Apple ima po več letih tavanja spet prepričljiv nabor izdelkov
Matjaž Ropret 14. novembra 2019 ob 06:46

Apple je brez dogodka predstavil in poslal v prodajo novi prenosnik Macbook Pro s 16-palčnim zaslonom, ki zamenjuje dozdajšnjega Macbooka Pro 15 (15,4-palcev). Z napravo, ki prinaša nekaj pomembnih izboljšav in nadgradenj, med drugim vrnitev na preizkušeno zasnovo tipkovnice, pa je še bolj zaokrožil trenutno zelo konkurenčno paleto računalnikov, telefonov, tablic in dodatkov.

Novi Macbook za enako – nikakor nizko – ceno kot prejšnji prinaša večji in svetlejši zaslon, a ostaja na zelo podobni zunanji velikosti. Le za malenkost je večji in debelejši, pa za približno 20 dag težji, tako da zdaj tehta okrogla dva kilograma. Še bolj kot dodatne zaslonske površine pa se bo večina kupcev razveselila tipkovnice z obilico »izboljšav«. V navednicah zato, ker se je v bistvu Apple samo vrnil k temu, kar je že ponujal pred letom 2016, ko je prešel na nesrečne tipke v »metuljčastim« mehanizmom. Zdaj so pod tipkami znova »škarjice«, zaradi česar je trpežnost in zanesljivost večja, hoda pa je za cel mm. Vrnila se je tudi tipka esc, na desni strani prilagodljivega traku pa je tipka s čitalnikom prstnih odtisov Touch ID. Zanimivo je, da ni prepoznave obraza Face ID in da je kamera ostala na mizerni ločljivosti 720p. Kar pa je ena redkih želja po napredku, ki so ostale neizpolnjene. Druga je verjetno vmesnik za brezžična omrežja, ki ni napredoval na Wi-Fi 6, temveč je ostal pri standardu ac (Wi-Fi 5).

Računalnik poganja ali šestjedrni procesor Core i7 ali osemjedrni Core i9, vsi so predstavniki devete generacije (Intel še ne ponuja primernih procesorjev desete generacije, torej takih s porabo 45 W), v bistvu enaki kot že v zadnji izdaji Macbooka Pro 15, pri čemer je ključno to, da so menda bistveno izboljšali hlajenje. Standardno je vgrajenega 16 GB pomnilnika DDR4 (2666 MHz) in 512 GB diska SSD, kar je morda na spodnji meji za resne ustvarjalce, a vseeno veliko bolje kot pri 13-palčnem Macbooku Pro, kjer se vse skupaj začne s konfiguracijo 8/128 GB. Pomnilnik je mogoče nadgraditi na 64 GB, disk pa komaj verjetnih 8 TB, a seveda to dvoje skupaj stane več kot prenosnik v osnovi (v Nemčiji 2699 evrov). Grafična »kartica« je Radeon Pro 5300M s štirimi gigabajti pomnilnika DDR6, kupec pa se lahko odloči tudi za Radeon Pro 5500M z enako količino pomnilnika ali pa z osmimi gigabajti. »Polno« opremljen Macbook Pro 16 bi v Nemčiji stal čez sedem tisoč evrov.

V Applu poudarjajo še zvočnike in mikrofone novega modela, ki menda prav tako omogočajo profesionalno delo. Sistem šestih zvočnikov, med njimi namenskimi nizkotonci, naj bi glasbenikom, podkasterjem in videografom prinesel »najbolj napredno avdio izkušnjo v prenosniku doslej.« Trije mikrofoni pa obljubljajo snemanje na ravni namenskih zunanjih mikrofonov. Poslušal sem video na Youtubu, posnet z njimi, česar ne bi nikoli uganil.

Prenova večjega Macbooka Pro je še izdatnejša in z večjim posluhom za dejanske uporabnike kot poletna osvežitev manjšega. Slednji je sicer spodoben računalnik, toda omenjene skopo odmerjene količine prostora za podatke ter še vedno nezamenjana tipkovnica kličeta po dodatnem lišpanju, ki bo verjetno sledilo prihodnjo pomlad. Toda skupaj z modernim Macbookom Air in prihajajočim namiznim računalnikom Mac Pro ima Apple po več letih znova zelo prepričljiv nabor PC-jev. Dražjih od modelov s sistemom Windows, vendar v marsikaterem pogledu tudi boljših.

Podobno lahko letos trdimo še za iPhone, iPad, Apple Watch in slušalke Airpods. Telefoni resda niso prinesli ničesar inovativnega, nobenega divjega eksperimentiranja s fotografskimi objektivi in tipali, zasloni so ostali pri osveževanju 60 Hz, niso se razširili na celotno sprednjo stran in tudi nobenega ekskluzivnega materiala nismo dočakali. Premorejo pa bolj ali manj vse, kar danes (tudi zahtevni) uporabniki pričakujejo, v nekaterih vidikih so med najboljšimi ali celo povsem na vrhu, denimo v snemanju videa (še posebej s sprednjo kamero, a tudi z glavnimi), odlični so tudi v fotografiji in glede trajanja baterije. Tablice iPad tako ali tako nimajo resne konkurence, z »osamosvojitvijo« sistema iPadOS pa so postale še uporabnejše, saj je zdaj res mogoče uporabljati več aplikacij naenkrat, na naprave prenašati datoteke in pogosto pustiti prenosnik doma. Apple je razširil paleto teh izdelkov in zdaj manjka le še eden res dostopen, za kakšnih 250 evrov.

Korak v to smer so nedavno storili pri pametni uri, saj so v prodaji pustili tretjo generacijo, ki že ima večino pomembnih lastnosti aktualne petice, seveda z izjemo zaslona, ki lahko vedno kaže čas. Apple Watch ostaja najbolj vsestranska ura na trgu, toda žal draga in omejena na »jabolčni« ekosistem, saj si uporabniki androidnih telefonov z njo ne morejo prav nič pomagati. Slušalke Airpods se na srečo povezujejo s čimer koli, kupci pa zdaj lahko izbirajo med »staro« obliko, ki zgolj stoji v ušesu in ne ponuja odpravljanja hrupa, ter novim modelom Pro, ki zapre ušesno votlino ter ima vgrajeno aktivno izničevanje šumov. Tudi ta izdelek je dosegljiv le dobro situiranim in je trajnostna katastrofa (iztroši se v nekaj letih, ne da se ga popravljati in težko ga je razgraditi), z vidika funkcionalnosti in delovanja pa ima malo resnih konkurentov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja