Aplikacija A1 Xplore TV končno na pametnih televizorjih
Matjaž Ropret 19. julija 2022 ob 06:25

Med četverico pomembnih aplikacij za spremljanje televizijskih vsebin je na pametnih televizorjih doslej zevala luknja. Toda operater A1 Slovenija je zdaj vendarle izdal svojo aplikacijo Xplore TV za tri platforme, medtem ko je različica za četrto v razvoju.

Naročniki A1 spravim televizorjem lahko zdaj spremljajo televizijske programe in gledajo vsebine iz videoteke tudi s pomočjo aplikacije na televizorju, brez kakšne dodatne naprave, denimo operaterjevega sprejemnika ali prek protokola Chromecast iz aplikacije na telefonu ali tablici. Aplikacija je za zdaj na voljo za tri platforme (oz. znamke televizorjev) – Samsung Tizen, LG WebOS in Hisense Vidaa. Kasneje naj bi bila na voljo že Android TV oz. Google TV, kar bo pokrilo tudi modele Philips, Sony in še nekatere druge. Na novih televizorjih bo aplikacija že prednaložena, vendar tudi na tistih, ki so že v uporabi, postopek namestitve ni dolg ali zapleten.

V omenjenem operaterju poudarjajo »sodobnejši uporabniški vmesnik s povsem novim slikovnim pregledom, za še enostavnejše brskanje po vsebinah,« preprost vpis in uporabo z daljinskim upravljalnikom televizorja. Zagotovo je aplikacija zanimiva za vse, ki imajo v gospodinjstvu več televizorjev in ne bi za vsakega imeli svojega set-top-boksa.

Aplikacijo smo preizkusili na LG-jevem operacijskem sistemu (na letošnjem televizorju OLED C2), kjer se je namestila ekstremno hitro in je tudi pri uporabi zelo odzivna. Preden si lahko uporabnik karkoli ogleda, se mora vpisati s svojim uporabniškim imenom in geslom, ki ga ima za Xplore TV tudi na telefonih, tablicah in osebnih računalnikih.

Aplikacija je narejena tako, da se v njej vedno »vrti« televizijska slika, čeznjo pa se izrisujejo elementi uporabniškega vmesnika, ki čez nekaj sekund samodejno izginejo. Gledalec lahko do želenih vsebin pride na več načinov. Lahko prek seznama programov, v programskem vodiču ali pa v razdelku Zdaj na TV, kjer so v ploščicah (na mreži 4 x 3) izrisani naslovi trenutno predvajanih oddaj, serij, filmov, tekem na posameznih kanalih. Vmes sta še razdelka Moje vsebine, kjer tiči tisto, kar je uporabnik dodal na svoj seznam, in pa Videoteka, kjer so vidni naslovi (po posameznih ponudnikih) iz programskih opcij, ki so vključene v naročnino.

V sami sliki je mogoče zaslonske komande (vsaj na LG-ju) priklicati s srednjo, potrditveno tipko, nato pa tipki levo – desno služita za pomikanje nazaj in naprej po vsebini (najprej je treba seveda nazaj, če štartamo iz ogleda v živo oz. tistega, kar se trenutno predvaja). Malce je zoprno, ker vsak pritisk na tipko gor ali dol spremeni program, morda bi bilo bolje, če bi prvi prav tako priklical uporabniški vmesnik in bi šele naslednji pomenil spremembo programa. Navsezadnje sta za to običajno na daljincu še namenski tipki (nekje v duetu s tistima za glasnost). Pa še eno izboljšavo si želim – višjo bitno hitrost oz. manjše »stiskanje« podatkovnega toka ali z drugimi besedami – sliko, ki bo bližje kakovostnemu HD, kar bi danes moral biti minimalni standard.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.