Animal Planet je ostal, nekatere Telemachove cene pa bodo malo višje
Matjaž Ropret 4. februarja 2020 ob 06:36

Telemachovim naročnikom ni dolgčas. Božično-novoletne vsebine so poskrbele za nekaj dodatnega razvedrila, napoved sprememb v programskih shemah pa za dovolj razburjenja, da je moral operater nazaj za pogajalsko mizo s televizijsko hišo Discovery. Pridobil je tudi nove vsebine za videoteko, z marcem pa bo podražil najvišjega od treh fiksnih in najnižjega od treh mobilnih paketov.

Spremenjena programska shema s štirimi novimi programi in brez nekaterih prejšnjih je začela veljati včeraj. Novi programi so Cinestar TV 2, Home & Garden TV, Tržič TV (Hokej TV) in Mediaset Italia. Kljub drugačni napovedi je ostal program Animal Planet, saj je Telemach nazadnje vendarle sklenil dogovor z njegovim izdajateljem, podjetjem Discovery Inc., in tako je še naprej mogoče spremljati oddaje o divjih živalih in hišnih ljubljenčkih, ki so očitno vendarle bolj priljubljene, kot so pri omenjenem operaterju sprva trdili. Poleg omenjenih novih, sta odslej osnovni program Discovery in tretji program nacionalke (TV SLO 3) v visoki razločljivosti. Pisali smo, da se operaterji dogovarjajo z javnimi televizijami (EBU) za distribucijo njihovih programov v boljši kakovosti. Poslovili so se DTX, Discovery Science, Food Network, FLN (Fine living) in Discovery HD Showcase. Slednji ne bi imel več smisla ob prehodu »pravega« Discovery na HD.

S prvim marcem pa bo začela veljati za tri evre višja cena pri paketu EON Premium. To je najvišji od Telemachovih »trojčkov«, ki bo tako po novem stal 64 evrov na mesec, doslej je bil 61 evrov. Ali je podražitev neposredno povezana z novo pogodbo za programe podjetja Discovery, pa morda tudi Šport TV in še kakšne, je težko reči, vsekakor pa zagotovo so vzroki predvsem v pravicah za televizijske vsebine. Ostala paketa, EON Light in EON Full za zdaj ohranjata svoji ceni – 41 in 51 evrov na mesec. Lahko pa se spomnimo, da je Telemach ob prehodu na pakete EON v bistvu znižal ceno prejšnje najvišje ponudbe (Gold Trojka Premium), saj je ta takrat stal 67 evrov, kasneje pa so ga še podražili na 69,50 evrov. Ob tem, da je njuna televizijska vsebina enaka, EON pa celo prinaša višjo internetno hitrost. Pri slednji pa se lahko spomnimo še nečesa. Namreč obljube lani pomladi, da bo takratnemu zvišanju hitrosti v smeri proti uporabniku sledilo še eno, v smeri proti omrežju (upload), ki pa ga niti pozimi še nismo dočakali.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Že drugič v slabem letu in pol pa omenjeni operater draži osnovni mobilni paket. Z decembrom 2018 so njegovo mesečno postavko dvignili za pol evra (in hkrati za evro ali dva tudi pri srednjem in najvišjem svežnju), tokrat pa bo zvišanje občutnejše, za 1,40 evra, tako za naročnike fiksnih storitev kot za ostale. Paket Več bo tako po novem stal 8,90 ali 7,40 evrov. Ostala dva ohranjata svojo ceno – 17 in 22 evrov oz. 15 in 20 evrov za fiksne naročnike. Bodo pa naročniki na Več deležni nekaj več prenosa podatkov. Doma bodo imeli na voljo 3 GB namesto 2 GB, v tujini pa se bo vključena količina zvišala s 3,6 na 4,2 GB. Več prenosa podatkov bo tudi pri paketu Več imam, ki je v bistvu sestavljen iz paketa Več in podatkovne opcije. Ta bo po novem prinesla 27 GB, za skupnih 30 GB, medtem kot je bilo prej 2 + 13 GB. V tujini ima naročnik zaradi te opcije še 1,9 GB dodatnega prenosa podatkov. Seveda pa bo tudi tu cena za 1,40 evra višja in bo tako naročnina stala 12,90 ali 11,40 evrov. Za enak znesek se bodo podražile tudi družinske naročnine pri Telemachu, ki so jih uvedli jeseni.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Zanimivo komaj se je leto začelo, pa že ukinjajo TV programe in dvigujejo ceno naročnine.
    Veš mogoče ali se bo to pri tem in drugih kabelskih ter IPTV operaterjih ponovilo letos še večkrat ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja