Anker Eufy Security: Varovanje stanovanja brez mesečnih stroškov
Marjan Kodelja 22. novembra 2021 ob 06:17

Kompleti za hitro gradnjo sistema, ki ga najpreprosteje opišemo kot »alarmni«, so primernejši za stanovanja kot za individualne hiše. V ta koš sodi tudi Ankerjev, ki me je navdušil zaradi preproste namestitve in uporabe, toda kamere, ki sem jih prejel na test, bi lahko bile višje ločljivosti.

Dolga tega sem pisal o sprejemniku NEO Telekoma Slovenije, ki deluje tudi v vlogi zvezdišča tipal in naprav pametnega doma s poudarkom na varnosti. Toda, če ga želite uporabiti, morate postati naročnik operaterja. Ankerjev varnostni komplet ne zahteva navezanosti na kogar koli in z njim ne boste imeli nobenih stroškov, z izjemo nakupa.

Povej, kaj imaš in povem ti, komu si namenjen

Osrednja naprava je zvezdišče oziroma bazna postaja HomeBase, saj služi kot most do tipal, ki so del kompleta, ali jih dokupite, in do drugih združljivih naprav, različnih kamer in videofona. V kompletu najdete še dve magnetni tipali za zaščito oken ali vrat, tipkovnico, ki služi za vklop in izklop alarmnega sistema brez uporabe aplikacije in tipalo gibanja. Gre za minimum, kar na primer potrebujete, da bi pred vlomilci zavarovali stanovanje in nadzornih kamer nočete imeti ali jih ne potrebujete.

Bazna postaja HomeBase,

Oglejmo si konkreten primer stanovanja v višjem nadstropju, kjer ni treba varovati okna. Magnetno tipalo namestite na vhodna vrata in tipalo gibanja tako, da pokrije hodnik, in sistem vas bo pravočasno obvestil o vlomu oziroma da je nekdo od stanovalcev prišel domov. Za varovanje stanovanja v pritličju in verjetno tudi v prvem nadstropju boste potrebovali še kakšno magnetno in tipalo gibanja več. Odvisno od števila sob in oken. Toda strošek nakupa naprav za varovanje ne bo dosti višji. Drugače je v primeru stanovanjske hiše. Veliko težje jo je zaščititi, sistem je bolj zapleten in zahteva več raznovrstnih tipal in kamer, zato je Ankerjev za moj okus manj uporaben. Razen če se sprijaznimo z manj celovitim sistemom. Tipala namestimo le na strateška mesta in okoli hiše razporedimo najmanj štiri kamere.

Tipkovnica

Odločilna je preprosta namestitev

Veliko pametnih domačih naprav sem že imel. Čeprav vse obljubljajo preprosto namestitev, se je pri nekaterih hitro zapletlo, saj vse ni v prvo delovalo, kot bi moralo. Preprosto namestitev in kasnejšo uporabo dosežemo z aplikacijo, v kateri pravzaprav naredimo vse. Zato težave, če se v procesu karkoli zatakne. Z aplikacijo EufySecurity takšnih težav ni bilo. Najprej priklopite bazno postajo na električno napajanje, jo preko kabla povežete v domače omrežje in sledite navodilom. Kasneje lahko povezavo spremenite v brezžično, če želite, česar ne predlagam. Držim se namreč prepričanja, naj bodo naprave povezane s kablom, če je le mogoče. Še pred tem dobro razmislite, kje boste postajo imeli, kajti nanjo se bodo brezžično povezala tipala. Povezava pa ne gre preko omrežja Wi-Fi, temveč uporabljajo radijski signal. Najbolje je, če je čim bližje tipalom in kameram, morda v sredini tlorisa stanovanja.

Ko je postaja vključena in povezana v aplikacijo, dodajate tipala in nadzorno tipkovnico, tako da sledite navodilom na zaslonu. Tipala delujejo na baterijo, ki naj bi zdržala več let, a jih bo treba enkrat zamenjati, medtem ko ima tipkovnica polnilno baterijo, ki naj bi zdržala do šest mesecev. Smisel tipkovnice je v tem, da jo namestite blizu izhoda ter preko nje vključit alarmi sistem, ko odidete iz stanovanja in ga po vrnitvi izključite z vnosom prej določene številčne kode. Hitreje in enostavneje kot preko aplikacije, čeprav bi ta lahko samodejno zaznala, da je »telefon« doma in izklopila alarm. Namesto tega lahko določate pravila in urnike delovanja alarmnega sistema in vanj vključenih naprav. Možnosti je veliko in z njimi, ko se vanje malce poglobite, zlahka prilagodite delovanje alarmnega sistema sebi in svojim domačim.

Zanesljivo delovanje

Po tem, ko je bil sistem postavljen, vanj sem vključil še dve kameri polne visoke razločljivosti, je deloval stabilno in brez omembe vrednih težav. Aktivacija in deaktivacija alarmnega sistema, bodisi v aplikaciji ali preko tipkovnice, je preprosta, čeprav imam s tem vedno težave. Bolje rečeno, rade volje pozabim, zato bi bil zame še najboljši sistem, ki bi deloval popolnoma brez mojega vpletanja vanj. Prav tako so kmalu postala nadležna obvestila o gibanju in obeh kamer. Dokler jih nisem izklopil. Razporedil sem jih namreč po eni sobi, da jih preizkusim in daleč od tega, da bi po tehtnem premisleku, kam jih namestiti in kako obrniti, sistem deloval manj moteče. Toda kadarkoli in od kjerkoli sem se želel povezati, povsod sta bila video toka kamer na voljo (skoraj) takoj.

Za več varnosti so nujne nadzorne video kamere

Pri njiju me je še najbolj zmotilo tipalo, kajti polna visoka razločljivost (1080p) je za sodobni nadzorni sistem na meji uporabnosti. Kamere, ki jih postavite zunaj okoli hiše, snemajo večji prostor, zato so osebe ali predmeti v videu manjši in manj razločljivi, če je ločljivost tipala nižja. Toda zadostuje za notranjo uporabo, kajti tudi je vse zaradi manjšega polja gledanja bližje in večje. Obe imata nočni vid, s tem, da je manjša opremljena še s sijalko, da še v temi videti v barvah. Poleg tega z mikrofonom beležijo zvok in imajo zvočnik, da lahko predvajajo govor. Če se ravno želite pogovarjati z vsiljivcem, ki se je upal stopiti na vaše posestvo.

Kot tipala je prav tako preprosto namestiti in v sistem povezati kameri. Imata polnilni bateriji, tista v fizično manjši kameri obeta pol leta in druga v večji do eno leto delovanja, predno ju je treba napolniti. Zaradi tega utegne biti manj udobno, če ste kamere namestili nekje višje na pročelje hiše in ju je treba vsake nekaj mesece sneti, napolniti baterijo in ponovno namestiti. Je mogoče, toda to prinese nekaj dodatne skrbi. Čeprav kameri video signal prenašata preko brezžičnega omrežja, brez bazne postaje ne delujeta. Poleg vsega zaznata gibanje v vidnem polju in v tem primeru zajameta fotografijo, ki jo lahko vidite v aplikaciji, kjer prav tako po želji zahtevate predvajanje video toka v živo.

HVALIMO:
 • Nobenih dodatnih stroškov
 • Hitra in preprosta namestitev
 • Dobra in pregledna aplikacija
 • Veliko možnosti oblikovanja pravil
 • Modularnost – preprosto dodajanje tipal in kamer
GRAJAMO:
 • Relativno visoka cena kamer
 • Potrebna je občasna menjava ali polnjenje baterij (dodatna skrb)
 • Zaradi izključno brezžične povezave z bazno postajo, se lahko pojavijo težave z dosegom radijskega signala
 • Ni opcijske povezave z varnostnim centrom
Anker Eufy Security Home alarm 5 delni set
 • STROŠEK STORITVE (CENA)
 • NABOR KAMER, TIPAL IN DRUGIH NAPRAV
 • PREPROSTOST NAMESTITVE IN UPORABE
 • ZANESLJIVOST DELOVANJA
 • CELOVITOST STORITVE (KOMU JE NAMENJEN, VARNOSTNI CENTER, ...):
3.6

Naj kupim?

Če iščete cenovno relativno ugoden, priporočena cena je namreč 180 evrov, in modularen sistem za varovanje stanovanja, v katerega lahko kadarkoli po potrebi dodajate tipala ali kamere, potem je Ankerjev zagotovo v ožjem izboru. Meni se je dopadel predvsem zato, ker z njim nisem imel nikakršnih težav. Postavitev je preprosta in se meri v minutah in tudi med delovanjem v dobrih dveh tednih ni bilo zaznati nobene težave. Elementi so povezani brezžično, baterije tipal zdržijo vsaj eno leto, medtem ko so v zahtevnejših napravah polnilne.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja