Apple je še vedno spredaj, a tudi njemu zmanjkuje idej
Matjaž Ropret 30. marca 2018 ob 13:51

Napovedi, bolje rečeno špekulacije, so obetale cenejši iPad. Še cenejši, potem ko je že lani Apple znižal ceno svoji osnovni tablici in s tem po približno dveh letih padanja spet spodbudil prodajo. Pa na koncu iz vsega skupaj ni bilo kaj dosti, samo (lažno) upanje najbogatejše korporacije, da bi se znova malo resneje prebila v ameriške šole. Za domače uporabnike se glede izbire in možnosti nič ne spreminja.

Od »cenejšega« iPada na oni strani oceana ni ostalo nič. Začetna cena je tam še vedno 329 dolarjev (brez davka), za šole (učitelje in učence) pa 299 dolarjev, za kolikor je bila reč naprodaj že do zdaj. V Evropi pa – odvisno od države. Slovenska cena bo očitno ostala na 435 evrih (in več, odvisno od različice), medtem ko bo v Nemčiji izhodiščna po novem 349 evrov, prej pa je bila 389 (ali celo 379) evrov. In doplačilo za mobilno povezljivost (LTE) je še vedno cinično smešnih (oz. žalostnih) 130 evrov!

Novi iPad je enak kot stari. Ima pa podporo za pisalo. Foto: Apple

In sama tablica prav tako ni bistveno drugačna od stare. Ugibanja o manjših robovih okrog zaslona, prepoznavanju obraza (v slogu iPhona X) in podobnih nadgradnjah so se prav tako izkazala za zgolj pobožne želje. Nadgradnje so pravzaprav samo tri – zmogljivejši procesor, podpora za pisalo (svinčnik, kot mu rečejo v Applu) in hitrejši prenos podatkov čez LTE. Nedvomno to še naprej daleč najboljši tablični nakup, če zanemarimo višji cenovni segment, kjer pridejo v poštev iPad Pro, Surface Pro in še kaj drugega, kar že meji na prenosnik. Še naprej iPad ponuja bistveno več kot androidne tablice, ki so tako ali tako v zatonu in jih utegnejo sčasoma vsaj za resnejše namene nadomestiti tablice s sistemom Chrome OS. Kaže pa se tudi, da Apple nima prav veliko zamisli, kaj bi iPadu lahko še dodal. Trenutno sta še največja vrednost tesna integracija strojne in programske opreme in ter velik nabor prilagojenih, uporabnih in za oko prijetnih aplikacij. To Androidu za večje zaslone že ves čas manjka.

Foto Apple

Pa vendar Applovi šefi živijo v iluzijah, če mislijo, da bodo lahko s tem prepričali šolajoče, ki vendarle rabijo vsaj še tipkovnico in tudi določena delovna orodja- Že samo iPad s svinčnikom – tudi če je ta Logitechov za 50 dolarjev, ki bo na voljo samo šolam – in dodatno tipkovnico, pri čemer ima “pametne” priključke zanjo še vedno samo iPad Pro, je hitro na petsto dolarjih. In tekmuje tako s cenejšimi chromebooki ter kmalu še chrometablicami, kot tudi z vsemi okenskimi prenosniki. Za marsikatero opravilo pa je preprosto manj primeren kot ti računalniki, tako zaradi programskih omejitev kot zaradi nezadostne ergonomije. Kar bi Apple res moral predstaviti so cenejši, dijakom in študentom namenjeni prenosniki. Morda samo malo osveženi in na dostopen znesek spuščeni Macbook Air. Ali pa nekaj povsem novega. Morda z malo diska, vendar z zelo dobro in enostavno oblačno prijavo, da se lahko vsakdo v trenutku vpiše in začne delati. Kot sem že pred kratkim ugotavljal v pregledu jabolčne prenosniške pahljače, ima ta nasploh veliko lukenj, ne samo za šolarje, tudi za domače in profesionalne uporabnike. Apple tu v naslednjih mesecih čaka precej dela, da bo vse skupaj spet dobilo rep in glavo. Vendar korporacija tako dobro prodaja telefone in z njimi služi take milijarde, da je pretežno gluha za vse ostale pripombe in lahko določena področja povsem zanemarja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja