica operacijskega sistema mora biti nameščena. Na iPhonu, ki je seveda osrednja točka za to storitev, je treba iti v aplikacijo Wallet (denarnica), tam pritisniti na plus za dodajanje kartice, izbrati banko ter nato fotografirati (poskenirati) in potrditi kartico. Če je kartico izdala banka, ki je v sistemu, in je podprta, potem ni treba storiti več nič drugega. Plačevanje s telefonom in puščanje denarnice doma se lahko začne.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zgornji fotografiji: Apple in Mastercard

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja