Apple iPhone XR: Zakaj, zaboga, je še Apple postal zagovornik velikih telefonov?!
Matjaž Ropret 11. decembra 2018 ob 12:15

Konec leta 2018 ni idealnega iPhona. Z vsemi modeli v ponudbi, novimi ali starimi, je nekaj narobe. Še najbližje bi lahko prišel XR (deset er), če …

Brez skrbi, vsi Applovi telefoni so dobri. Več kot samo dobri. Niso pa vedno najboljši nakup. Vem, da tega marsikateri oboževalec znamke noče slišati, toda XS je (v prosti prodaji) absolutno predrag. Lanski X, ki se ga tudi še kje dobi, je prav tako komaj kaj cenejši kot ob prihodu na trg in njegov fotoaparat ni več čisto na nivoju naprave za tisoč evrov, vseh modelov od 6 do 8 pa smo se že malo naveličali. Prepričan sem, da bi vsak, ki uporablja katerega od teh, pa bi počasi prešel na novega, rad tudi nov dizajn. Vsaj malo drugačnega, nadgrajenega. Štiri generacije isto, brez izboljšav, boljše izkoriščenosti in večjega zaslona?

Očiten kandidat, da za (recimo temu) dostopno ceno preseka to pat pozicijo, je XR. Vendar me nekaj moti pri tem telefonu, ne glede na vse odlike, ki jih je res veliko. Res mi ni všeč njegova velikost in sumim, da je Apple nalašč pustil nekoliko več roba okrog zaslona, kot bi bilo treba. Oprostite mi, gospodje v Cupertinu, ampak to ni »polnozaslonski« fon. Kar precej črnine vidim na sprednji strani in ne kupim razlage, da je to zaradi osvetlitve LCD-ja. Predvsem pa si ne predstavljam, kako nameravajo prepričati množice uporabnikov, ki so se jim že predhodniki zdeli na meji velikostno sprejemljivega. Kajti XR s svojim 6,1-palčnim zaslonom (X in XS ima 5,8 palcev diagonale in precej manj obrobe) posega v teritorij velikih androidnih telefonov, kamor je Apple do zdaj zahajal samo s Plusi in Maxi. Sploh širina s skoraj 76 mm je med večjimi. Še debelina, čeprav je po kljunastem merilu samo za malenkost večja kot pri XS, se zdi precejšnja. Po eni strani taktika, da bi kupce preusmerili k najdražjim telefonom, deluje. Ni slišati, da bi se najbolj premijska linija prodajala slabo. Toda po drugi strani zaradi tega in najbrž tudi zaradi cene (vsaj v Evropi, v ZDA je vse skupaj malo bolj znosno) trpi prodaja tega iPhona za množice. Med mojim testiranjem nikjer, kjer sem ga postavil na ogled in otip, ni žel pretiranega navdušenja. Povsem razumem, zakaj jabolčni fani raje izberejo kateri koli drug model. »Look and feel« je pomemben in pri manj prestižni desetici Applu ni najbolje uspelo. Tolažimo se lahko s tem, da so materiali vseeno bistveno boljši kot pri 5C pred nekaj leti.

Zakaj toliko besedi o velikosti in obliki? Ker je velika škoda, da telefon ni podobno prijeten za uporabo, kot sta X in XS, saj je strojno odličen (programsko pa tudi, če zanemarimo nekatere že leta trajajoče frustrirajoče vidike sistema iOS) in v resnici res ne bi ničesar pogrešal v primerjavi z dražjim modelom. Če ne bi poznal tehničnih lastnosti in če ju ne bi imel priložnosti gledati enega ob drugem, bi za zaslon pri XR zlahka trdil, da je enako dober kot pri XS. Pa kaj, če ni OLED in če nima polne visoke ločljivosti. Tako dobrega LCD-ja ne srečaš vsak dan. Odlična svetilnost, prava bela in nasploh odlična kalibracija barv pa tudi njihovo prilagajanje ambientalni svetlobi, popolni vidni koti. Jasna pa je slika tui čisto dovolj, težko bi trdil, da vidim kakšno nazobčanost ali kaj takega. V glavnem – zaslon je zelo dober in nikakor ne more biti razlog, da bi XR izločil iz izbora.

Apple iPhone XR
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
4

Naj kupim?

XR je dovolj cenejši od modela XS, da ga je lažje priporočiti. Funkcionalno je pretežno enak, kar je njegova velika odlika. Je pa tudi toliko večji, da verjetno komu ne bo všeč. Kdor takih zadržkov nima, bo kupil odličen mobilnik!

Odsotnost drugega objektiva pri glavnem fotoaparatu? Prav tako nič tragičnega. Tudi s fotoaparati večinoma fotografiram pri širših kotih in to velja še za marsikoga drugega. Sicer pa so rezultati bolj ali manj enaki kot pri modelu es. Kar pomeni dobri, končno s spodobnim dinamičnim razponom in kot vedno z nekoliko anemičnimi barvami (kar pa je v redu, saj je nasičenost precej lažje dodati v kakšnem programu za obdelavo kot jo kakovostno odvzeti). Portretni način je še malenkost bliže temu, kar bi moral biti, na žalost pa ne deluje več na ničemer drugem kot obrazih. Video je eden boljših, kar se jih da posneti s telefoni, še posebej glede umirjanja slike. Jasno, XS, še toliko bolj pa kakšen Huawei Mate 20 Pro ponuja več fleksibilnosti, Google Pixel ima naprednejše algoritme, in nadležno je še vedno skakati v nastavitve za vsako spremembo pri preferencah fotoaparata. Vse to pa ne spreminja dejstva, da je to hiter, kakovosten in zanesljiv »fotič«. Sprednji je enak kot že pri prejšnjih generacijah. Soliden, sem pa že srečal kakšnega boljšega.

Hiter, preklemansko hiter je telefon tudi povsod drugje. Ni mi uspelo naleteti na kakšen lag, zamik po slovensko. Karkoli sem jabolčnemu fonu ukazal naj stori, je procesor A12 Bionic izvedel v hipu. Igre izgledajo odlično in so tečejo svilnato gladko. Kako ne bi, ko pa sistemu ni treba prikazovati niti polne visoke ločljivosti, zmogljivosti pa je dovolj še za marsikaj več. Hitrejši in vsaj po mojih izkušnjah še bolj zanesljiv (po Marjanovih malo manj) je sistem za odklepanje telefona z obrazom Face ID. Morda je zatajil dvakrat ali trikrat v  nekaj tednih, kolikor sem uporabljal XR. Prepoznal se me je v vsaki (ne)svetlobi in z čimer koli na glavi ali okrog nje. In, da ne bo pomote, nihče drug ga ni mogel odkleniti na tak način, pa tudi kakšna fotografija ali kaj podobnega ga ne bi preslepila. Če smo že morali pristati na Face ID namesto prstnih odtisov (Touch ID), je vsaj tehnologija izpopolnjena.

Vodotesnost je pri cenejšem modelu ostala enaka (IP67) kot pri prejšnjih generacijah. Zvočniki so tudi nekje na podobni ravni, s čimer so med boljšimi, bluetooth 5.0 je zanesljiv. Kaj pa baterija? Vsaj tu se pozna velikost (in debelina) tega iPhona. Kapaciteta nazivno niti ni toliko večja kot pri modelu XS in zaslon LCD naj bi v teoriji porabil več, ker pa je lahko na precej nizki svetilnosti in ker je njegova ločljivost bistveno nižja, zaradi česar ima procesor manj dela, je energijska vzdržljivost odlična. Takrat, ko telefon ne počne ničesar, iPhone že pregovorno ne porablja skoraj nič. XR pa tudi med uporabo »kuri« malo in z njim se dejansko da zdržati dva dni med dvema  polnjenjema.

O sistemu iOS sem nekaj že napisal v testu modela XS Max in se ne bom ponavljal. Brez težav shajam tako z njim kot z Androidom, pri vsakem mi je kaj všeč, naj bo to kakovost in izgled aplikacij ali boljše možnosti prenašanja datotek ter uporaba NFC-ja za kaj koristnega (mobilna denarnica). In pri obeh so vidiki, ki mi parajo živce. Škoda je tudi, da je izbira na strani iOS tako omejena in skoraj nikoli, vsekakor pa ne letos, tam zame in še za marsikoga, preprosto ni idealnega telefona.

Za iPhone XR težko rečem, da mu kaj bistvenega zamerim. Razen velikosti, seveda. V kolikor te ta ne moti, potem sploh ni problema. Cena je rahlo pretirana, vsaj v prosti prodaji, je pa pri operaterjih bolje in skok s 64 GB (kar je v bistvu dovolj) na 128 GB dokaj zmeren. In barvne možnosti so malo boljše kot pri modelih XS in XS Max. Toda kaj, ko sta ta dva toliko prijetnejša in dajeta občutek, da se je nekdo dejansko potrudil z optimizacijo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.