Android stagnira in uporabnike frustrira
Matjaž Ropret 14. aprila 2018 ob 13:25

Prvič, ko sem pisal o tem, sem še lahko malo potožil. Zdaj pa sem jezen. In kmalu bom besen, ker se zadeva nikamor ne premakne, vsi vpleteni pa se obnašajo, kot da je vse super.

Govorim o Androidu na televizorjih, ki postaja še hujša slaba šala od Androida na tablicah. Slednjemu se bo Google vsak čas odrekel in ga nadomestil s sistemom Chrome OS, seveda pa ni nujno, da bodo tudi proizvajalci tablic čisto takoj opustili androidne modele. Toda na televizorjih krom nima nobenega smisla, izdelovalci pa zdaj tudi nimajo alternative, če se niso že v osnovi odločili za svojo platformo kot LG z WebOS in Samsung s Tizenom.

Televizijski Android v več kot dveh letih, odkar ga pobliže spremljam, ni napredoval niti na milimeter. Še vedno v trgovini gledam iste aplikacije in igre. Razen glasovnega Pomočnika, ki ga v slovenščini tako ali tako ni ter tudi še dolgo ne bo, ne opažam kakšnih novosti med zmožnostmi. Uporabniški vmesniki stagnirajo, pa že v osnovi niso bili kdo ve kako dobri.

Eden od vidikov res mizernega nabora aplikacij na televizorjih je zagotovo v tem, da mnoge niti niso smiselne za poganjanje na velikem ekranu sredi dnevne sobe. Še drugi pa v neizpodbitni stvarnosti, da operaterjem preprosto ni v interesu dodati svojih mobilnih televizij na osrednje zaslone v gospodinjstvih. Raje jih pustijo na telefonih in tablicah, na TV pa naj televizijska slika pride čez njihovo infrastrukuro, ne po (odprtem) internetu. Zato pa je manj razumljivo, da se ne zganejo niti ponudniki spletnega naročniškega videa (HBO, Pickbox, pa seveda Amazon, čeprav zanj vemo kakšne pomisleke ima) in še kakšne naročniške storitve. Tudi s strojno platjo in zmogljivostmi je najbrž kaj povezano, ampak vseeno vsaj pri TP Visionu (Philips) kar redno prihajajo posodobitve in televizorji so že pri različici 7.1.2.

Vse skupaj še otežuje dejstvo, da so televizijski Androidi različni. Če nekdo izda aplikacijo za TV-je Philips, zelo verjetno na sonyjih ne bo delovala in obratno. Treba jo je prilagoditi za vsako znamko posebej. Toda kje je potem prednost enotnega sistema? Hkrati pa se zaradi tega tudi nihče resno ne posveča izboljšavi uporabniškega vmesnika in načinov upravljanja, zaradi česar je Samsung v tem pogledu trenutno precej spredaj. Pa naj mi je njihov daljinski upravljalnik všeč ali ne. Njegov sistem je precej bolj  »tekoč«, sodobnejši, z mislijo na prihodnost. Še naprej pa proizvajalci tudi tlačijo v svoje izdelke premalo zmogljive procesorje in skromne količine pomnilnika.

Tako skoraj edini funkcionalnosti, s katerima mi Android na televizorju polepša ali olajša vsakdanjik, ostajata youtube in chromecast. A vsaj s prvim tudi na drugih platformah ni težav.

Niso pa televizorji edino področje, kjer robotku enostavno ne gre. Tablice sem že omenjal, nič bolje ni niti pri avtomobilskem Android Auto in urarskem Wear OS. Slednjega so preimenovali (prej so mu rekli Android Wear), to je za zdaj vse. Novih modelov ur ni, verjetno tudi zaradi pomanjkanja novih procesorjev primernih za zapestne naprave, vendar sta že tako ali tako Apple Watch in Samsungovi modeli Gear pretežno zavzeli trg in težko bodo Google in njegovi partnerji storili še kakšen preboj. Cenejši segment trga počasi okupirajo drugi proizvajalci s preprostejšimi urami, ki se zanašajo na svoje lastne platforme. Tu so denimo Amazfit, Fitbit, Misfit, torej vsi z besedico fit v imenu.

Avtomobilski Android doslej, podobno kot Applov Carplay ni pokazal večje dodane vrednosti v primerjavi z vgrajenimi infozabavnimi sistemi. Še vedno marsikje ni uradno na voljo, njegova evolucija pa je podobno počasna kot pri televizijskem. Te dni sicer dobiva podporo za brezžično delovanje, to je pa tudi vse. Google zelo očitno prioritizira osnovni operacijski sistem, »sateliti« pa stagnirajo. Najbrž malo še na račun Chrome OS, ki kaže večjo perspektivo od vseh malih OS-ov. In osnovni Android ima že vsa leta velike težave s posodobitvami, kjer se je zdaj izkazalo, da proizvajalci celo lažejo, uporabniki pa ne samo, da ostajajo brez zadnjih varnostnih obližev, na njihovih napravah teče eno, dve ali celo tri leta star sistem. Medtem ko ima velika večina jabolčnih nameščeno aktualno različico, Applova podpora za vsako napravo pa traja celih pet let. Bo kdo rekel, saj tudi stara »verzija« deluje čisto v redu. Pravzaprav res, ampak to potem spet kaže, da velikega napredka ni.

Enoznačne rešitve, ki ne bi povsem podrla ustaljenega koncepta, ni na vidiku. Je pa po svoje škoda, da so se proizvajalci povsod zapodili v zastonjski OS z Googlovim kritjem, ki marsikje kupcem naprav ni dal veliko. Preprostega izhoda v nekaj drugega pa na tej stopnji ni več.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Po drugi strani pa delujejo Android TV boxi presenetljivo dobro, saj vsebujejo običajen Android 7.1.2, seveda z dodanimi možnostmi izbire resolucije za večje zaslone. Takšne škatle s HDMI izhodom, brezžično in žično internetno povezavo se da dobiti za nekaj 10 EUR.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja