Anker Soundcore Liberty Lite: Kakovost in udobje za tretjino cene (#VIDEO)
Matjaž Ropret 24. septembra 2018 ob 14:14

Popolnoma brezžični čepki so doslej imeli dva glavna problema. Take slušalke niso ponujale povsem zanesljivega predvajanja in njihova cena se je večinoma vrtela okrog dvesto evrov, kar je za glavnino uporabnikov preprosto preveč. Podjetje Anker je pod svojo »zvočno« znamko enkrat že poskusilo s tovrstnim izdelkom za približno polovično ceno v primerjavi s konkurenco, ki pa se po pisanju tujih preizkuševalcev ni obnese najbolje. Zdaj je tu drugi poskus s še cenejšimi slušalkami Soundcore Liberty Lite. So se kaj naučili pri napakah v prvo in koliko je novih kompromisov za doseganje cenovne postavke 60 evrov? (žal nemški Amazon teh slušalk ne pošilja v Sloveniji, vendar se to preprosto obiti s kakšnim posrednikom ali pošiljanjem na eno od avstrijskih prevzemnih točk blizu meje)

Na prvi pogled ne bi niti slučajno uganil, da se te slušalke prodajajo za tretjine cene večine ostalih. Tako škatlica, z izjemo plastike, ki se lahko pridobi kakšno prasko v polnem nahrbtniku, kot sama čepka dajo povsem profesionalni videz. Še posebej mi je všeč, da slušalkici nista veliki in tudi ne štrlita pretirano iz ušes. Morda sta samo malo hecno obrnjeni, res pa nista nadležni. V škatlici se prek dveh kontaktov seveda polnita, nimata pa tipal za zaznavanje, če sta v ušesih. Kar je mogoče tudi njuna največja pomanjkljivost.

Takoj, ko ju vzamemo iz polnilne škatle, se vklopita in povežeta s telefonom. Na žalost sta lahko seznanjeni samo z enim, če ju hočeš uporabljati z drugim, moraš resetirati »parjenje« s prvim. Gre pa povezava čez bluetooth 5.0, če ga tudi telefon podpira, in je najbrž tudi zaradi tega zelo zanesljiva. Vzpostavi se zelo hitro in tudi drži, celo na daljše razdalje in skozi kakšno steno. Če daš čepka iz ušes, se samodejno izklopita po nekaj minutah. In prav tako, če ju položiš nazaj na polnilno posteljico. Njuna zunanja površina je pravzaprav tipka, ki pa nima prav veliko funkcij. Lahko požene ali ustavi predvajanje ali pa sprejme klic. Za glasnost in podobno se je treba zateči k telefonu.

Ob vsej priročnosti in svobodi, ker ni kablov, je še vedno v ospredju zvok. Kaj pomaga, če zadevici lepo stojita v ušesu, se ne premikata in ima stabilno povezavo, če bi bil zvok slab? Pa je na srečo, v bistvu na moje veliko začudenje, daleč od tega. Prav spodobno godeta ta dva čepka. Zvok je presenetljivo bogat in uravnotežen, na nobenem delu frekvenčnega spektra ni kakšne opazne luknje, kot je po navadi pri poceni slušalkah. Basov ni ravno veliko, vendar dovolj in tudi srednji ter visoki toni so povsem lepo zastopani. Dvomim, da se bo kdo zmrdoval nad tem, kaj slušalke Liberty Lite dajo od sebe. Če se bo spomnil njihove cene, pa bo sploh frapiran. V redu je tudi, da igrajo dokaj neposredno in tako ni pretirano pomembno, katero velikost nastavka uporabljaš, vedno se sliši enako. Jih je pa fino med telefonskimi pogovori nekoliko izvleči ven, da slišiš sam sebe. Nekatere tovrstne slušalke imajo takrat funkcionalnost spuščanja ambientalnega hrupa skozi, Ankerjeve ne. Je pa med siceršnjim poslušanjem taka zvočna zatesnjenost v redu, ker aktivnega odpravljanja hrupov in šumov pač ni. A se kljub temu da tudi na letalu poslušati glasbo ali gledati filme.

Baterija zlahka zdrži tri ure neprekinjenega igranja, verjetno tudi več, a pravzaprav nikoli nisem poskusil. To je že kar dolga doba, običajno sem poslušal nekje med uro in dve, potem sta šla čepka nazaj v polnilnico in ko sem ju znova vzel ven, tudi če čez pol ure, sta bila spet na stotih odstotkih. Skupno bi tako prišel na najmanj deset ur, vendar sem tudi škatlico na vsake toliko časa dal polnit, nikoli nisem čakal, da je gorela le še ena od treh indikacijskih lučk. Z baterijo res ni težav in mislim, da ta način, kot sem že napisal, povsem spreminja odnos do časa avtonomije, ki postaja manj pomemben. Škoda je samo, da so za polnjenje uporabili še stari priključek microUSB, ampak kaj hočemo. Taka je pač usoda poceni izdelkov.

Anker Soundcore Liberty Lite so tako zelo solidne in uporabne popolnoma brezžične slušalke. Tisto, kar znajo, počnejo zelo dobro. Česar ne znajo, pa se niso naučile zaradi nizke cene. Ko potencialni kupec vzame v obzir še ta vidik, je slika jasna. Nekaj konkretno boljšega dobiš šele za približno trikratno ceno.

HVALIMO
  • Stabilna povezava prek modrega zoba pete generacije
  • Zelo soliden zvok, za to ceno pa sploh
  • Dobra zvočna izolacija
  • Ustrezno trajanje baterije
  • Odlična cena
GRAJAMO
  • Predvajanje se ne prekine samodejno, če katerega od čepkov vzamemo iz ušes
  • Med telefonskimi pogovori ni prepuščanja okoliškega zvoka
  • Polnijo se prek microUSB, ne USB-C
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja