Appla se ne spodobi podcenjevati
Marjan Kodelja 7. septembra 2016 ob 20:51

Deveta reinkarnacija iphona  ima dovolj izboljšav, da ostaja v vrhu ponudbe pametnih telefonov.

Kar pa še ne pomeni, da si pri Applu lahko oddahnejo. Zadnje mesece se namreč soočajo z občutnim padcem povpraševanja po njihovem najpomembnejšem izdelku in veliko vprašanje je, ali bo iphone 7 spet obudil zanimanje zanj. Tekmeci so namreč neizprosni in vsem je čast krasti uporabnike Applu, predvsem Kitajcem pa to uspeva z vse bolj kakovostnimi izdelki po veliko nižjih cenah. Kot pravilno se izkazuje tudi mnenje nekaterih, da je Apple pod Timom Cookom finančno bogatejše, vendar mu manjkajo vznemirljive naprave, ki jih je v času pokojnega Steva Jobsa imel.

Ura je hitrejša in svetlejša

apple-watch2Ne telefon, temveč ura je bila predstavljena prva. Presenečenj pa ni bilo. Novost je različica s keramičnim ohišjem, ter poudarek na zmogljivosti. Dvojedrni procesor, svetlejši zaslon, GPS ter odpornost do globine 50 metrov. Drugače pa je ura po videzu skoraj identična prvemu modelu. In cene. Od 369 dolarjev za uro druge generacije. Obdržali pa so tudi lanski model, mu vgradili letošnji procesor ter spustili ceno na 269 dolarjev. Kajpada so cene ameriške, brez davka.

Podoben lanskemu in predlanskemu modelu

Običajno je, da Apple vsako drugo leto predstavi nekaj, kar tako ali drugače spremeni telefon, bodisi je to spremenjen videz, večji zaslon ali nove funkcije. Morebiti so zato nekateri pričakovali popolnoma nov videz telefona, a ni bilo tako niti v preteklosti. Prvi trije modeli so si bili dokaj podobni, nato pa je prišel dizajn, za mnoge sploh najboljši do zdaj. Zdržal je kar štiri leta oziroma še dlje, če upoštevamo tudi model SE. Trenutna oblika, kajpada je takšen tudi iphone 7, se zato nadaljujejo v tretje leto in to pravzaprav ni nič presenetljivega. Tudi Samsung je takisto storil s svojimi “galaksijami”. Kar pa ne pomeni, da na ohišju iphona ni sprememb. Plastični trakovi pod katerimi so antene niso več sredi hrbtišča, ampak so pomaknjene proti robovom, prehodi med prednjim delom iz stekla in hrbtiščem iz aluminija pa so bolj gladki. Nova črna barva menda precej spremeni izgled, saj je odbojna. Pod zaslonom ni več gumba domov, zamenjala ga je na dotik občutljiva površina. In najpomembnejše. Iphone 7 je odporen proti vodi in prahu (IP67) . Apple si je tudi upal narediti, kar drugi napovedujejo. Na telefonu ni več avdio vtiča, njegovo funkcijo prevzema priključek “lighting”  in sedmica ima vgrajena dva (stereo) zvočnika. Poleg tega so predstavili tudi nove brezžične slušalke AirPods.

Je odločitev dobra ali slaba, bo pokazal čas, zberemo pa lahko nekaj razlogov za in proti. Prav gotovo to ne bo všeč uporabnikom, ki so si nabavili kakovostne slušalke, te pa uporabljajo na različnih napravah. Sicer jih bodo lahko uporabljali tudi z novim iphonom, vendar le prek dodatnega pretvornika, kar udobnost uporabe nekoliko poslabša. Je pa tudi očitna prednost. Telefon zvok do slušalk pošilja v digitalni obliki, v analogno se pretvorijo na ustreznih slušalkah, kar v teorijo pomeni boljši zvok. Resnica pa je tudi, da vse več uporabljamo brezžične slušalke, zatorej klasični analogni priključek postaja vse bolj nepotreben.

Izboljšave pod pokrovom

Zadnja leta ima vsaka generacija nov procesor, letos je to A10 Fusion. Kajpada je hitrejši od lanskega, tako kar se tiče procesorske moči, kot tudi grafičnih zmogljivosti. Ima štiri jedra, dve za zahtevne naloge, dve pa za manj zahtevne, ko telefon zato porabi manj energije. A roko na srce. Večina uporabnikov tega ne bo občutila, le oni, ki želijo iz svoje žepne zverine iztisniti vse, kar se da. Pomembnejša je sprememba v količini pomnilnika, toliko bolj, ker bo prej na vrbi rodilo grozdje, kot pa da bo iphone dobil režo za pomnilniške kartice. 16-gigabajtne različice ni več, kajti tudi uporabna ni, so pa 32, 128 in 256 gigabajtna. Zaslon je ostaja bolj kot ne enak, le da je po vzoru zaslona tablice air pro zmožen prikazati večji barvni razpon in je svetlejši.  Druge dodelave so manj pomembne, a vendarle vplivajo na boljše delovanje celote.

Prenovljen fotoaparat

Dvojni fotoaparat pri modelu plus. Foto Apple
Dvojni fotoaparat pri modelu plus. Foto Apple

Ker so tekmeci prehiteli iphona v kakovosti fotografij, je Apple pričakovano vrnil udarec. Izboljšano je fotografiranje oziroma snemanje v slabših svetlobnih razmerah, bliskavica ima štiri sveteče diode, dve oddajata hladnejšo, dve pa toplejšo svetlobo, oba modela pa imata optično stabilizacijo sliko. Skupno jima je tudi novo dvanajstmilijonsko tipalo. Večji iphone ima dvooki fotoaparat, enega ozko-, drugega pa širokoglednega, kar omogoča dvakratno optično povečavo (od 28 do 60 mm) brez premikajočih delov v objektivu. Kar se nam zdi bolj posrečena rešitev od druge možnosti, ko ena vidi v barvah, druga pa le črno belo (huawei P9). Apple obljublja tudi trike z globinsko neostrino, saj bo telefon s pomočjo informacij z obeh tipal in zapletenimi algoritmi ter strojnim učenjem lahko ločil sprednji del motiva od ozadja. Manjša sedmica ima zgolj eno tipalo (prav tako 12 mp), a je tudi to izboljšano, in objektiv, ki ima tokrat največjo zaslonko f/1,8. Novo tipalo (sedemilijonsko) ima tudi prednji fotoaparat.

No koncu še cene. Pričakovano se za iPhone pričnejo pri 649 dolarjih brez davka, cene za model Plus pa se začnejo sto dvajset dolarjev višje. V Nemčiji cene segajo od 759 do 979 evrov za malega in od 899 do 1199 za plusa. Slovenska vstopna cena naj bi bila približno 800 evrov. K nam iPhone 7 po uradnih Applovih napovedih prihaja 23. septembra, torej čez dva tedna. Še prej, 13. septembra, bo na voljo nova različica sistema iOS z oznako 10. Z njo bo menda navidezna pomočnica Siri postala precej pametnejša, znala bo iskati med fotografijami in delati prepise zvočnih zapiskov. Siri in iMessage bosta tudi odprta za razvijalce, uporabniki pa bodo deležni še izboljšanih obvestil in pripomočkov v razdelku za obvestila.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Ljudje se morajo zavedati, da glasujejo s svojo denarnico. Če bi jabolčarji kaznovali Apple za take neumnosti, kot je odstranitev audio priključka tega Apple nebi nikoli dela, tako pa Applu podajajo opeke, pri gradnji zidu okoli jabolčnega sveta in vse ostale tehnologije. Se nebi čudil, če bi ta njihov nov način povezovanja brezžičnih slušalk čez leta nadomestil bluetooth. Na koncu koncev pa si potrošniki sebi delajo škodo, zato ima danes Apple samo 1 leto garancije, nima zamenljive baterije, prostora za sd kartico, in plačajo 900€ za 5.5 palčen zaslon.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja