Apple je hudimano in upravičeno ponosen na svoj procesor M1 Ultra
Matjaž Ropret 12. marca 2022 ob 11:09

Nikakor iPhone SE in tudi ne iPad Air, glavni novosti letošnje prve Applove predstavitve so bili procesor M1 Ultra, namizni računalnik Mac Studio in monitor Studio Display. Verjetno imajo v podjetju že pripravljeno naslednjo generacijo čipov, vendar jo lahko zaradi enormne prednosti pred celotno industrijo še kakšno četrtletje puščajo v pripravljenosti.

Predlanski M1 ter lanska M1 Pro in M1 Max so že šokirali in navdušili, kajti njihove zmogljivosti so na ravni bolj ali manj vsega, s čimer se lahko zoperstavita pecejaški duopol AMD in Intel. Zdaj je Apple, ko so mnogi pričakovali novega M2, iz rokava potegnil še enega skritega aduta. Procesorje je namreč že v osnovi zasnoval z vmesnikom, ki omogoča nekakšno spajanje dveh silicijevih rezin (morda celo treh ali štirih?) v tandem, ki ga programska oprema vidi in uporablja kot en procesor. Med njima je pasovne širine neverjetnih 2,5 Tb/s, zaradi česar praktično ni izgub zmogljivosti in tudi zakasnitve so minimalne. Tako je vseh 20 procesorskih (16 zmogljivih in 4 varčna) in 64 grafičnih jeder v praksi menda enako hitrih kot bi šlo za en sam čip. Zaradi večjega procesorja pa je pasovna širina do delovnega pomnilnika celo večja kot pri M1 Max, kar 800 Gb/s.

Procesor so vgradili v namizni računalnik Mac Studio, s katerim bodo nagovarjali ustvarjalce v različnih studijih – video, filmskih, fotografskih, grafičnih, oblikovalskih, arhitekturnih in kar je še takšnih okolij, ki potrebujejo hude zmogljivosti in kjer je nekaj minut krajše obdelovanje vsake naloge ogromnega pomena, saj se časovni prihranki skozi dneve, tedne in mesece seštejejo v konkretne ure. Mac Studio ni dosti večji in približno dvakrat višji kot znani Mac Mini, pri čemer veliko prostora zaseda hladilni sistem. Podobno kot pri prenosnikih Macbook Pro so tokrat vgradili lep nabor priključkov od šestih Thunderbolt 4 (štirje so zadaj in dva spredaj) in dveh USB-A do HDMI, zvočnega izhoda in čitalnika pomnilniških kartic. Reč bo sicer na voljo tudi s procesorjem M1 Max in za osnovno tovrstno konfiguracijo se bodo cene začele malce pod 2500 evri. Najcenejši z M1 Ultra, 64 GB pomnilnika in terabajtom diska SSD bo stal 4889 evrov, najdražji z 8 GB diska pa več kot osem tisočakov. Pa to še ni najhujše, kar Apple pripravlja na osnovi svojih procesorjev, kajti enkrat v prihodnosti sledi še Mac Pro, vendar so ga tokrat zgolj omenili, kaj konkretnega pa o njem niso povedali.

Najmanj enako kot gole zmogljivosti teh sistemov so impresivne številke o zmogljivostih na vat in porabi energije. Sodeč po Applovih grafikonih, s katerimi podjetje res pretirava in nikoli ne pojasni, na kakšni osnovi jih je izrisalo, so njegovi računalniki celo do desetkrat učinkovitejši od primerljivih Intelovih in med majhnimi obremenitvami porabijo komaj kaj več kot deset vatov, medtem ko zmogljivi PC-ji v vsakem primeru zahtevajo 200 ali 300 vatov, med resnim delovanje pa še veliko več, Mac Studio pa komajda preseže 100W. Zanimivo bo videti, ali se bodo številke neodvisnih testov ujemale, vsekakor pa industrijo čaka veliko dela, če želi ujeti, kar je že s prvo generacijo uspelo Applu. Zato se slednjemu nikamor ne mudi z drugo, vprašanje je tudi, kolikšno izboljšanje lahko sploh iztisne v tem trenutku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

K hudim računalnikom sodi hud monitor. Zato so predstavili 27-palčnega Studio Display z ločljivostjo 5K in najvišjo svetilnostjo 600 kandel na m2 (klasika za monitorje je 300 kandel). Seveda tudi odlično, profesionalno barvno pravilnostjo in razponom. Posebnost monitorja je vgrajen procesor A13 Bionic, ki je nedolgo tega poganjal linijo telefonov iPhone 11. Zadolžen je za učinkovito delovanje vgrajene spletne kamere s samodejnim kadriranjem in šestih zvočnikov. Še ena nenavadna lastnost je stojalo. Osnovno, pri monitorju, ki ga bodo prodajali za 1899 evrov, namreč omogoča zgolj nagibanje zaslona. Kdor ga bo želel prilagajati še po višini, bo moral za ustrezno stojalo doplačati še štiri stotake! Tipična applovska poslovna poteza.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.