Apple lahko na daljavo izključi ukraden iPhone, policija pa ne more onesposobiti fotoaparatov v mobilnikih
Matjaž Ropret 6. junija 2020 ob 06:34

Med protesti se v Združenih državah Amerike dogaja tudi plenjenje po trgovskih centrih, pri tem pa so priročna in zaželena tarča razstavni telefoni v Applovih trgovinah. Toda »srečni dobitniki« so že začeli dobivati negativna presenečenja. V povezavi s protesti pa se je začela širiti nova nesmiselna teorija zarote.

Apple je šele nedavno znova odprl trgovine, ki jih je zaprla epidemija korona virusa, in pri nekaterih od njih so vrata že tudi znova zapahnil nazaj. Množice, ki so se valile skozi nakupovalna središča in izkoriščale razmere za priložnostno okoriščanje, so pač povzročale preveč škode. Toda nekateri, ki so jim tako ali drugače prišli v roke ukradeni iPhoni – ali so se do njih dokopali sami ali so jih od nekoga kupili – so nanje že začeli dobivati sporočila, telefoni pa so nehali delovati. V obvestilu je pisalo nekaj takega: »Prosimo, vrnite ta izdelek v to in to Applovo trgovino. Napravo smo onemogočili in sledimo njeno lokacijo, o kraji bomo obvestili lokalne oblasti.«

Apple za naprave, ki so na ogled v trgovinah in izgledajo kot povsem običajno delujoče, zlahka nastavi več načinov »izklopa« in sledenja. Ti iPhoni imajo namreč nameščeno posebno različico operacijskega sistema iOS, ki po pisanju portala Ars Technica poskrbi, da gredo telefoni v stanje neuporabnosti v trenutku, ki niso več priključeni na brezžično omrežje v trgovini. Poleg tega imajo zagotovo vključeno funkcionalnost Find My (poišči moj iPhone), prek katere lahko Apple spremlja lokacijo naprav. Pri čemer podjetje najbrž dobro ve, kateri telefoni so bili v kateri trgovini, saj je vse zabeleženo v elektronskem sistemu.

Prav tako imajo zelo verjetno popisano vso zalogo, ki je v posamezni trgovini še v škatlah. V kolikor bi se kdo med plenjenjem dokopal tudi do teh, bi jih proizvajalec prek serijskih oz. številk IMEI prav tako lahko na daljavo onemogočil in bi tatovom prišli prav le še kot ogledala in lahko bi uporabili polnilnike, kable ter slušalke. Zelo verjetno podobne ukrepe uporabljajo tudi drugi proizvajalci, res pa je, da ti večinoma nimajo svojih trgovin in da so njihove telefoni manj privlačni za krajo.

Proteste seveda mnogi fotografirajo in snemajo ter te posnetke objavljajo na družabnih omrežjih. V povezavi s tem pa se je pojavila nova zarotniška teorija, češ da lahko policija na določenem območju s posebno napravo onemogoči vse fotoaparate (kamere) v telefonih oz. specifično v iPhonih (kajpak je vedno v središču nekaj jabolčnega). Pri tem se nekateri sklicujejo na patentno vlogo izpred ducata let, ki naj bi se nanašala na možnost množičnega onemogočanja fotoaparatov z infrardečimi tipali. Skoraj odveč je poudarjati, da nihče od poznavalcev tehnologije ne ve ničesar o dejanskem obstoju take naprave, kaj šele o njenem učinkovitem delovanju.

Glede na to, da Apple nikoli doslej ni kazal kakšne pripravljenosti pomagati organom pregona in preiskovalcem z odklepanjem telefonov ali razkrivanjem kakršnih koli šifriranih podatkov, si je zelo težko predstavljati, komu v pomoč bi zasnoval in izdelal tovrsten omejevalnik delovanja kamer. Če je to sploh tehnološko možno. Še posebej neverjetno pa bi bilo to na androidni strani, kjer vsak proizvajalec počne nekaj po svoje in nedvomno ni univerzalne tehnologije za tako blokiranje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kot običajno, tudi v tem primeru ni niti najmanj jasno, od kod in čemu prihajajo take nesmiselne teorije, ki povežejo skupaj nekaj drobcev iz vseh strani in pri »prodajanju« zarote povsem pozabijo ter namerno spregledajo množico lukenj in nelogičnosti, pa tudi fizikalnih, kemijskih in tehnoloških napak in nerazumevanj. Najbolj verjetna razlaga je, da nekdo enostavno poskuša z izmišljenimi primeri ter sejanjem dvoma in strahu dosegati določene lastne interese. Čisto možno pa je tudi, da med demonstracijami komu ni uspelo fotografirati ali naložiti fotografij in videov na družabna omrežja, pa zato namesto svoje (morda nezanesljive ali počasne) naprave ali nerodnosti krivi represijo, ki v resnici ne obstaja.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.