Američani so presedlali na večji iPhone in cel svet z njimi
Matjaž Ropret 7. februarja 2017 ob 10:27

Dolgo sem bil zagovornik manjših telefonov. Takih, ki jih ni težko obvladati z eno roko in ki gredo v vsak žep. Še zmeraj ne maram prevelikih (meja je nekje pri velikost Nexusa 6P, ki se mi s svojo oglato pojavo že zdi nekoliko preveč »opeka«), ampak kot večina ostalih sem spoznal prednosti velikega zaslona in se privadil večji zunanji velikosti. Pravzaprav me ni bilo treba kaj dosti prepričevati.

Enako je tudi z uporabniki povsod po svetu, kar kažejo statistike, prodajne številke in seveda ponudba na prodajnih policah. Zadnji podatki raziskovalne ustanove Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) razkrivajo, da je med več kot 130 iPhoni v uporabi v ZDA le še nekaj milijonov takih z majhnimi zasloni (SE, 5s in starejši). Skupaj 57 odstotkov vseh predstavljajo modeli zadnjih dveh generacij (7 in 6S), veliko večino preostalega deleža pa odpade na obe šestici. Predvsem je v statistiki CIRP opazen velik osip lastnikov manjših zaslonov. Od konca leta 2015 do konca lanskega leta se število šestic ni veliko zmanjšalo, so pa skoraj vsi s starejših iPhonov (5s, 5c, 5, …) prešli na nekaj večjega – 6s ali 7, le peščica na prav tako novejši SE, ki je ohranil štiripalčni zaslon. Trend je več kot očiten. Tudi Samsung je po neuradnih podatkih prodal skoraj enako »običajnega« Galaxyja S7 in ukrivljenega, večjega S7 Edge.

[infogram id=”3f0e559e-d839-4afa-be5d-d26e577bc01b” prefix=”drn”]

Nasploh se bolje prodajajo telefoni z zasloni 5,5 palcev diagonale. Kar me ne preseneča, saj so večinoma zmogljivejši, boljši od tistih s petpalčnimi zasloni, ki nastopajo pretežno v nižjih cenovnih razredih. Izjeme so HTC-ji, Huaweiji in LG-ji z vrha cenovne lestvice, ki imajo velikost zaslona ravno nekje vmes (5,2 ali 5,3 palce), ampak tudi za te bi težko kdo trdil, da spadajo med kakšne palčke. Sonyjev X compact je eden zadnjih »polnokrvnih« malih telefonov, pa še tega so v primerjavi s predhodniki nekoliko okrnili. Raja je prešla na večje zaslone, ki so ji v večini nadomestili tudi tablice in so zdaj primarno okno v digitalni svet, naj bo za družabna omrežja, video, splet ali kaj četrtega.

Ko sem na Cebitu 2011 prvič videl Samsungovega Galaxyja S2 sem bil prepričan, da Korejci pretiravajo. Reč je bila strojno res brutalna, ampak tudi prevelika. Vsaj tako se mi je zdelo. Kasneje sem ga eno leto uporabljal, ga hitro vzljubil in se seveda navadil na nekoliko večjo reč v žepu. Potem sta me Xperia Z in še posebej Oneplus One skoraj popolnoma spreobrnila, nakar sem si kupil iPhone 5s. Računal sem, da bo njegova tehnološka dovršenost prikrila že za tiste čase majhen zaslon, navsezadnje sem nanj presedlal z androidnega telefona s 4,3-palčnim zaslonom, torej sem bi skoraj na istem. Toda po enem letu sem dokončno ugotovil, da je svet šel naprej in da se moram tudi s svojim primarnim telefonom – zraven sem seveda vedno imel nekaj z »resno« zaslonsko diagonalo – premakniti z njim vred. Če zdaj gledam nazaj, je bil S2 nedvomno eden od prelomnih telefonov. Mejo je zlahka premaknil na 4,3 palce, nasledniki so jo potem na pet palcev in več, letos pa se nadejamo, da bo z veliko ožjimi robovi okrog zaslona vse skupaj šlo že blizu šestih palcev ali čez (S8 in LG G6). Ob tem, da bo velikost ohišja ostala enaka ali podobna, pri tem smo nekako že dosegli zgornje meje. Še so ljubitelji manjših telefonov, ampak kot kažejo statistike so v manjšini. Vprašanje je, koliko časa se bodo proizvajalci še ukvarjali z njimi.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.