Apple bo omogočil menjavo iPhonovega zaslona ali baterije v domači delavnici
Matjaž Ropret 18. novembra 2021 ob 06:12

V borbi med proizvajalci in kupci za pravico do enostavne popravljivosti izdelkov bomo očitno deležni nepričakovanega zasuka. Apple je namreč napovedal, da bo s prihodnjim letom uporabnikom omogočil nakup rezervnih delov, orodij in navodil za domača popravila.

Marsikateri proizvajalec elektronskih naprav svojim kupcem odreka pravico do samostojnega popravljanja, kadar se kaj pokvari. Še posebej neslavno zgodovino v tem pogledu ima Apple, ki svoja orodja (fizična in programska), nadomestne dele in podrobna navodila za servisne posege posreduje le uradnim servisnim delavnicam, izdelki pa občasno po »nepooblaščenih« posegih celo ne delujejo več s polnimi funkcionalnostmi. Tipičen primer je bil nekoč čitalnik prstnih odtisov, zdaj pa prepoznava obraza, čeprav je Apple dokaj hitro preklical njeno onemogočanje po popravilih, ki jih ne bo izvedel uradni servis. Kljub vsemu pa doslej omenjano podjetje ni tisto, zaradi katerega tudi nekateri ameriški politiki bijejo bitko za sprejem zakona, ki bi zapovedal možnost popravljanja zunaj uradnih servisov in zgolj z uradnimi nadomestnimi deli. Veliko bolj pereč problem so na oni strani Atlantika namreč traktorji in druga kmetijska mehanizacija proizvajalca John Deere, ki striktno zahteva »potrjevanje« vsakršnih posegov z namensko programsko opremo, kar lahko stori zgolj pooblaščeni servis, četudi bi kmet z nekaj tehničnega znanja marsikateri del lahko zamenjal sam.

Kdor se je že (prehitro) veselil zaradi Applove najave, bom moral vseeno še malce omiliti svoje navdušenje. Ali pa vsaj še nekaj časa počakati. Dobavljivost delov za servis v domači delavnici bo namreč na začetku omejena na Združene države Amerike, potem pa se bo postopno širila na druge države. Kam točno in s kakšnim tempom, Apple ni objavil. Glede na to, da v Sloveniji to podjetje nima neposredne prisotnosti, pa je prav tako, kot dosegljivost zaslonov, baterij in ostalega prek uradnih partnerjev, možno tudi, da bomo iz »programa samostojnega popravljanja« izpadli.

Na začetku tudi ne bo širokega nabora podprtih izdelkov in delov zanje. Začeli bodo z baterijami, zasloni in fotografskimi sklopi za iPhone 12 in 13. Kasneje naj bi program razširili še na druge naprave, med njimi računalnike z Applovimi lastnimi procesorji M1.

Skoraj zagotovo bodo nadomestni zasloni in ostalo, kar bo na voljo, dragi. Morda celo tako, da bo marsikdo dvakrat premislil, ali se mu popravilo, četudi bo iz enačbe izločil serviserja, ki prav tako ni zastonj, sploh izplača. Naj bi pa uporabnik po – upajmo, uspešnem – posegu poslal okvarjene dele nazaj Applu za reciklažo ali popravilo in ponovno uporabo, in dobil nekaj denarja povrnjenega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Res je to samo začetni korak, ampak na pravi pogled se zdi taka shema domače popravljivosti dobro zastavljena in bi jo vsekakor moralo ponujati več proizvajalcev. Seveda s poštenimi cenami in povsod, ne samo v določenih privilegiranih državah.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja