Anker PowerWave II Stand: Priročno in zmerno hitro polnjenje
Matjaž Ropret 29. maja 2021 ob 13:11

Večino pametnih telefonov višjega razreda je mogoče polniti brezžično. Enako velja za popolnoma brezžične slušalke. Nisem pa povsem prepričan, da veliko uporabnikov to tudi počne. Razlogov je verjetno več, a je škoda pustiti to priročno zmožnost popolnoma neizkoriščeno. Polnilni podstavki, kot je Anker PowerWave II so lahko primerna začetna točka.

Verjetno se vas malo strinja s takim pogledom, a zame je pri telefonih nad petsto evri (v prosti prodaji) velik minus, če ne podpirajo induktivnega polnjenja po standardu Qi. Očitna najnovejša primera sta Asus Zenfone 8, izvrsten ne prevelik mobilnik, in prihajajoči Sonyjev Xperia 5 III, ki je v primerjavi s predhodnikom izgubil prav brezžično polnjenje, v vsem ostalem pa je enakovreden ali boljši. Buuu! V zadnjih letih sem se povsem navadil odlagati svoje telefone na polnilne podstavke ali v tovrstne predale v avtih in imam tako običajno baterijo nad 60 odstotki napolnjenosti, povsem sem iz rutine odstranil nočno polnjenje. Na ta način polnim tudi tiste škatlice za slušalke in ure, ki to podpirajo. Prednost tega, da telefon ni priključen na kabel je predvsem v tem, da ga je mogoče vedno prijeti in kaj preveriti ali odpisati na sporočilo, pa nato položiti nazaj brez iztikanja kabla ali vlečenja slednjega s seboj. Take »postaje«, kot je dotična Ankerjeva, je mogoče uporabiti še za gledanje videa ali igranje iger (z zunanjim krmilnikom), saj je mobilnikom pod primernim kotom in zaradi dveh tuljav v polnilniku lahko postavljen ležeče, pa se še vedno polni.

Sam polnilnik je lično oblikovan, predvsem izstopa po tem, da je podpora za telefon minimalistična in lepo zaobljena, ne neizvirna ravna »polička«, medtem ko je »naslonjalo« oblazinjeno, česar tudi ne vidimo prav pogosto. Spodaj je kajpak gumirana obroč, da zadeva stoji na mestu. Če je nekje na omari ali polici ta reč namesto štrlečih kablov, ki čakajo na telefone, je to vsekakor bistveno bolj estetsko.  

Dobra stran tega podstavka, ki pa je obenem tudi slaba stran, je priloženi napajalnik. Pogosto kupec dobi samo podstavek, ki sicer polni, vendar mu je treba zagotoviti še dotok električne energije. Najti pravi napajalnik pa je lahko kar težavna naloga, če se ne nameravamo zadovoljiti z najbolj počasnim 5W polnjenjem. In ne bi se smeli, zato je fino, da je tu ta težava uporabniku prihranjena. Toda napajalnik nima priključka USB-C, niti mikro USB, temveč svojega cilindričnega. Sicer se ga da odstraniti iz podstavka, tako da kabla ni problem speljati skozi denimo luknjo v mizi, vendar zadeva ni uporabna za nič drugega kot za točno ta polnilnik. Seveda pa je prilagojena zanj, zato se ni treba obremenjevati z napetostmi in tokom, in uporabnik je lahko prepričan, da se bo telefon polnil dokaj hitro, če to podpira.

Prednost modela PowerWave II pred drugimi podobnimi je v hitrostih. Podpira polnjenje s 5; 7,5, 10 in 15W. Tako se lahko prilagodi večini androidnim mobilnikom in iPhonom. Nekaterih ne izkoristi povsem, ker omogočajo še bistveno več hkratnega srkanja energije, vendar pogosto s povsem prilagojenimi tehnologijami, ne po standardu Qi (po tem prav tako ne zmorejo več kot 10 ali 15W), in zaradi segrevanja zahtevajo aktivno hlajenje, ki je lahko zaradi hrupa precej moteče. Tako je v praksi 15W ta čas zgornja meja za vsakdanje brezžično polnjenje in to Ankerjev podstavek omogoča. Če seveda omogoča tudi telefon. Tudi v tem primeru gre z indukcijo še vedno bistveno počasneje kot po kablu, a dovolj hitro, da se tudi bateriji z današnjimi kapacitetami med 4000 in 5000 mAh napolnijo v doglednem času, ne da vse skupaj traja tri ure kot z res ubornimi petimi vati. Kot rečeno pa je zadeva še posebej primerna za polnjenje med opravili, ki najbolj praznijo baterijo, torej gledanjem videa ali igranjem iger. Na tej postaji je preverjeno mogoče polniti tudi kaj drugega, je pa kakšno škatlico za slušalke treba postaviti v malce nenavaden položaj, da doseže tuljavo.

S 55 evri ta polnilni podstavek ni ravno poceni, vendar mislim, da s kakovostjo izdelave, podporo za 15W in vsestranskostjo upraviči ceno. Kadar je v kakšni akciji, kot ravno te dni, pa še toliko bolj. Morda se bo komu zdel bolj primeren klasičen podstavek, na katerem je telefon vodoravno, ta je še precej bolj minimalističen in neopazen. Tudi cenejši in ker ima na zgornji strani prav tako gumijast obroč kot na spodnji, morda pri njem ni težave, ki pesti nekatere druge, namreč da telefoni s steklenim hrbtiščem lahko zdrsnejo vstran in tudi s podstavka.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Lična oblika in kakovostna izdelava
  • Podpira hitrosti polnjenja do 15W
  • Telefon se lahko polni pokončno ali ležeče
  • Priložen napajalnik
GRAJAMO:
  • Napajalnik nima priključka USB-C
  • Priporočena cena bo marsikoga odbila
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja