Apple, Microsoft in Samsung ukinjajo »neuspešne« modele telefonov
Matjaž Ropret 11. januarja 2023 ob 17:18

Nismo še niti pri predstavitvah novih telefonov z letnico 2023 (Samsung je sicer danes napovedal predstavitev 1. februarja, pa so že tu govorice o načrtih velikih korporacij za prihodnje leto. Vendar jih ne gre spregledati, saj povedo precej tako o dogajanju na trgu kot o samih proizvodih, ki zelo verjetno ne bodo dobili naslednikov.

Ukinjanje določenih modelov ni nič neobičajnega in to še zdaleč ne velja samo za telefone. Mnogo še nedolgo nazaj priljubljenih avtomobilov je bilo v zadnjem času deležnih neusmiljenega reza, nekateri bodo dobili drugačne naslednike, drugi niti tega ne. Podobno bo s telefoni. Ne tako zelo šokantni sta verjetno novici, da gresta na smetišče zgodovine Applov iPhone SE in Microsoftov dvozaslonski Surface Duo, ki pa naj bi dobil naslednika s prepogljivim zaslonom, medtem ko bo precej bolj presenetljivo, v kolikor bo Samsung res prešel na zgolj dva modela v družini Galaxy S in se odpovedal »vmesnemu« Plusu. Tak scenarij se mi ne zdi zelo verjeten, a pri teh korporacijah človek nikoli ne ve.

Apple je s telefoni noro uspešen, a vendarle se mu določeni primerki ponesrečijo. Nekateri v vseh pogledih, drugi predvsem glede prodajnih številk. Spomnimo se »barvitega« (plastičnega) iPhona 5C izpred desetletja. Nazadnje je Mini živel zgolj dve generaciji, dokler ga niso v aktualni generaciji zaradi mizerne prodaje zamenjali z drugo skrajnostjo, modelom iPhone 14 Plus. Ta je sicer po svoje zelo zanimiv in tudi simpatičen, vendar odločno predrag, glede na to, kar ponuja, kupci pa se zanj (nepresenetljivo) ne odločajo. Prav lahko ga najkasneje prihodnje leto doleti enaka usoda kot Minija.

iPhone SE 2022. Fotografija: Apple

Skoraj zagotovo pa ne bo več novega modela SE. Prvega je Apple poslal v prodajo l. 2016, še s prastarim 4-palčnim zaslonom, nato je naslednika pripravil l. 2020, v ohišju, ki izhaja iz iPhona 6, in ga vnovič osvežil lani, znova na enaki osnovi. Za prihodnje leto je menda imel v načrtu naslednika z obliko iPhona XR (oz. 11), vendar po zadnjih informacijah nič več. Projekt naj bi bil ustavljen, ker se celotno povpraševanje po pametnih telefonih zmanjšuje in naj bi podjetje vire in denar usmerilo v druge, bolj perspektivne izdelke. Upamo, da to nasploh pomeni konec recikliranja modelov izpred več let, ki v času predstavitve nikakor ne delujejo več moderno in napredno.

Microsoft Surface Duo. Fotografija: Microsoft

Microsoft lani ni predstavil nove naprave Surface Duo, za zdaj je ostal pri dveh generacijah. Pridobili sta nekaj navdušencev, toda skupno število prodanih je bilo verjetno zelo nizko. Malo kupcev je ob res visoki ceni prepoznalo prednosti uporabe dveh zaslonov hkrati, medtem ko je za enega velikega presledek med njima preveč očiten. Druga generacija je z izboklino za foto-video sklop (ta je bil pri prvi res podpovprečne kakovosti) tudi razgalila drugi kompromis »telefona« z dvema enakovrednima zaslonoma, saj je zadeva funkcionirala zgolj pri uporabi v načinu prenosnika ali knjige, ne pa tudi enozaslonsko (stranici se nista več v celoti stikali). Naslednik bo po navedbah dobro obveščenih imel prepogljiv zaslon, torej bo nekaj v slogu Samsungovih Galaxyjev Z Fold, kar ima zagotovo bistveno več smisla. Dvozaslonski prenosnik, kjer vsak od zaslonov ponuja konkretno delovno ali razvedrilno površino, in ki je ves čas nekam položen, se zdi poskus, ki bi tovrstni koncept lahko premaknil z mrtve točke, a tudi to ni nujno.

Samsung Galaxy S22+. Fotografija: Samsung

Ob slabi prodaji iPhona 14 Plus in verjetno tudi lastnih podatkih pa Samsung za prihodnje leto glede na najnovejše špekulacije, ki pa so lahko zelo napačne, pripravlja le še »osnovnega« Galaxyja S24 in oh-in-sploh Galaxy S24 Ultra. Izpadel bi Plus, ki v seriji Galaxy S23 zagotovo še ostaja v ponudbi. Prej bi si morda zamišljali, da bo rez doletel manjšega Galaxyja S, marsikje se je namreč Plus prodajal veliko bolje, toda morda bodo preostalega nekoliko povečali, tudi podražili, in kupce, ki si želijo res velik zaslon, preusmerili na Ultro. Morda pa vse ostane enako kot doslej.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pri vseh tovrstnih rezih je žalostno to, da pogosto ni bila napačna sama ideja izdelka, temveč predvsem izvedba in v mnogih primerih tudi cenovno pozicioniranje. Seveda se vmes spreminjajo tudi navade kupcev in če se ozremo k avtomobilom, ti prehajajo od klasičnih oblik kot SUV-jem. Toda nekoč priljubljeni modeli so bili v zadnjih generacijah toliko neizraziti in neprepričljivi (npr. Mondeo, Talisman, Scenic, C4 Space Tourer), da niso mogli preprečiti nadaljevanja trenda. Podobno je s telefoni. Iphone SE je preprosto preveč »starodoben«, četudi ima dokaj nov procesor, Surface Duo z odločno prevelikim naborom kompromisov in slabe programske opreme za zahtevano ceno, medtem ko sta si Galaxyja S (ali iPhona 14) preveč podobna in se nato mnogi pač odločijo za cenejšega. Proizvajalci nato hitro pridejo do lažjega zaključka – taki izdelki nimajo več dovolj kupcev –, kot do samorefleksije, ali niso morda ponudili premalo zanimivega izdelka (za napačno ceno).

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja