Ameriška blokada bo največ škode povzročila v Evropi
Matjaž Ropret 3. septembra 2019 ob 06:32

Predstavljanje novih telefonov pri vodilnih znamkah kmalu preide v rutino. Kadar kateri od proizvajalcev spremeni utečen termin, kot ga je Samsung pred leti za Galaxy Note, je to že samo po sebi novica. Taka negotovost kot pri (menda) prihajajoči seznanitvi s Huaweijevo družino Mate 30, pa je do zdaj edinstvena.

Interneti pravijo, da naj bi Mate 30 Pro izgledal takole. Definitivno spominja na Lumio 1020.

Podjetje je bilo sicer že pomladi v podobnem položaju, vendar tako s hčerinsko znamko Honor, pa tudi sam izdelek ni imel take teže. Od telefona Honor 20 ni odvisno praktično nič, medtem ko bi moral Mate 30 Pro za naslednje pol leta prevzeti vlogo, kakršno od pomladi sem opravlja P30 Pro. Vlogo mobilnika, ki najglasneje promovira znamko in poleg sebe prodaja še vse cenejše modele (Lite in ostale). Redkokateri model lahko ostane svež in atraktiven celo leto, še iPhonom v zadnjih generacijah prej poide sapa. Malo poskušajo podaljšati to dobo z novimi barvami, a vseeno je tempo v industriji tako hiter, da je vedno na vidiku nekaj novega in »vznemirljivega«. Pa čeravno je vse skupaj bolj privid kot prav veliko substance. A zaradi take stvarnosti ima Samsung pomladi Galaxy S in pozno poleti oz. jeseni Galaxy Note. LG najprej G in nato V. Oneplus redno izdaja še različico T. Xiaomi tako ali tako predstavi nov telefon na vsakih nekaj ur. Pri Huaweiju pa sta glavni seriji P in Mate, obe vsaj s po tremi predstavniki. Tistim za teste in oglase, srednjim, ki je običajno najboljši nakup (razen, če ga sploh ne prodajajo povsod, kot so storili z Mate 20), in onim iz nižjega razreda, pri katerem je skupno samo ime, a se prav z njim ustvarja množična prodaja.

Predstavitev novega presežnega fotografskega telefona, kot ga bodo verjetno označili pri kitajskem podjetju, naj bi bila 19. tega meseca v Münchnu. S tem se Huawei vrača na lokacijo in termin, ki ga je zavzel že z devetico in desetico, medtem ko je dvajsetica prišla slab mesec kasneje v Londonu. Toda letos je na vidiku Brexit, čeprav je tudi ta približno tako negotov kot Huaweijev dogodek. Dva tedna prej še ni povsem jasno, ali sploh bo, kakšno različico Androida bo Mate 30 Pro imel nameščeno (z Googlovimi aplikacijami in storitvami ali brez), ali ga bodo sploh prodajali v Evropi, itd Informacije, ki jih je mogoče slišati in prebrati, si nasprotujejo, v podjetju pa bi se najraje pretvarjali, kot da se ne dogaja nič (dramatičnega). Ni nemogoče, da se situacija z ameriško blokado vsaj toliko razreši, da bo še ena splovitev telefona minila mirno in bodo lahko izvedli vsaj prvi prodajni sunek. Prav enako verjetno pa je, da tokrat dejansko ne bodo mogli namestiti Gmaila, Zemljevidov, Youtuba in ostalih Googlovih aplikacij ter Storitev Google Play, ki so nujna podstat za njihovo delovanje. Malo verjetno ali skoraj nemogoče pa je, da bi že zdaj poskusili z lastnim operacijskim sistemom Harmony OS. V tem primeru bi zadevo verjetno res prodajali samo v Aziji, a tudi vrhunski telefon brez Googlovega programja je za evropske kupce komaj predstavljiv. Seveda se jih da ročno dodati, toda koliko kupcev bi se podstopilo tega in ne bi raje že v osnovi izbralo nekaj drugega? Navsezadnje s P30 Pro ni nobenega problema.

Huaweijev “telefonski” šef Richard Yu bo imel govor ta petek na sejmu IFA v Berlinu.

V vsakem primeru je jasno, da ameriška blokada največ škode povzroča v Evropi. Tamkaj že tako ali tako Huawei doslej ni prilezel nikamor, trg v zgornjem segmentu obvladujeta (pretežno) Apple in (delno) Samsung. Na tej strani Atlantika pa bi bilo brez konkurence kitajske znamke zelo podobno, samo z malo obrnjenima vlogama, Samsungom na prvem in Applom na drugem mestu. Proizvajalcev je resda ogromno, a kot sem izpostavil že večkrat v zadnjem letu ali dveh, se je trg bolj ali manj skrčil na tri glavna imena. Če izpade eden od te trojice, dobimo duopol. Trenutno ne bi upal položiti stave niti na Xiaomi niti na Oppo (s podznamkami Vivo, Oneplus in Realme), da sta sposobna takega preboja, kot je v zadnjih petih letih uspel Huaweiju. Še manj zaupam LG-ju, Sonyju ali Lenovu (Motoroli), da se lahko vsaj približno vrnejo na pozicije, ki so jih zasedali nekoč. Evropski kupec bo tako glavna kolateralna žrtev, če bo omejevanje Huaweijevih telefonov obstalo. Ne zato, ker bi bili ti nenadomestljivi ali kaj takega, ampak preprosto zato, ker bo konkurenca manjša, še posebej v zgornjem cenovnem razredu, za najboljše izdelke pa bomo lahko plačevali še več. Pa se že tako marsikdo pritožuje, da so postali nenormalno dragi.

Seveda pa bo tudi z vidika samega Mate 30 Pro škoda, če ne bomo mogli preveriti, kako je (delno ista) ekipa z novejšo tehnologijo izpopolnila fotografsko vizijo, ki jo je pred leti še v drugem okolju začrtala z Nokio 808 Pureview in Lumio 1020.   

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja