Aplikacija Neo TV Lite: Telekomovo okolje na pametnih televizorjih, vendar ne brez omejitev!
Marjan Kodelja 7. decembra 2020 ob 06:44

Telekomov digitalni sprejemnik poganja prosto kodni operacijski sistem Android, natančneje različica brez Googlovih dodatkov, zatorej je njegov uporabniški vmesnik preprosto preoblikovati v mobilno aplikacijo za pametne televizorje s sistemom Android TV.

Aplikacija, ki so ji nadeli ime Neo TV Lite, ponuja znano intuitivno okolje z nekaterimi (komercialnimi) omejitvami. Uporabijo jo lahko naročniki na enega od paketov Neo, ne brezplačno, temveč kot dodatno opcijo vredno 1,49 evra mesečno. Z upoštevanjem pogoja, da je televizor v istem domačem omrežju in da skupaj s sorodno aplikacijo za pametne telefone, nista nameščeni na več kot petih napravah. Ni govora, da bi se naročnik odločil le za aplikacijo na svojem televizorju ali da bi doma uporabljali sprejemnik in v počitniški hišici aplikacijo. Imelo bi smisel, vendar so se odločili, da tega ne dovolijo. Poleg tega aplikacija ne podpira storitve Pametnega doma, ne prikaže podatkov o vanj vključenih napravah in ne omogoča glasovnega iskanja. Slednje preprosto ni mogoče, ker operacijski sistem Android TV dovoljuje le uporabo Googlovega glasovnega pomočnika. Škoda, kajti v Telekomu so za digitalni sprejemnik razvili svoj glasovni iskalnik, ki bolje razume slovenščino.

Namestitev ni dovolj, potreba je aktivacija

Najprej je treba v tržnici Google Play pametnega televizorja poiskati in namestiti aplikacijo NEO TV Lite. Po prvem zagonu steče aktivacija na spletni povezavi operaterja. Kodo, ki jo boste videli na zaslonu televizorja, vpišete v polje v spletnem brskalniku osebnega računalnika ali mobilne naprave, kjer ste odprli povezavo za aplikacijo, in če je vse v redu – to predvsem pomeni, da sta TV-komunikator NEO Smartbox in pametni televizor v istem omrežju – se napravi med seboj »seznanita«. Nato sledijo krajše nastavitve z vpisom imena naprave, gledalčevega profila in kode PIN za zaščito neprimernih vsebin ter strinjanje s pogoji uporabe. Od tu naprej vam je na voljo programska shema in enaka shemi, do katere imate dostop v spletni (neo.io) in mobilni aplikaciji ter storitvi ogleda za nazaj in snemanja oddaj.

Prilagodljiv tok podatkov?

Televizijski programi, ki jih prikazuje aplikacija NEO TV lite, so na voljo v obliki prilagodljivega podatkovnega toka. V tem primeru se podatkovni tok »zajeda« v hitrost internetnega priključka, vendar aplikacija uporablja prilagodljiv podatkovni tok z določenimi video profili in se prilagaja dosegljivi pasovni širini. Opazna je časovna razlika med obema signaloma, torej signalom televizije IP, ki ga sprejema digitalni sprejemnik, in »signalom« aplikacije, ki znaša uradno 15 sekund, v praksi pa še kakšno sekundo več. Na voljo so vam predlogi vsebin, poslušanje radijskih postaj in zaradi Googlovih pravil samo listanje po vsebinah videoteke. Priljubljene televizijske vsebine lahko posnamete za obdobje do 30 dni, medtem ko so v storitvi ogleda za nazaj na voljo 7 dni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Čeprav aplikacije ne boste mogli uporabljati na televizorju v počitniški hišici, ima še vedno veliko uporabno vrednost. Za drugi ali celo tretji domači televizor vam namreč ne bo treba naročati dodatnih sprejemnikov, če je le-ta opremljen z operacijskim sistemom Android TV.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
 • Spoštovani,
  ali mi lahko prosim opišite prednosti namestitve te aplikacije, če me snemanje in predvajanje ne zanima? Ne vidim koristi nove aplikacije, za mene. Morda se motim. Še ena aplikacija na pametnem TV?
  Bolj bi bil vesel cromecast možnosti na NEO in možnost uporabe NEO wi-fi v skupnem domačem omrežju…
  Lp
  Boris

  • Mi nismo ponudnik aplikacije in vsak sam naj presodi, ali mu koristi ali ne. Kot smo napisali, je smiselna predvsem za drugi, tretji TV v stanovanju, pač namesto dodatne škatle, če televizor že omogoča namestitev aplikacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja