Ameriški regulator: »Facebook naj odproda Instagram in WhatsApp«
Matjaž Ropret 10. decembra 2020 ob 06:45

Ameriška agencija za varstvo konkurence (Federal Trade Commission, FTC) je vložila tožbo proti Facebooku zaradi zlorabe monopola. FTC namreč trdi, da je upravljavec istoimenskega družabnega omrežja in tudi lastnik storitev Instagram ter WhatsApp načrtno omejeval in preprečeval konkurenco na tem področju in da bi moral odprodati omenjena ponudnika, ki ju je prevzel v letih 2012 in 2014 ter kasneje popolnoma integriral.

Tožbi se je FTC-ju pridružilo še 47 vrhovnih tožilcev zveznih držav. Skupaj Facebook obtožujejo, da že skoraj desetletje preprečuje kakršno koli konkurenco s tem, da prevzema manjše ponudnike, preden ga začnejo resno ogrožati. Pa tudi z omejevanjem dosega katere koli konkurenčne storitve ter uporabnikov, da bi pokukali še kam zunaj »vrtička«.

Tožba trdi, da Facebook uporablja sistematične metode, med drugim prevzem rastočega konkurenta Instagrama v letu 2012 in klepetalne aplikacije WhatsApp dve leti kasneje, ter omejevalne pogoje za razvijalce programske opreme, da izloča potencialne grožnje svojemu monopolnemu položaju. »To seveda zmanjšuje konkurenco, uporabnikov ne pušča veliko izbire pri družabnih omrežjih, in oglaševalcem ne daje koristi, ki jih prinaša konkurenčno okolje,« so zapisali v FTC.

Zato zahtevajo, da se Instagram in WhatsApp znova osamosvojita in postaneta od Facebooka neodvisni podjetji. Za vsako morebiten nadaljnji nakup bi moral Facebook dobiti dovoljenje, moral pa bi tudi, tako FTC, odpraviti vsakršne pogoje za razvijalce, ki pomenijo kršitev protimonopolnih pravil.

Ob tem se lahko vprašamo, čemu je podjetje sploh dobilo dovoljenje za omenjena prevzema, saj je bilo že takrat popolnoma jasno, da služita v prvi vrsti zatiranju konkurence in vzpostavljanju monopola. Verjetno pa si je malokdo predstavljal, kam bo vse skupaj pripeljalo, in je bolje poskusiti vsaj za nazaj popraviti napako, kot pa pustiti monopol, ki mu (navidez) nihče nič ne more pri miru. Treba pa bo počakati, kako bodo odločila sodišča, kar utegne z vsemi pritožbami trajati leta, kot v vseh tovrstnih postopkih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ne bi me sicer presenetilo, če bi v prihodnje videli še kakšno podobno tožbo, uperjeno proti drugim ameriškim tehnološkim velikanom, ki prav tako na vse mogoče načine onemogočajo konkurenco. Denimo Googlu z Youtubom, ki je eden glavnih krivcev, da že od Windows Phone naprej ne more uspeti noben alternativni operacijski sistem za pametne telefone. Ali pa Applu ter njegovemu očitnemu dajanju prednosti lastnim storitvam (iMessage, Apple Music, itd), zaradi česar so vsi konkurenti na njegovi platformi v podrejenem položaju.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja