Apple bo Američanom plačal odškodnino, za Slovence pa mu je malo mar!
Marjan Kodelja 9. marca 2020 ob 06:23

Niso sicer priznali napake, toda ker imajo denar in se jim ne ljubi pravdati, so raje pristali na finančno poravnano. Obogateli pa bodo odvetniki.

Američani so skupinsko tožili Apple, ker je pred leti upočasnil delovanje starejših modelov iPhonov, da ne bi prihajalo do napak zaradi pešajočih baterij. Poravnava zaradi tako imenovane afere Batterygate pa bo Apple stala med 310 in 500 milijoni dolarjev.

Leta 2017 je Apple programsko omejil hitrost delovanja procesorja nekaterih modelov iPhona, da ne bi prihajalo do napak v delovanju, ker kapaciteta baterije ni bila več na ravni, kot takrat, ko je bil telefon nov. Litij-ionske baterije se začnejo starati tisti trenutek, ko so narejene, proces pa se ne prekine, le nekoliko upočasni, če baterija ni v uporabi. Manjša kapaciteta pomeni krajši čas med zaporednimi polnjenji, lahko pa povzroči tudi sesutje naprave, če procesor med visoko obremenitvijo potrebuje višje tokove, kot jih je baterija sposobna zagotoviti. Da bi uporabnike pred tem zaščitil, je Apple znižal hitrosti, to pa je bilo dovolj očitno, da so uporabniki zaznali in po domače povedano znoreli. Težava ni bila v posegu, temveč v tem, da ga je Apple skrival in ni obvestil uporabnikov. Za kazen mora plačati. Zakaj pa ga je skrival? Verjetno zato, ker so si v podjetju želeli, da bi uporabniki prešli na nove modele, stare pa zavrgli. Zaradi enakega razloga so visoke tudi cene zamenjave baterije, kar so kmalu priznali tudi v podjetju, saj so kot opravičilo uporabnikom starejših modelov najprej znižali cene tega posega za 29 dolarjev. Z novo baterijo pa so bili starejši modeli spet hitri, kot so bili ob nakupu.

Nekaterih uporabnikov pa to ni zadovoljilo, raje so se odločili za skupinsko tožbo. Zdaj naj bi Američanom, ki so iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus ali SE kupili pred 21. decembrom 2017, povrnili 25 dolarjev. Znesek bo lahko tudi višji ali nižji, odvisno od tega, koliko jih bo odškodnino dejansko zahtevalo. Največ pa bodo kot vedno dobili odvetniki, tem gre namreč kar 100 milijonov dolarjev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kakršna koli že bo odškodnina, dobili je bodo le Američani, uporabniki drugje pa ne, razen če ne bodo tožili Appla, kar pa je malo verjetno. Milijoni uporabnikov po svetu, ki so bili prav tako oškodovani, so v luči Ameriškega izdelovalca pač drugorazredni kupci, ki so lahko srečni, da so jim izdelki sploh na voljo. Apple to pravzaprav ves čas dokazuje. V vseh teh letih se ni potrudil niti toliko, da bi prevedel operacijski sistem v slovenski jezik, pa čeprav so prevedeni vsi pomembnejši, tudi takšni z veliko več besedila, ali pa, da bi dopustil delovanje tipala EKG na pametni uri, čeprav ta deluje v vseh državah okoli nas. Za Apple skoraj ne obstajamo, a naš denar mu niti malo ne smrdi!

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja