Androidni telefon z rekordno garancijo in programsko podporo
Matjaž Ropret 1. oktobra 2021 ob 12:24

Trajnostne, enostavno popravljive, modularne telefone Fairphone istoimenskega nizozemskega podjetja poznamo že nekaj let, vendar se doslej niso zelo uveljavili. Ključni razlog so bile dokaj skromne strojne lastnosti, kar pa utegne popraviti četrta generacija, ki bo na voljo čez dober mesec. Fairphone 4 je namreč na prvi pogled povsem spodoben telefon srednjega cenovnega razreda, predvsem pa se ponaša s skoraj nepredstavljivo dolgo tovarniško garancijo, in poleg tega obljubljajo več posodobitev operacijskega sistema kot večina ostalih proizvajalcev.

Posebnost teh mobilnikov je v zasnovi, ki omogoča preprosto odpiranje in menjavanje posameznih ključnih delov. Ne samo, da je zamenljiva baterija, s samo osmimi vijaki je mogoče vzeti stran celoten modul z zaslonom in vstaviti novega, zamenjati se da še sprednjo kamero, glavni foto-video sklop, zgornji in spodnji zvočnik, priključek USB-C in hrbtišče telefona.

Za razliko od prejšnjih so tokrat nekoliko spremenili filozofijo in poanto tovrstnega pristopa k izdelavi. Nekoč so namreč napovedovali novejše, izpopolnjenje module, ki naj bi jih uporabnik dokupil in vstavljal v obstoječi mobilnik. Tokrat je govora predvsem o večletni uporabi in popravljivosti. Zato vpeljujejo kar petletno garancijo brez kakšnega doplačila, treba se bo le registrirati na njihovi spletni strani (do konca prihodnjega leta). In obljubljajo posodobitve programske opreme najmanj do konca leta 2025. To vključuje nadgradnjo na Android 12 in 13 (telefon gre v prodajo z različico 11), kasneje pa nameravajo pripraviti še dodatni nadgradnji na Android 14 in 15 in varnostne popravke vse do konca leta 2027, čeprav za procesor verjetno ne bo več gonilnikov proizvajalca (Qualcomma). To pomeni šest let podpore na programski strani, kar je rekordno v androidnem svetu.

V podjetju Fairphone ob tem poudarjajo, da so tokrat gradili na lekcijah, ki so jim jih dale pravilne in napačne odločitve pri prejšnjih izdelkih. Zato je štirica po njihovih besedah trajnostna izbira za kupce, ki ne želijo sklepati kompromisov glede najnovejše tehnologije. »Želimo spodbuditi ljudi, da svoje telefone uporabljajo in z njimi uživajo dlje. Poleg tega želimo izzvati klasične načine snovanja telefonov, vključno z mišljenjem, da je tanjše boljše. Izhodišče je bilo izdelati prestižen trajnostni telefon, ki bo strojno aktualen dolgo časa, lahko popravljiv in bo deloval leta,« je v pripravljeni izjavi poudarila direktorica podjetja Eva Gouwens. Kot dodaten okoljski vidik nameravajo za vsak prodani telefon reciklirati vsaj enega starega.

In če pogledamo še sam telefon, je v njegovih lastnostih tokrat dejansko nekaj dobrih obetov. Predhodni so bili po specifikacijah pretežno predstavniki nižjega razreda, ki pa so jih prodajali precej dražje. Štirica, ki bo stala 579 ali 649 evrov, odvisno od pomnilnika, se v tem pogledu zdi precejšen korak naprej. Telefon poganja procesor Snapdragon 750G, ki je povsem soliden predstavnik nižjega srednjega razreda, in seveda omogoča podporo za povezovanje v omrežja pete generacije. Pomnilniški opciji sta 6/128 in 8/256 GB. Pri 70 evrih razlike in ob predpostavki, da bi to napravo imel kar nekaj let, bi se zagotovo odločil za različico z več pomnilnika. Zaslon je 6,3-palčni LCD polne visoke ločljivosti, ki ga prekriva zaščitno steklo Gorilla Glass 5. Zanimivi so fotografski objektivi. Na zadnji strani je poleg glavnega še ultraširokokotni, in pod obema je 48-milijonski tipalo, kar je dokaj neobičajno. Ultraširoki objektiv lahko deluje tudi v makro načinu, glavni pa ima optično umirjanje slike, kar tudi ni povsem nujno v tem cenovnem razredu. Sprednja selfijevska kamera ima tipalo s 25 milijoni pik. Če kaj ne izgleda najbolj moderno, sta to »brada« in »čelo« na sprednji strani ter zdaj že nekoliko zastarela kapljičasta zareza, a to je verjetno cena modularnosti in popravljivosti.

Kapaciteta baterije je 3905 mAh in z ustreznim polnilnikom se lahko polovično napolni v pol ure. Zraven telefona ga zaradi okoljskih vidikov ne prilagajo, ga pa prodajajo posebej in je zanimiv tudi za uporabnike drugih telefonov. Ima namreč dva izhoda, enega USB-C z največ 30W moči, in drugega USB-A z 18W, stane pa povsem razumnih 25 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cene nadomestnih delov pa so naslednje – baterija stane 30 evrov, fotografski sklop 80 evrov, sprednja kamera 30 evrov, priključek USB-C 15 evrov, spodnji zvočnik 20 evrov, zvočnik za pogovore 15 evrov, medtem ko za zaslon in hrbtišče še niso objavili cen. Sam telefon je na voljo v sivi ali zeleni barvi, pri slednji zgolj višja pomnilniška različica, lahko pa izbereš še vzorec s pikami pri zelenem.  

Fotografije: Fairphone

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja