Apple je uvidel, da je iPhone predrag, Samsung menda z Galaxyjem S10 še načrtuje podražitev
Matjaž Ropret 31. januarja 2019 ob 11:06

Applovo predčasno opozorilo vlagateljem, naj pričakujejo nižje prihodke od prvotno napovedanih, je bilo že posredno priznanje, da so cene iNaprav zunaj ZDA rahlo ušle z vajeti. Objava četrtletnih rezultatov je prinesla marsikatero potrditev. Tudi to, da bo (ali pa je že) korporacija znižala cene na nekaterih trgih.

Končna številka za prvo četrtletje Applovega fiskalnega leta je bila dobrih 84 milijard dolarjev prihodkov, torej skoraj enaka tisti vmesni napovedi. To so še vedno odlični prihodki, vendar nižji, kot so jih bili v Cupertinu in na Wall Streetu navajeni v zadnjih letih. Tudi povprečna prodajna cena glavnega izdelka – iPhona – se je verjetno znižala. Vsaj glede na 15 odstotno zmanjša prihodkov od tega izdelka in na potrditev, da je najbolje prodajani model XR, sledita pa mu XS Max in XS. Apple sicer podrobnosti glede prodaje telefonov ne razkriva več, zato pa je izdal nekaj drugih zanimivosti. Med drugim to, da je po svetu 900 milijonov aktivnih uporabnikov iPhonov. Ta baza je tisto, kar v osnovi poganja in vzdržuje Applovo kovnico denarja, saj večina teh ljudi niti ne razmišlja, da bi prešla na androidni telefon. Samo tokrat se marsikdo med njimi (še) ni odločil za nakup novega, ker ali ne vidi velike pridobitve ali pa se mu zdi predrag.

Rahlo pretirane cene je še pred klicem za vlagatelje v intervjuju za tiskovno agencijo Reuters priznal Applov šef Tim Cook:

Če pogledate tuje valute in še posebej tiste trge, kjer se je konjunktura v zadnjem letu ustavila, so tam podražitve zagotovo bolj izrazite. Zato smo na novo ocenili makroekonomske razmere na teh trgih in se odločili, da gremo nazaj na podobno sorazmerje s cenami, kot smo ga imeli pred letom dni, in tako poskusimo spodbuditi prodajo na teh območjih.

Potem pa je med samim klicem dobil vprašanje analitika Steve Milunovicha iz družbe Wolfe Research Securities: »Ste pretiravali s cenami novih proizvodov?«

Cook je odgovoril: »V ZDA niti ne. Toda menjalni tečaji so nas prizadeli drugod. Zato smo z januarjem začeli zniževati cene izdelkov zunaj ZDA, da bomo v svojo škod nevtralizirali učinke valutnih razmerij.

Več informacij, kje vse bodo prilagodili cene in za koliko, v Applu niso izdali. V Sloveniji je za zdaj bolj ali manj vse po starem, razen kakšne akcije za starejše modele, ki so bile vedno običajne. Apple ima v svojih maržah zagotovo dovolj prostora za opazno pocenitev, ki bi hkrati znova povečala prodajo in tako nevtralizirala manjši dobiček pri vsakem posameznem telefonu. Za XR sem že dejal, da bi s »pravo« ceno pometal v svojem razredu in prepričal marsikoga, ki zdaj še odlaša z zamenjavo (to je priznal tudi Cook).

Nisem pa prepričan, da je enaka cenovna streznitev že dosegla Samsung, ki je z družino Galaxy S9 (pa verjetno tudi Note9) prav tako zaostal za pričakovanji. Vsaj glede na informacije, ki jih slišimo v zadnjem času, po katerih naj bi se cene telefonov Galaxy S10 začele nekje pri 800 evrih, kolikor naj bi veljal nekoliko okrnjeni Galaxy S10E, glavni (»hero«) model Galaxy S10+ z 1 TB shrambe pa naj bi v Sloveniji v prosti prodaji stal 1649 evrov. S10E je menda prodajno ime za model Lite, v sredini bo »klasični« S10, ki bo naprodaj za približno 900 evrov, in nad njim večji ter z dodatnim fotografskim objektivom na vsaki strani opremljeni S10+ za približno 1049 evrov v osnovni različici (128 GB).

Za Galaxy S10 sicer vemo, da bo imel zaslon še nekoliko bolj do robov kot S9 ali S8. Namesto zareze pa so se v Samsungu odločili za luknjo v zaslonu. S10E (Lite) in S10 bosta imela enojno, S10+ pa dvojno zaradi dveh objektivov fotoaparata. Zdaj bo večji model imel trojni fotoaparat, manjša dva pa dvojnega. Menda je Samsung razvil svoj »nočni način«, govori se tudi o povratnem brezžičnem polnjenju, ki smo ga prvič srečali pri Huaweiju Mate 20 Pro in čitalniku prstnih odtisov v zaslonu (razen pri »lahkem« modelu). Vsaj še letos bo korejska falanga obdržala izhod za slušalke in režo za pomnilniško kartico.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja