AMD melje naprej s procesorji Ryzen 5000 za prenosnike
Matjaž Ropret 13. januarja 2021 ob 12:26

Medtem, ko se Intel lovi in išče način, kako ostati na vrhu, je AMD v zagonu. Na sejmu CES je po namiznih predstavil še prenosniške procesorje serije Ryzen 5000 na osnovi arhitekture Zen 3. Za razliko od lani, ko so bili predhodniki (Ryzen 4000) še vedno zgolj butična alternativa Intelovi deseti in enajsti generaciji Core, letos kaže na drugačno sliko, kajti proizvajalci prenosnikov so, tudi zaradi pritiskov uporabnikov, v precej večji meri zasnovali svoje nove modele okrog AMD-jeve ponudbe.

AMD je skupaj predstavil celotno paleto procesorjev U in H, ki bodo primerni tako za tanke in lahke in »običajne« kot za igričarske in »ustvarjalske« prenosnike. Modeli U delujejo s 15W porabe, H pa s 35 ali 45W. najzmogljivejši imajo osem jeder in 16 procesorskih niti, kar je trenutno največ v procesorjih za prenosne računalnike. Tokratne pridobitve sicer niso tako drastične, kot so bile ob prehodu iz serije 3000 na 4000, kajti denimo Ryzen 5 3500U je bil povprečen prenosniški čip, naslednik Ryzen 5 4500U pa je ponudil izjemno kombinacijo zmogljivosti in energijske učinkovitosti. Za paradni model iz linije U, Ryzen 7 5800U v AMD-ju navajajo do 16-odstotkov več zmogljivosti pri posameznem jedru (od osmih) in do 14-odstotno pohitritev pri večjedrnem delovanju. Hkrati pa naj bi procesor omogočal 17 ur in pol delovanja z enim polnjenjem baterije pri »običajni uporabi« in do 21 ur predvajanja videa, pri čemer so uporabili prenosnik z baterijo kapacitete 53 Wh, kar je nekje v povprečju za tanke in lahke modele.

V AMD-ju skozi 2021 pričakujejo širok nabor več kot 150 različnih modelov prenosnikov s procesorji Ryzen 5000, tako za domače kot za poslovne uporabnike. Prve so že napovedali Asus, HP, Lenovo in drugi proizvajalci, o nekaterih od teh bomo pisali v prihodnjih dneh.

»Leta 2020 je bilo prodanih približno 300 milijonov prenosnih in namiznih osebnih računalnikov in chromebookov. To je največ po letu 2014 in pričakujemo, da bo povpraševanje letos še višje, saj PC znova postaja vse pomembnejša naprav v našem vsakdanjiku. Prepričani smo, da še nikoli ni bil tako ključen kot prav zdaj,« je med predstavitvijo dejala prva dama korporacije Lisa Su.

Fotografije: AMD

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja