Apple »izgubil«, a je zadovoljen z izidom, Epic »zmagal«, vendar se bo pritožil
Matjaž Ropret 13. septembra 2021 ob 10:54

Sodnica Yvonne Gonzalez-Rogers je izdala sodbo v pravdi med korporacijama Epic Games in Apple. Čeprav je slednji »izgubil« oz. je Epic do določene mere uspel s svojo tožbo, je Apple zadovoljen in razglaša zmago, prvi pa je že napovedal vložitev pritožbe na višje sodišče.

Saga je se začela pred dobrim letom, ko je Epic poskusil uvesti svojo plačilno metodo v igri Fortnite, Apple pa jo je po hitrem postopku odstranil iz tržnice App Store, kamor se vse doslej ni vrnila. Prvi je takoj vložil tožbo in med sojenjem, ki je potekalo pomladi, poskušal dokazati, da Apple zlorablja monopolni položaj.

Toda sodnica ni pritrdila tezi, da bi Apple sploh bil monopolist, kot upoštevni trg je sicer zakoličila področje mobilnih iger, ne denimo pametnih telefonov ali mobilnih operacijskih sistemov. Se je pa delno strinjala z Epicom, da Apple uporablja nekatere nepoštene poslovne prakse. Zato mu je naložila, da mora dovoliti razvijalcem aplikacij oz. ponudnikom (digitalnih) storitev povezave izven aplikacij, ki lahko vsebujejo tudi druge plačilne metode, ne zgolj privzete (in edine) v tržnici App Store oz. sistemu iOS.

Doslej je Apple striktno prepovedoval razvijalcem posredovanje kakršnih koli informacij uporabnikom. Teh ni (bilo) dovoljeno niti obvestiti, kje se še da skleniti naročnino ali kupiti digitalne dobrine, in pri tem plačati nižjo ceno. Večina namreč zaradi 30- oz. 15-odstotne provizije v aplikacijah za sistem iOS naročnine prodaja držaje kot na spletu ali pa te možnosti (kot denimo Netflix in Spotify) tam sploh ne ponuja. Glede na razsodbo bi moral Apple vsaj v ZDA, verjetno pa bi to storil globalno, dopustiti obveščanje uporabnikov aplikacij, gumbe z zunanjimi povezavami v aplikacijah in igrah, pa tudi povezave na druge plačilne metode. Pri čemer pa bodo te verjetno ostale na spletu, večina tolmačenj sodbe namreč pravi, da alternativnih plačilnih sistemov Applu ni treba spustiti v App Store.

V najvrednejši korporaciji na svetu se očitno ne obremenjujejo pretirano s tem, kar jim je naložilo sodišče. Navsezadnje so že nekaj dni pred tem sklenili podoben dogovor z japonskim regulatorjem in se verjetno zavedajo, da bodo morali postopno še bolj popuščati in morda znižati svoje provizije. Toda zadovoljni so, da je sodnica pritrdila, »Kar smo vedeli ves čas – App Store ne predstavlja kršitve protimonopolne zakonodaje, uspeh pa ni nezakonit.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Epic Games po drugi strani ne slavi zmage, temveč priznava poraz, navkljub dejstvu, da je nekaj uspel doseči. Toda njegov cilj je prek sodišča prisiliti Apple k odprtju sistema za alternativne plačilne sisteme in tudi tržnice z aplikacijami. Predvsem pa, da bi sodišče Apple prepoznalo kot monopolista, ki zlorablja svoj prevladujoči položaj, kajti to bi odprlo možnost za ukrepanje nacionalnih regulatorjev.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.