Android 11 je dokončan, dobiš pa ga verjetno čez nekaj mesecev
Matjaž Ropret 9. septembra 2020 ob 11:45

Google je izdal Android 11, ki ga že lahko namestijo uporabniki telefonov Pixel, ostali pa ga bodo (morda) deležni enkrat v prihodnjih mesecih. Prinaša poenostavljeno uporabo klepetalnih aplikacij, vgrajeno snemanje dogajanja na zaslonu, brezžični Android Auto, upravljanje naprav pametnega doma na enem mestu, boljši nadzor nad predvajanjem zvoka in nekaj več možnosti pri dajanju dovoljenj aplikacijam. Ni pa kakšne res velike novosti, večinoma gre za majhne, sicer koristne izboljšave, vendar nič prelomnega.

Za sporočila in takojšnje sporočanje sta dve ključni novosti. Odslej bodo obvestila teh aplikacij združena v eno polje v obvestilnem »polknu«, ne več raztreščena po njem glede na to, kdaj so prispela. V teoriji naj bi tako uporabnik imel boljši pregled nad dogajanjem in ne bi spregledal ničesar. Druga novost na tem področju pa bodo »mehurčki«, nekaj podobnega kot »klepetalne glave« (chat heads), ki jih pozna Facebookov Messenger. To pomeni, da so ob strani krogci za hiter preklop v druge aplikacije, kjer tudi poteka kakšen pogovor, poleg tiste, ki je trenutno aktivna na zaslonu.

Za snemanje zaslona je bilo treba doslej namestiti namensko aplikacijo ali pa kupiti telefon proizvajalca, ki to funkcionalnost že privzeto vgrajujejo (Huawei). Odslej je vgrajena v Android in seveda upam, da jo bodo vsi proizvajalci tudi pustili pri miru. Dostopna je med bližnjicami v obvestilnem razdelku. Če ni prikazana, je treba odpreti urejanje teh bližnjic (klikniti na »svinčnik) in ikono povleči med aktivne. Potem pa zgolj klikniti nanjo, kadar pride želja ali potreba po snemanju.

Dolg pritisk na tipko za vklop oz. izklop zdaj ne da zgolj možnosti za izklop ali ponovni zagon, ampak prikaže še »pametne naprave«, vsako v svojem kvadratu, klik na katerega od teh pa naj bi prikazal možnosti upravljanja s posamezno napravo. So pa tu zgolj tiste, ki podpirajo ali Googlovega Pomočnika ali kakšen drug Googlov protokol (denimo Chromecast), tako ne bodo prikazane vse druge, ki delujejo zunaj ekosistema glavnega razvijalca Androida.

Med predvajanjem glasbe, videa ali česa drugega z zvokom, je zdaj mogoče preklapljati med zvočnimi izhodi. Če pritisneš na tipko za glasnost in potem na zaslonu na ikono za nastavitve pod prikazom nivoja glasnosti, je potem pod Glasnost predstavnosti izpisano, kam se zvok predvaja. Seveda zgolj, če so na telefon priklopljene slušalke, zvočnik, avtomobilski infozabavni sistem ali kaj drugega. In potem klik na ime te naprave prikaže seznam ostalih, vključno z zvočnikom telefona (razen, kadar so priklopljene žične slušalke), kamor gre lahko zvok.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Android Auto po novem lahko deluje brez kabla, a le če to podpira tudi sistem v vozilu. Teh pa je za zdaj zelo, zelo malo. Za aplikacije je mogoče določati enkratna dovoljenja. Ko bo naslednjič ta aplikacija želela dostopati do mikrofona, fotoaparata ali GPS-a, bo morala vprašati znova. Za redko uporabljane aplikacije bo sistem čez čas sam ponastavil dovoljenja in ob ponovni uporabi jih bo moral program od uporabnika pridobiti na novo. Skozi Storitve Google Play bo odslej prišlo več popravkov za varnost in zasebnost. Očitno Google s tem poskuša izboljšati slabo stanje s posodobitvami, saj proizvajalci z njimi niso najbolj pridni.

Google poleg Pixlov kot prve telefone, ki so že deležni Androida 11, navaja določene modele Oneplusa, Xiaomija in Oppa, toda v resnici nekoliko zavaja. Na te telefone se za zdaj da naložiti zgolj različico beta, ne končno, tako kot na Pixle, pa še to zgolj ob prijavi v »razvijalski« program. Najbolje je torej počakati, da bo proizvajalci pripravijo dejanske posodobitve na enajstico, ki jih bodo deležni vsi uporabniki.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.