Apple je zamolčal nadgradnjo in pocenitev iPada
Matjaž Ropret 8. septembra 2016 ob 20:56

Apple je sinoči objavil in napovedal marsikaj, zamolčal pa je za potencialne kupce mogoče najbolj zanimivo spremembo. Nadgradnjo in pocenitev skoraj vseh tablic iPad.

Za iPad velja, da je še vedno najboljši izdelek v svoji kategoriji, a nikakor ni poceni. Še manj je poceni iPad Pro, Applova vizija naprave, ki naj bi zamenjala klasični prenosnik. Res pa je tudi, da je večina modelov starih že eno leto in je tako čas, da jim cena pade. Ampak, je v tem času prišlo v trgovine kaj naprednejšega? Kot lahko sklepamo iz včerajšnje poteze, tudi novih iPadov še ni na obzorju.

Po novem bo iPad Air 2 v Nemčiji imel ceno 429 evrov za 32 GB in 539 evrov za 128 GB. Možnost povezovanja v LTE bo tablico še vedno podražila za 120 evrov. Dozdajšnji ceni sta bili 439 evrov za 16 GB in 539 evrov za 64 GB. Trenutna slovenska cena za 16 GB je 410 evrov, kar je verjetno že znižanje zaradi menjave modelov. Podobno velja za iPad Mini 4, ki bo naprodaj po enakih cenah. Pri nas se zdaj različica 16 GB prodaja za malo manj kot 400 evrov. Za približno toliko, kot se zdaj dobi 64 GB, pa bo kmalu 128 GB. Ipad Mini 2 (Retina) bo še vedno 289 evrov (v Sloveniji najbrž 319, vsaj doslej je bila cena taka), ampak bo imel 32 namesto 16 GB, kar ga v hipu naredi bistveno bolj uporabnega. Oba modela iPad Pro, tako 9,7 kot 12,9-palčni bosta imela še naprej enako ali podobno izhodiščno ceno, prvi malo manj kot 700, drugi približno 900 evrov, je pa Apple znižal prej nerazumljivo velike cenovne razlike za več prostora za podatke. Tako bosta tablici, če upoštevamo, da je 128 minimalna količina gigabajtov za resno delo, za približno sto evrov cenejši kot do včeraj.

Zakaj je Apple na predstavitvi zamolčal te spremembe najbrž nikomur ni jasno. Kaj je lepšega za dobro reklamo, kot če kupcem za manj denarja ponudiš več? Zakaj je šel na pocenitev, pa ni težko uganiti. Prodaja iPadov že nekaj časa pada in nasploh so tablice pri kupcih trenutno v nemilosti. In vsi testi iPada Pro so se končali z ugotovitvijo, da je to dober, ampak bistveno predrag izdelek. Zdaj bo cena malce bližje sprejemljivi, čeprav še vedno previsoka.

V zadregi se bodo spret znašli ostali proizvajalci. Asus, Huawei in Lenovo so prejšnji teden na sejmu IFA predstavljali nove tablice, ki bodo cenovno poizicionirane od 350 navzgor. Kar pomeni, da bodo že padle v ipadovski teritorij. V tem pa je doslej kolikor toliko uspešno tekmoval samo Samsung, ostali so se opekli. Pa še Samsung odlaša z novo generacijo tablic Tab S, ker je očitno ugotovil, da se ob trenutnem zaspanem tabličnem trgu ne splača nikamor hiteti. Apple pa bo, tudi s pomočjo zadnje tihe poteze, še naprej ohranjal primat.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja