Apple je osvežil iPad Air in iPad Mini
Matjaž Ropret 18. marca 2019 ob 14:32

Apple je za prihodnji torek sklical dogodek, na njem pa naj bi predstavil novi naročniški storitvi. Eno namenjeno filmom in serijam, drugo novicam. Očitno ne želi, da bi to dvoje kar koli zasenčilo, zato je že danes predstavil nova modela tablic iPad.

Novi iPad Air. Foto: Apple

Verjetno bolj zanimiv je novi iPad Air z 10,5-palčnim zaslonom z ločljivostjo 2224 x 1668 in podporo za tehnologijo True Tone, ki samodejno prilagaja barvno temperaturo. Diagonala je tako za skoraj palec večja kot pri dozdajšnjih iPadih brez oznake Pro, medtem ko sta velikost in masa bolj ali manj enaki. Druge glavne novosti, poleg večjega zaslona, so procesor A12 Bionic ter podpora za pisalo Apple Pencil (prve generacije) in »pametno« (magnetno) tipkovnico. Tako je »neprofesionalni« iPad prvič opremljen s čipom aktualne generacije ter dodatki, ki so doslej delovali samo z različicami Pro.

Kaj torej še ostane iPadu Pro? Še vedno ima zmogljivejši procesor (A12X Bionic), še večji zaslon, podporo za večopravilnost, novejše pisalo, priključek USB-C – novi Air namreč ostaja pri Lightningu –, več zvočnikov, Face ID namesto čitalnika prstnih odtisov (kar ni nujno prednost) in tudi možnost za več kot 256 GB vgrajenega prostora za podatke. Toda za veliko večino uporabnikov bo novinec omogočal vse, kar pričakujejo od tablice. Med drugim tudi kakovostno fotografijo in snemanje videa (Full HD), če je to nekaj, kar počnejo s tako napravo. Prihodnji teden prihaja v prodajo v mnogih državah, a še ne v Sloveniji. Ameriška vstopna cena za 64 GB shrambe bo 499 dolarjev (brez davka), nemška pa 549 evrov. Kdor bo hotel še povezljivost LTE, bo moral odriniti najmanj 689 evrov, za 256 GB pa bo treba pripraviti 719 ali 859 evrov.

iPad Mini. Foto: Apple

Osvežen je tudi iPad Mini, prav tako s procesorjem A12 Bionic in podporo za pisalo, njegova oblika in zaslon (7,9 palcev) pa ostajata enaka. Prav tako cenovna pozicija. Vstopna nemška cena za 64 GB bo namreč 449 evrov, za 256 GB bo treba odšteti 619 evrov, podpora za LTE pa bo cene dvignila na 589 ali 759 evrov. Apple torej kljub vse večjim zaslonom v telefonih in zanemarjanju v zadnjih letih še ne ukinja iPada Mini, vendar pa ga že nekaj časa drži v ponudbi kot premijsko napravo. Toliko procesorske moči in pomnilnika v majhni tablici je za marsikoga čisto nepotrebno, toda manj zmogljive izvedbe že dolgo ni več. Za tiste, ki hočejo »poceni« jabolčno tablico, je tako še naprej najboljša izbira večji, osnovni iPad z 9,7-palčnim zaslonom.

Celotna paleta Applovih tablic. Na levi iPad Pro 11 in 12,9, na desni pa iPad Air, iPad in iPad Mini. Foto: Apple
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja