Veliko novega in “novega” pri Applu
Matjaž Ropret 12. septembra 2017 ob 19:12

Rutina je znana. Že vse od prejšnje jeseni, še posebej intenzivno pa od spomladi se vrstijo govorice in ugibanja, dokler ne pride torek v prvem ali drugem tednu septembra, ko Applovi predstavniki pred zbranimi (ameriškimi) novinarji obelodanijo novosti. Običajno nove telefone in še kaj zraven. Tokrat, ko bo dogodek prvič v dvorani Steva Jobsa zraven novega (vesoljskega) sedeža korporacije v Cupertinu, je na vrsti iPhone X (če se bo res imenoval tako, bomo izvedeli kmalu), pa izboljšani različici zdajšnjih modelov iPhone 7 in 7 Plus. Zraven pa menda še Apple Watch 3, ki bo imela tudi povezljivost LTE, ter večpredstavnostni predvajalnik Apple TV s podporo sliki 4K HDR. Ko se bo na drugi strani sveta začelo dogajati – prenos je mogoče spremljati na tej povezavi – bom sproti dodajal svoje komentarje. Pa začnimo.

Tim Cook je v uvodnem govoru komaj zadrževal solze, ko je govoril o Stevu Jobsu, ki je pred desetimi leti začel snovati nove prostore podjetja, kamor se zaposleni selijo letos.

Tole bo dolga predstavitev. Angela Ahrendts, direktorica maloprodaje, zdaj napoveduje, kje vse bo podjetje odprlo “fantastične” nove trgovine.

No, pa začenjamo. Najprej Apple Watch. Menda se je njena prodaja v zadnjem letu povečala za polovico in je to zdaj najbolje “prodajana ura na svetu”. Povsem možno, ker urarska industrija prodaja tisoče različnih modelov in vsak izbere drugačnega. So pač (tudi) modni dodatki. Apple pa v osnovi ponuja en sam model. In je poleg Samsunga edini kolikor toliko uspešen s pametnimi urami.

Apple se pri uri najbolj osredotoča na zdravje, medtem ko ostali veliko več govorijo a rekreaciji ali obvestilih. Zanimiva funkcionalnost je zaznavanje previsokega srčnega utripa, če se uporabnik ne premika. To bo na voljo vsem uporabnikom Applovih ur z nadgradnjo na Watch OS 4 19. septembra. Applovim govorcem se danes malo zatika. In vse skupaj ne vzbuja veliko (pristnega) navdušenja.

Apple Watch series 3 je tretja generacija Applove ure. Po pričakovanjih je glavna novost povezljivost LTE, kar pomeni, da se je mogoče pogovarjati brez telefona ali poslušati pretočno glasbo neposredno z uro in slušalkami bluetooth. Upajmo, da ne samo z Apple Music, ampak še s kakšno drugo storitvijo. V Applu trdijo, da ura zaradi anten, dodatnega čipovja in vgrajene “kartice sim” (seveda e-sim na čipu) ni nič večja ali debelejša. Kot antena deluje kar zaslon. Vprašanje pa je, kaj stalna povezava v omrežje pomeni za trajanje baterije. Ura ima dvojedrni procesor, da lahko Siri govori še hitreje kot prej. O kakšnih razlikah pri zaslonu in ostalem ni nobenega govora. Tako ali tako zadeva na fotografijah izgleda enako. Ura bo v Ameriki stala 400 dolarjev (brez davka), brez LTE pa 330 dolarjev. V prodaji ostaja prva generacija za 250 dolarjev.

To zadnje seveda zato, da bi se vsi odločali za trojko. Ker če bi obdržali dvojko, potem bi bila nakupna odločitev jasna. Še posebej, ker ni razlike v izgledu.

Poleg telefoniranja z uro je Apple odkril še sliko 4K in HDR. Oboje samo kakšna tri leta za ostalimi ponudniki.

Sliko 4K in HDR seveda podpira predvajalnik Apple TV 4K. Lepa poteza pa je, da bo cena za filme v 4K v trgovini iTunes enaka kot za HD-filme. In kdor ima kupljene filme v HD, se mu bodo samodejno pretvorili v 4K. Najbrž pod pogojem, da bo ta naslov na voljo v ultravisoki razločljivosti.

Apple mogoče ni prvi glede tehnologije, ima pa definitivno prednost glede vsebine. Apple TV 4K pa naj bi bil tudi precej zmogljiva naprava za druge stvari, ker ima enak procesor kot iPad Pro. Napad na igralne konzole?

Seveda nova televizijska škatlica ne bo več tako poceni, kot je bila nekoč. Cene bodo okrog 200 evrov.

iPhone – Po skoraj eni uri. Skrajni čas.

“Predstavljali smo inovacijo za inovacijo.” Mogoče bolje rečeno za drugimi smo izboljševali inovacijo za inovacijo. Ni dvoma, da Apple izpili marsikatero tehnologijo, le malokatero pa je zares iznašel ali prvi poslal na trg.

Phil tako drdra svoj govor, da še sam sebi ne sledi.

Popolnoma nov dizajn za iPhone 8 in 8 Plus. Sploh spredaj sta res čisto drugačna. In imata res malo roba okrog zaslona. Kar je Apple izkoristil za povečanje diagonal obeh zaslonov. #ničodtega

Kaj pa je novega? Steklena zadnja stran. Zmogljivejši procesor, boljši zaslon v slogu iPada Pro, stereo zvočnika, fotoaparat z nadgrajenim tipalom, snemanje 4K s 60 sličisami na sekundo in 1080p z 240 fps. Vse seveda zelo dobrodošlo, zato je res škoda da z obliko in izkoriščenostjo velikosti Apple ostaja v letu 2014.

In pa pričakovani AR ali po slovensko dodana resničnost. Nekaj zamisli je zelo obetavnih. Na tekmi naj bi usmeril fotoaparat na igrišče in dobil na sliki informacije in statistike igralcev. Ali pa igral igro v “resničnem” okolju. V teoriji se sliši atraktivno, vidim pa kar nekaj potencialnih problemov. Če bom sedel nekje na vrhu dvorane, softver na posnetku ne bo prepoznal nobenega igralca.

Ker je prihodnost brezžična, je Apple izumil še induktivno (brezžično) polnjenje. Ravno zdaj, ko so skoraj vsi drugi proizvajalci pozabili nanj. V glavnem, oba telefona podpirata standard Qi. Končno se baterija tudi po kablu polni hitro.

Med drugim imata osmici tudi podporo za bluetooth 5, sta vodotesni, ločljivost zaslona pa je enaka kot pri prejšnjih modelih. Še ostaja prepoznava prstnih odtisov, odklepanja z obrazom tu ni. S čimer ni nič narobe.

Še ena dobrodošla sprememba. Že osnovni iPhone 8 bo imel 64 GB shrambe. Naslednja stopnja pa bo 256 GB. Cene se bodo začele pri 700 evrih ali nekaj čez. V bistvu pri 800 evrih. V Nemčiji. Z 256 GB pa bo že zelo blizu tisočaka, mogoče pri nas celo čez.

In seveda – iPhone X (deset).

Toliko dela za tehnologijo odklepanja s prepoznavanjem obraza samo zato, ker se ne da vgraditi čitalnika prstnih odtisov pod steklo zaslona. In ker ga Apple noče postaviti kam drugam na telefonu, denimo v stransko tipko ali na zadnjo stran. In ja, iPhone X je brez prepoznave prstnega odtisa. Tako kot izguba izhoda za slušalke je umik čitalnika prstnih odtisov “veliko korak naprej” v intuitivnosti. Trdijo, da je prepoznavanje izjemno hitro, da deluje v vseh razmerah in z vsako naglavno opravo ter da ni nič slabše za plačevanje kot avtentikacija s prstnimi odtisi.

Foto Apple

Kakor koli, vsa tipala na sprednji strani, sredi zaslona, od infrardeče kamere do malega projektorja in osvetlitve, napravijo matematični model obraza. Kot so dejali v predstavitvi, zajamejo obraz s 30 tisoč nevidnimi točkami in tako naredijo edinstveno geometrijo obraza. Možnost, da bi kakšen neznanec (ne pa tudi brat dvojček) odklenil telefon pa pravijo, da je ena proti milijon.


Pričakovano so bile fotografije, ki so krožile po spletu pravilne. Novi iPhone ima res zaslon čez skoraj celotno sprednjo površino. Diagonala je 5,8 palcev, ločljivost pa 2436 x 1125, čemur v Applu ne preveč izvirno rečejo Super Retina. Ekran je prvič v iPhonu OLED, ker je menda zdaj ta tehnologija dovolj dobra, da prikaže pravilne barve, dovolj velik barvni razpon in ima zadostno svetilnost.


Ker ni več tipke (ki že pri sedmici ni bila prava tipka) pod zaslonom, je uporaba nekoliko drugačna. Zaslon se zbudi ob vsakem dotiku. Enojnem, ne dvojnem kot pri nekaterih androidnih telefonih. In “domov” se pride s podrsanjem s prstom od dna zaslona navzgor. Kjer koli v sistemu iOS je uporabnik in tudi z zaklenjenega zaslona. Če se prst med tem potovanjem nekje na sredi ekrana ustavi, pa se odpre prikaz vseh odprtih aplikacij, torej prejšnji dvojni pritisk na tipko ali podrsanje od strani pri zaslonih s prepoznavanjem moči pritiska.

Enako kot iPhone 7 Plus in 8 Plus ima tudi desetica dvojni fotoaparat s tipaloma z 12 milijoni točk. Velika pridobitev je optični umirjevalnik tako pri standardnem pogledu kot pri “teleobjektivu”. In ta ima zaslonko f2,4, medtem ko je pri 8 Plus zgolj f2,8. Vse skupaj obeta podobno kot Samsungov Galaxy Note8. Pač, industrija je tu nekje.

Tudi procesor je enak – A11 Bionic. Ta ima šest jeder, ki jih sistem lahko uporablja vse naenkrat. Dve hitrejši jedri sta za četrtino zmogljivejši od tistih v procesorju iPhona 7, štiri “počasnejša” jedra pa predstavljajo 70-odstotno pohitritev. Kljub temu se v Applu hvalijo, da baterija zdrži (“dve uri”) dlje kot pri sedmici.


Nobenega presenečenja pri ceni – 999 (dolarjev, evrov) za 64 GB in verjetno vsaj stotaka več za 256 GB. No, v bistvu je rahlo presenečenje pri pretvorbi valut, kajti nemški ceni sta 1149 in 1319 evrov. Slovenske so običajno še za nekaj deset evrov višje, zato napovedujem najmanj 1199 in 1369. Desetica sicer v ZDA v prodajo prihaja novembra. Bomo videli, če v Slovenijo pride še letos. Zanimivo pa je, da bo (vsaj za zdaj) obstajala samo v srebrni in sivi (space gray) barvi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
  • Predpostavljam da verzija X ne bo prepoznala obraza pod motoristicno celado ali v kombinaciji smucarskih ocal in celade.. ali pac Ce ne, bo to zelo neprakticno

  • Kakšna pa je ločljivost in koliko palcev ima pravokotnik, ki predvaja video? Po moje je to bolj fer podatek.

        • Tudi. Tiste, ki bodo delovale celozaslonsko. Nekatere bodo zgolj do izreza. Bo pa to treba videti v praksi, že pri samsungih in LG-jih z razmerjem 18:9 se aplikacije obnašajo zelo različno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.