Apple iPhone 12 Mini: Vrnitev odpisanega (#video)
Matjaž Ropret 21. novembra 2020 ob 06:27

V združenem testu telefonov iPhone 12 in 12 Pro sem malenkost izzivalno zapisal, da sta v bistvu isti telefon. Kar seveda drži, če tistega naslova in trditve ne vzameš preveč dobesedno, kajti razlike med izdelkoma so v resnici dokaj majhne, zreducirane na izgled in materiale (svetleče ali matirano steklo in aluminij ali jeklo), malo svetlejši zaslon, teleobjektiv in LIDAR. Iphone 12 in iPhone 12 Mini pa sta dejansko identična v vsem, razen v velikosti, kar za seboj potegne še velikost zaslona in baterije (ter, manj zaznavno, zvočnikov). Mini je prišel v prodajo v »drugem valu«, hkrati z modelom 12 Pro Max, in skupaj s slednjim sem ga tudi imel na testu. Vendar bo njem govoril ločen članek, ta je namenjen Miniju.

V videu pa si lahko pogledaš, kakšne so moje ugotovitve o vseh štirih modelih iz serije iPhone 12 in kateri bi bil za kupit!

Bolj ali manj vse, kar sem zapisal o iPhonu 12, drži tudi za 12 Mini. To je zmogljiva naprava z odličnim zaslonom OLED, zelo dobra pri fotografiranju in vrhunska pri snemanju videa. Zelo dolgo, morda sploh še nikoli nismo bili deležni manjše različice vrhunskega telefona, ki z zmanjšanjem ne bi prinesla tudi določenih kompromisov pri ključnih lastnostih. Tu jih ni. Foto-video sklop je identičen – kako dober je, si preberi v testu iPhona 12 (Pro) in poglej v spodnjem videu. Za delovanje skrbi enak procesor in enaka količina pomnilnika. Pri zaslonu na pogled ni razlik, če odmislim velikost. Zvočnika zvenita za odtenek slabše, zvok je malce manj poln in glasen, vendar to veš zgolj, če poslušaš oba in primerjaš. Sicer je tudi to, kar zvočno da od sebe Mini, zelo dobro. Ali procesor deluje pri isti frekvenci in koliko hitreje ga sistem zaradi morebitnega pregrevanja v manjšem ohišju začne upočasnjevati, je težko reči. Vsekakor pa med testom nisem zaznal, da bi bil telefon počasnejši ali da kaj na njem ne bi teklo enako gladko kot na večjem modelu.

Za današnje razmere je to res pravi mini. Malo večji je, kot sta bila denimo iPhone 5 in 5s, sploh ne dosti, a razlika v velikosti in uporabni površini zaslona je enormna. Zdaj je res dokaj malo robov in tudi širši je novinec, tako da prikaže konkretno več vsebine. Vsi elementi, od ikon naprej, pa so toliko pomanjšani – velikost besedila je seveda mogoče prilagajati –, da praktično ni razlike med izkoriščenostjo zaslona pri tem in pri večjem modelu. Pro Max pa tu zraven izpade že skoraj smešno, ali žalostno, kajti prikaže povsem enako mrežo ikon, pa tudi ne dosti več vsebine spletnih strani ali družabnih omrežij naenkrat. Na eni strani odlična izraba in na drugi strani popolna potrata prostora.

Z Minijem se da vse početi povsem normalno. Brati, tipkati, igrati igre, gledati video. Užitek ni zaradi manjšega ekrana nič okrnjen, vse se vidi dobro (tudi zaradi ločljivosti in nasploh kvaliteta zaslona), ergonomija pa je odlična. Vse zlahka dosežeš in telefon tudi tako zanesljivo držiš, da je precej manjša možnost, da bi zdrsnil iz dlani in padel na tla. Vseeno pa nisem prepričan, da bi se odločil za Minija. Mogoče pred nekaj leti, vmes pa smo se že tako navadili na večje zaslone, da je vseeno kar težko iti nazaj na konkretno manjšega. Poleg tega niti običajni 12 ni velik telefon. V bistvu je med manjšimi na trgu in je ergonomsko prav tako zelo prijazen.

Verjetno večino najbolj zanima situacija z baterijo in njeno vzdržljivostjo. Nič dramatičnega nisem zaznal. Večinoma mi je celo ostajalo blizu polovice zaloge ob koncu dneva, pa vmes telefona sploh nisem polnil, čeprav bi ga na brezžičnem polnilniku zlahka. Res je, da sem precej več fotografiral in snemal z modelom 12 Pro Max, toda Minija sem v času testa uporabljal kot primarni telefon, zato mislim, da je bila poraba kar realna. Mislim, da avtonomija v večini situacij ne bi smela predstavljati problema, vedno pa je tudi na voljo možnost brezžičnega polnjenja, in tudi žično se zaradi majhne kapacitete napolni dokaj hitro. Če je le priklopljen na ustrezen polnilnik in s kablom iz USB-C na Lightning. Se lahko težave pojavijo na dolgi rok, ko bo baterija začela pešati? Zagotovo, vendar so milijoni uporabnikov starejših iPhonov zdržali z baterijami, ki so že v osnovi imele še manjše kapacitete, tako da bodo zagotovo tudi tokrat. Menjava čez nekaj let pa tudi ni niti zahtevna niti pretirano draga.

Apple iPhone 12 Mini
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
4.3

Naj kupim?

To je daleč najboljši “mini” doslej in nasploh odličen pametni telefon. Vprašanje je samo, če nisi že toliko navajen(a) na večje zaslone, da je morda prišel prepozno.

To je pretežno to, kar Minija loči od večje dvanajstice. Oblikovno sta telefona enaka, ponudba barv se ne razlikuje. Mini je res simpatičen in nič nimam proti, da se je priljubljen dizajn vrnil. Škoda je le to, da Apple nečesa podobnega ni storil že prej. Mogoče s prvim modelom SE. Takrat bi bil majhen telefon z veliko zaslona (za svojo velikost) in sodobnimi strojnimi lastnostmi še precej bolj atraktiven kot zdaj, ko se je marsikdo že moral sprijazniti z nečim večjim. Lahko obžalujemo še, da niso, morda v stransko tipko, vrnili odklepanja s prstnim odtisom, kajti v obdobju mask sistem za prepoznavo obraza ni najboljša rešitev. Pa tudi priključek USB-C bi bil fin, a verjetno ne enega ne drugega niti prihodnje leto ne bo. Če kaj, bomo dobili iPhone brez kakršnih koli »vtičnic«. Magnetni Magsafe, ki na žalost nisem imel s čim preizkusiti, je lahko že znamenje, da bo šlo vse skupaj v to smer.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Mini je sicer zanimiv cenovno, ker je dobrih sto evrov cenejši od iPhona 12, pri čemer pa kupec ve, da ne sklepa nikakršnega kompromisa. Seveda znova priporočam različico s 128 GB prostora za podatke, za katero doplačaš približno 50 evrov. Je izredno všečen in napreden telefon, pa tudi dober nakup. Z odločitvijo med njim in večjo dvanajstico pa morda, če je mogoče, počakaj do takrat, da bo trgovine znova odprte. Fino je oba prijeti v roke in se malo poigrati, da vidiš, katera velikost ti bolj ustreza.    

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.