Apple in Google skupaj pripravljata osnovo za sledljivost stikov, ki bi pomagala v boju proti koronavirusu
Matjaž Ropret 11. aprila 2020 ob 06:15

Ena od možnosti, kako zajeziti širjenje okužb s koronavirusom, je s sledenjem pametnih telefonov. Slovenska vlada to omeni ob vsaki priložnosti, v zadnjih dneh predvsem v povezavi z aplikacijami, ki so v razvoju, potem ko je izvirna ideja zaradi nasprotovanja marsikoga izpadla iz prvega protikriznega zakona. Zdaj sta v neobičanjem tehnološkem partnerstvu pobudo prevzela Apple in Google, ki bosta »sledenje stikom« vgradila v svoja operacijska sistema iOS in Android. Pri tem pa zagotavljata zasebnost.

Smisel teh aplikacij, osnovanih na novem protokolu PEPP-PT, je opozoriti uporabnika telefona, da je bil v bližnji preteklosti v stiku z nekom, ki je zbolel za boleznijo Covid-19. Torej obstaja precejšnja možnost, da je ta zdajšnji bolnik z virusom Sars-Cov-2 okužil tudi omenjenega prejemnika obvestila. Na protokolu dela kopica evropskih podjetij, morda pa niti ne bo potreben, saj nameravata ključno funkcionalnost za tovrstne aplikacije zagotoviti Apple in Google neposredno v operacijskih sistemih, telefoni pa bi tako lahko komunicirali med seboj ne glede na to, kaj imajo uporabniki v žepu. Pri tej iniciativi imamo vsaj večino relevantnih informacij, pomembno pa je še nekaj. Nihče ne bo sledil lokaciji in tudi nihče ne bo zbiral podatkov, niti Apple in Google, še manj pa državne in paradržavne institucije.

Tehnološka velikana bosta enkrat maja ponudila programske vmesnike (API-je) za svoja mobilna operacijska sistema, ki jih bodo lahko uporabili snovalci tovrstnih aplikacij. V kasnejših mesecih pa bo to postalo sestavni del samega OS-a. Pri Applu bo zadeva delovala na telefonih, ki imajo nameščen najmanj iOS 13, torej aktualno različico, in bo treba namestiti posodobitev sistema, na androidni strani pa bo dovolj različica 6.0 (Marshmallow) in namestitev paketa iz Trgovine Play. Ti vmesniki pa bodo omogočili, da si bodo lahko telefoni po bluetoothu izmenjevali »zasebne ključe« s časovnimi podatki. Prevedeno povedano bo telefon drugemu v bližini poslal informacijo o sebi in obratno.

Sledenje stikom bo popolnoma izbirno, napovedujeta Apple in Google, ne bodo ga kar vsem privzeto vključili. Kako bo torej zadeva delovala?

Ko bo telefon v svoji bližini zaznal drugega (ali več drugih) z vključenim bluetoothom, si bosta izmenjala podatke (identifikacijo in čas), vsa ta zgodovina srečanj pa ostane na napravi.

Če posameznik opravi pozitiven test na Covid-19 in to vpiše v aplikacijo, se podatki o njegovih srečanjih z drugimi telefoni za zadnjih 14 dni prenesejo v strežnik, kjer tudi ostanejo zgolj tako dolgo, potem pa se izbrišejo.

Aplikacija redno preverja, ali se je v strežnikih znašla identifikacija katerega od telefonov, s katerimi je bila v zadnjih dneh v stiku. Če se je, potem opozori uporabnika, da je bil v stiku z nekom okuženim in kje lahko dobi več informacij.

Pri tem aplikacije ne pove, kdo je okuženi, prav tako ne časa srečanja in seveda tudi ne lokacije, ker slednje sistem tako ali tako ne sledi.

Apple in Google zagotavljata, da:

  • je za sledenje potrebna izrecna privolitev uporabnika
  • sistem ne zbira nikakršnih informacij, s katerimi bi se dalo identificirati posameznika ali njegovo lokacijo
  • seznam »ljudi« (telefonov), s katerimi je bil uporabnik v stiku, ne zapusti telefona
  • identiteta ljudi, pri katerih test pokaže okužbo, sistem ne razkrije drugim uporabnikom, Applu ali Googlu
  • bodo tovrstne aplikacije v uporabi zgolj za sledenje stikov s strani javnega zdravstvenega sistema za boj proti pandemiji Covid-19.

Z opisanim bi verjetno moralo biti zasebnostnemu vidiku bolj ali manj zadoščeno. Vprašanje je seveda učinkovitost tega sistema, a to bomo lahko ocenjevali šele, ko bo zaživel. Predvsem, ko bo izmenjevanje signalov po bluetoothu del operacijskega sistema in ga bo vklopilo veliko uporabnikov. Potem pa je tu še časovnica. Sredina maja se zdi glede na trenutne razmere in pričakovano nadaljevanje »karantene« še nekaj tednov še dovolj zgodaj. Če bodo seveda takoj na voljo tudi aplikacije, ki bodo uporabljale te programske vmesnike.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja