Android ogroža okensko prevlado
Matjaž Ropret 15. marca 2017 ob 10:37

Analitsko podjetje Statcounter že leta beleži uporabo operacijskih sistemov za brskanje po spletu. In v zadnjem poročilu so zapisali, da smo blizu nečesa, česar si še pred petimi leti »nismo mogli niti predstavljati.« Android bi lahko v kratkem prehitel Windows kot najbolj uporabljan operacijski sistem.

Februarja so okna imela 38,6-odstotni tržni delež, robotek pa 37,4-odstotnega. Pred petimi leti je Microsoftov sistem držal trdno vodstvo z 82 odstotki globalne uporabe za dostopanje do interneta, Googlov mobilni operacijski sistem pa je bil komaj na grafikonu z 2,2 odstotkoma. Aodhan Cullen iz Statcounterja premik pojasnjuje s prehodom množic na pametne telefone, padcem zanimanja za (nove) osebne računalnike in dogajanji v Aziji. »Windows je bil zmagovalec v namiznem svetu, toda svet se je premaknil v mobilno ero,« je še dodal Cullen.

Dejstvo je, da zdaj za precejšen del brskanja po spletu in dostopanja do drugih internetnih storitev uporabljamo pametne telefone in druge mobilne naprave. Na Tehnozvezdju je razmerje med namiznimi in mobilnimi napravami približno izenačeno, nekatere spletne strani pa tudi dve tretjini ali tri četrtine že zabeležijo s telefonov in tablic.

Ne samo, da se je zmanjšala uporaba in prodaja PC-jev, mnogoteri deli Azije in Afrike so to računalniško obdobje v celoti preskočili. To so predeli, kjer prebivalci z nakupom pametnega telefona dobivajo sploh prvi računalnik, s priključitvijo v mobilno omrežje pa prvi širokopasovni dostop do interneta. Tovrstnih uporabnikov je na desetine milijonov in veliko prispevajo k skupnih številkam.

[infogram id=”delezi_os_ov-3890″ prefix=”4Zz”]

Poleg tega se je Android razpasel na množico naprav – kot nekoč Windows –, od televizorjev do avtov in ur, čeprav z vsemi niti ne brskamo po spletu. Zanimivo pa je pogledati, kdaj so se dogajali največji premiki.

Vse do leta 2012 ni bilo drastičnih sprememb. Kljub temu, da je bil iPhone na trgu že nekaj let in da je tudi Android že pometal s prejšnjimi vladarji mobilnega sveta, so bila okna še vedno na skoraj 80 odstotkih tržnega deleža, sistemu OS X na macih je delež celo rahlo rastel. Potem pa se je začel vzpon mobilnih naprav, že leta 2013 sta Android in iOS skupaj držala približno 15 odstotkov, med 2013 in 2014 so okna doživela sploh največji padec, in od takrat Android nezadržno raste. Medtem pa iOS bolj ali manj stagnira nekje med 11 in 13 odstotki, podobno tudi OS X malo nad petimi odstotki.

Za zdaj nič ne kaže, da bi kdo ogrožal Androidovo pot k dominaciji. Microsoft ima dobro platformo v Windows 10, ki pa širših množic ne gane, Apple se je znova usidral v višjem cenovnem segmentu in ne napada večjega tržnega deleža, ostalim konkurentom pa je večinoma pošla sapa.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja