Ampak, od kod bo prihajala vsa ta elektrika za avtomobile? (#video)
Matjaž Ropret 25. februarja 2023 ob 06:21

Ne delim pomislekov in skrbi mnogih glede prehoda v električno mobilnost, a navkljub temu jasno povem, da so baterijski avtomobili ta čas primerni pretežno za tiste uporabnike, ki jih lahko polnijo doma, in s to energijo tudi opravijo večji del voženj oz. kilometrov. Če se lahko pri tem zanašajo na presežke z domače sončno elektrarne, toliko bolje.

Prav izkoriščanje na strehi (ali pač kjer so postavljeni paneli) proizvedene električne energije se mi zdi eden od tistih odgovorov na večni vprašanji nergačev »S čim bomo polnili avtomobile« in »Od kod bo prihajala elektrika.« V našem domačem primeru seveda ne moremo polniti izključno iz sonca in verjetno nobeno vozilo ne bo pridobivalo energije samo na ta način, pa vendar mislim, da bi in se bo s tem dalo pokriti nezanemarljiv del potreb po elektriki, ki bo poganjala promet v prihodnosti. Ponekod še precej bolj kot v Sloveniji.

Nadstreške je mogoče postaviti marsikje, kjer avtomobili stojijo več ur, seveda predvsem na parkiriščih – pred podjetji, tovarnami, P&R, ob blokih in drugih. Lahko se vsako vozilo polni samo z dvema kilovatoma ali malenkost hitreje, pa v tistih urah, ko je parkirano tam in sije sonce, zagotovo pridobi za nekaj deset in vse do 100 km vožnje. Za marsikoga je to ob delavnikih povsem dovolj in mu drugje sploh ne bi bilo treba polniti. Nekaterim ne bi bilo treba niti, če nekaj dni sonca ne bi bilo. Tovrstna polnilna infrastruktura bi bila lahko povsem neodvisna od omrežja in bi pač polnilna takrat, ko bi iz celic na nadstreških prihajala energija.

V domačem primeru je, kot sem že pisal, popolna samooskrba bolj ali manj utopija. Je pa mogoče, kadar avto čez dan stoji doma, vsaj nekaj ur polniti brez dodatne pomoči omrežja. Že zdaj, februarja, kaj šele v kakšnem drugem mesecu. Nujna za to je kajpak pametna polnilnica, kakršna je myenergi Zappi. Ta ponuja zelo smiselno nastavitev Eco, pri kateri se avto v vsakem primeru polni s približno 3,9 kW (vsaj v našem primeru), kadar sončna elektrarna proizvaja dovolj, pa moč polnjenja dvigne, vse tja proti 11 kW, kolikor pri izmeničnem toku tudi znaša maksimalna za večino vozil z vgrajenim trifaznim polnilnikom. S to nastavitvijo tudi takrat, ko sonce nič ne pomaga, skrbi, da ne predstavlja prehude obremenitve v omrežju in na lokalnih napeljavah. Obstaja še nastavitev Eco+, ki pa so ji že bolj všeč višje moči in tako nima toliko zadržkov do jemanja iz omrežja, s čimer ni toliko prijazna do čim večjega izkoriščanja sonca. Nastavitev Fast ves čas, če se le da, polni z najvišjo možno močjo. Sam je ne uporabljam, ker se mi zdi najbolj fino, da za polnjenje avta v največji možni meri izkoriščam sončno elektrarno. Tudi zato večinoma ne polnim čez noč. Zavedam se, da nekateri doma ne bodo imeli druge možnosti, ker bodo takrat, ko bo sijalo sonce, (z avtom) v službi. A morda bodo nekoč imeli možnost (prav iz sonca) polniti tam.

Pogosto poslušam še o izgubljanju časa na javnih polnilnicah in povezanih predsodkih. Med drugimi od ljudi, ki menda po večkrat na mesec ali celo na teden naredijo od 300 do 500 km v enem dnevu. Taki naj se trenutno sploh (še) ne obremenjujejo z e-mobilnostjo. Časa do l. 2035 je še dovolj in tudi po tej prelomnici, v kolikor bo obveljala, se bo mogoče še dolgo voziti na naftne derivate, le z novimi avtomobili malo težje. Toda kdor dnevno naredi bistveno manj kilometrov, še posebej če za daljše izlete in potovanja še ohranja v voznem parku nekaj na bencin ali dizel, in polni doma, ne bo praktično nikoli nikjer »stal« in čakal, da bo baterija dovolj polna. Pravzaprav lahko skoraj povsem odmisli obiske bencinskih servisov in ostalih postajališč. Sam občasno priklopim avto v Ljubljani, če imam denimo novinarsko konferenco nekje v centru, in vem, da ne bom imel parkiranega več kot uro in pol, največ dve. Toda gre bolj za priročnost, ker je skoraj vedno kakšna prosta, in mi tako ni treba iskati drugega parkirnega mesta, in za zdaj parkiranje tam še ostaja brezplačno (do tri ure). Že z avtom, ki ima zimskega dosega približno 200 km, mi niti teh nekaj minut za priključitev kabla, vklop polnilnice (ker vsaj pri enih to počnem z aplikacijo in moram vmes še potrditi »predplačilo« v mobilni denarnici, traja malenkost dlje kot pri drugih, za katere imam kartico) in potem pospravljanje kabla nikakor ni nujnih, vse bi lahko prevozil z domačim polnjenjem. A tudi ne odveč. Vsekakor raje priklopim in odklopim električni avto kot »tankam« tistega z motorjem na notranje zgorevanje. Počasi prihaja toplejše vreme (po tem dodatnem »polarnem« tednu) in takrat bo še manj skrbi glede dosega, dalo se bo tudi na kakšen konkreten izlet. Z avtom z večjo baterijo to že pozimi ne bi bila težava.

Še malo več o izkušnjah po dobrem mesecu bolj ali manj vsakodnevne uporabe električnega avtomobila sem povedal v videu. Sledili pa bodo še zapisi in videi na teme, ki se mi bodo sproti odpirale. O dosegu, aplikacijah, morebitnih daljših izletih in še čem.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
6 komentarjev
 • Ma sliki,je domača polnilnica Zappy britanske izdelave,kar je ” mercedes” v ponudbi pri nas v Sloveniji.

 • Moje mnenje ampak tale net metering in pametna polnilnica naredita več škode kot koristi. Namesto, da bi ljudi spodbujali, da priklapljajo močnejše porabnike med vikendi in ponoči, ljudje polnijo avte (3,9kw do 11kw) sredi dneva, ker je takrat pač proizvodnja največja. Najboljši so pa potem še tisti, ki imajo višek elektrike konec leta in jo zanalašč več kurijo, ker je odkupna cena prenizka ali pa je sploh ni za viške.

  • Ne vidim prepričljivega argumenta, da ne bi za polnjenje avta izkoriščal neposredno “sončne” elektrike. Pa tudi ne, zakaj ne bi priklapljali takrat, ko je proizvodnja električne energije največja. Precej lažje jo je takrat porabiti kot shraniti za prihodnjo uporabo.

   • Predvsem zato, ker je takrat tudi povpraševanje največje in posledično tudi cena na trgu, večja je samo še ob jutrnji in večerni konici. Trg električne energije se obračunava po principu dražbe, kjer zadnja dobavljena kwh določa ceno vse elektrike v tistem trenutku. Če zmanjšaš porabo v konici za cca 10%, se cena prepolovi in obratno, ob 10% povečanju lahko cena poskoči tudi 5 in več kratno, če ni takrat na razpolagalo dovolj proizvodnih kapacitet. Poveča se tudi sama smiselnost obnovljivih virov širše v omrežju ker načeloma se tam ne da prilagajati proizvodnje in je za donosnost najboljše, da je cena po urah čim bolj enakomerno razporejena. Če vetrnica čez noč ne zasluži nič ali skoraj nič se njena postavitev precej manj splača, kot če je cena približno enako razporejena. Ko priklopiš avto sredi dneva, tudi če je vsa proizvodnja s svoje strehe delaš elektro omrežju oportuniteti strošek, kot če bi ta avto polnil ponoči. Višaš ceno na trgu ob 13ih in skrati nižaš ponoči. Mogoče bo čez leta, ko bo več sončnih elektrarn ta izračun drugačen, danes pa imamo še vedno daleč največ viškov ponoči.

    • Mislim, da to ne bo čisto držalo. Tipično so cene tam nekje med 12h in 14h med najnižjimi, potem znova začnejo rasti, enako velja za povpraševanje, medtem ko se proizvodnja, še posebej, če sije sonce, takrat lahko zelo poviša. In še posebej glede na stalno jadikovanje, kakšno nestabilnost v sistemu povzročajo (male) sončne elektrarne, in tudi, kako neprilagojene današnjim zahtevam so marsikje napeljave in transformatorji, je skoraj zagotovo za celoten sistem najbolje, če se avtomobili čim več polnijo neposredno iz sonca.

   • ZAPPI je odlična polnilnica,še posebej mi je všeč natančna in lepo izdelana grafika na kateri lahko spremljš vse kar se v hiši dogaja z EE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja