Aplikacije plačuj kar skupaj z naročnino na mobilno telefonijo
Matjaž Ropret 24. aprila 2017 ob 18:02

Poznam precej uporabnikov pametnih telefonov, ki sploh nimajo vpisanega plačilnega sredstva v trgovini z aplikaciji. Pretežno so v androidnem taboru in tako ne morejo kupiti ničesar iz ponudbe v Google Play. Nekateri sploh ne premorejo kreditne kartice, nekateri pa je zaradi varnosti ali drugih pomislekov ne želijo vnesti v sistem. Vsem tem lahko prav pride možnost plačevanje vsebin iz Googlove trgovine prek računa za storitve pri Telekomu Slovenije.

Plačevanje aplikacij prek vsakomesečnega računa pri operaterju smo poznali že v času Nokie in njenega Symbiana, ko je to podpirala množica ponudnikov v približno sto državah po vsem svetu. Z Applovih App Storom in trgovino Google Play pa se je ta možnost nekoliko izgubila, a se zdaj vrača. Kar pozdravljam, saj dejansko kreditna kartica ni povsem univerzalna, marsikdo pa bi kdaj zapravil kakšen evrov za to ali ono aplikacijo, igro, mogoče tudi film ali glasbeni album, če bi imel na voljo še kakšno drugo obliko plačila.

Naročniki Telekoma Slovenije se tako lahko odločijo, da nakupe v Googlovi trgovini poravnajo na položnici, skupaj z naročnino in ostalimi storitvami tega operaterja. Razen tisti, ki imajo tovrstne opcije v svojih naročninah (po navadi službenih) onemogočene. V osnovi je limit za kupovanje 30 evrov na mesec, a je to mogoče spremeniti. Osnovna nastavitev plačevanja prek Telekoma je enostavna, samo postopek je malce daljši kot pri vnašanju kreditne kartice.

V aplikaciji Google Play je treba klikniti na ikono za možnosti levo zgoraj (tri vodoravne črtice) in izbrati Račun, potem pa plačilna sredstva. In med možnostmi za načine plačila se prikaže Uporabi obračunavanje za Telekom Slovenije. Do istih izbir sicer prideš tudi tako, da klikneš za nakup izbrane aplikacije (ali igre ali druge vsebine), če nimaš vpisane kreditne kartice. Za prijavo plačevanja čez mesečno položnico je treba biti v Telekomovem omrežju (kasneje seveda ne več), da mora biti v telefonu kartica SIM tega operaterja, je seveda samoumevno. Potem je treba poleg podatkov o bivališču vpisati še kodo, ki pride na sms, in to je to. Če je v sistemu več načinov plačila, recimo še kakšna kreditna kartica, trgovina pred vsako potrditvijo nakupa da na izbiro, kako želiš plačati. In še vedno je mogoče nastaviti, da je za vsak nakup nujno geslo ali potrditev s prstnim odtisom.

Enako kot sicer ima uporabnik dve uri časa, da prekliče nakup in dobi povrnjeno kupnino. Aplikacija pa se mu seveda odstrani s telefona. Kasneje se je treba obrniti na Google ali na razvijalca, enako velja za nakupe znotraj aplikacij, še posebej iger. Prav zaradi teh je priporočljivo imeti nastavljeno potrjevanje čisto vsakega nakupa z geslom ali prstnim odtisom, drugače lahko otroci ali kdo drug povzroča nepričakovane stroške. No, vsaj limit zanje obstaja, če se uporabnik odloči za Telekomovo možnost.

V tem operaterju trdijo, da so naročniki storitev dobro sprejeli, večina težav pa izhaja iz prekoračitev limita. Zato je mogoče tega sproti preveriti prek sms-a (na številko 1919 je treba poslati poraba google). Za zdaj so zabeležili nekaj tisoč nakupov, povprečna vrednost nakupa pa je skoraj pet evrov.

Ostali operaterji še ne ponujajo take možnosti plačevanja za digitalne vsebine. Prav tako so na kreditne kartice še naprej obsojeni uporabniki jabolčnih telefonov. V Telekomu sicer zagotavljajo, da delajo na tem, da bi vključili tudi Applov App Store.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja