Ambicija snovalcev Hal mBills je popolnoma nadomestiti gotovino in kartice
Matjaž Ropret 15. novembra 2017 ob 07:13

Plačevanje z mobilnim telefonom je v vzponu. Mnogi ga imajo za prihodnost, pa tudi če ne bo (povsem) nadomestilo papirja in plastike, je marsikdaj bolj priročno. Ena od takih alternativ je storitev Hal mBills, ki je bila najprej namenjena enostavnejšemu plačevanju položnic, nato pa so jo razširili tudi drugam. Tako že marsikje lahko nadomesti klasično denarnico, v prihodnje naj bi jo še bolj, s fotografiranjem kode (spodaj) pa je mogoče podpreti tudi Tehnozvezdje.

Hal mBills je platforma in mobilna denarnica, ki jo razvija podjetje Mbills. To je izšlo iz Halcoma, a se je popolnoma osamosvojilo. To ni zgolj nadomeščanje plačilne kartice, kot denimo Apple pay ali Wave2pay, ampak imajo širše ambicije. V osnovi sistem temelji na načelu fotografiraj in plačaj. Začetna funkcionalnost je bila fotografiranje položnic, kasneje so uvedli še qr kode. Te sistem generira za vsako plačilo posebej, s podatki o znesku in prejemniku, ali pa enkrat za določeno vrsto nakazila, kot je naša koda za donacijo. MBills ima dovoljenje Banke Slovenije za izdajanje elektronskega denarja in izvajanje plačilnih storitev, ki je veljavno v vseh državah Evropske unije, čeprav storitev za zdaj deluje samo v Sloveniji. Mobilna denarnica je neodvisna od banke in telekomunikacijskega operaterja, aplikacija pa je na voljo za sistema Android in iOS.

Uporabnik torej naloži denar v navidezno denarnico na telefonu, znotraj aplikacije Hal mBills, potem pa lahko z mobilnikom plačuje. Kaj? Položnice operaterjev, elektro podjetij, zavarovalnic in še marsikoga s fotografiranjem podatkov v levem pasu. Nekatere spletne nakupe (eUprava, mojekarte.si, ehrana.si, …). Račune v nekaterih kavarnah, restavracijah, frizerskih in kozmetičnih salonih, avtomehaničnih delavnicah, pri ponudniki športnih aktivnosti in še kje. V trgovinah, kot je Kalček. Donacije in članarine s fotografiranjem kode. Poleg tega je mogoče nakazovati denar prijateljem, neposredno s telefona na telefon, v realnem času (podobno kot Money beam v banki N26). V podjetju Mbills trdijo, da je uporaba aplikacije povsem varna. Tako za vstop vanjo kot za potrjevanje plačil je treba vtipkati šestmestno kodo pin, žal biometrični načini prepoznavanja identitete, kot so prstni odtisi ali Face ID, še niso podprti. Denar uporabnikov je naložen na posebnih računih pri slovenskih bankah, ki so namenjeni samo temu. Do teh sredstev ne more dostopati nihče drug. Po drugi strani pa na telefonu ni ničesar, zato morebitni tatovi ne morejo niti do podatkov, še manj do denarja.

V mBills se lahko enostavno, z vpisom nekaj osnovnih podatkov prijaviš v aplikaciji. In takoj začneš uporabljati storitev. Na začetku se je moral vsak uporabnik »registrirati« z davčno številko in transakcijskim računom, nato pa so omogočili tudi različico »lite« brez tovrstne identifikacije, a z nekaterimi omejitvami. Tako je mesečna višina transakcij omejena na 250 evrov in v mobilno denarnico je mogoče denar nakazovati samo z bančnim nalogom (UPN), kar se seveda da postoriti v spletni ali mobilni banki, ampak zahteva en korak več. Uporabniki, ki imajo prijavljen svoj TRR (in davčno številko), lahko nastavijo nakazilo v denarnico mBills neposredno iz aplikacije. Sicer lahko prenos denarja v tem primeru traja kakšen dan dlje, toda če si nastaviš samodejni prenos evrov enkrat na mesec, je pravzaprav hitrost ali počasnost prilivov irelevantna. Za popolno registracijo moraš potrditi svojo istovetnost. To lahko storiš s kvalificiranim digitalnim potrdilom (denimo Sigen-CA), lahko se z osebnim dokumentom predstaviš kurirju, ki ti prinese pogodbo v podpis, lahko pa se odpraviš na sedež podjetja Mbills v Ljubljani, se tam identificiraš in podpišeš.

Ponudnik storitev oglašuje tudi kot ugoden način plačevanja, saj posamezno plačilo položnice iz mobilne denarnice stane 25 centov, vsa ostala pa nimajo provizije. In tudi ta za položnice je nižja kot pri bankah. Mesečne naročnine, ki so jo zaračunavali na začetku, ni več. Polnjenja denarnice pa stanejo po 25 centov, razen samodejnega polnjenja vsak mesec, ki je zastonj. Za prihodnost napovedujejo plačevanje na vseh brezstičnih terminalih POS in nasploh rešitve za popolno zamenjavo gotovine, kartice ali kakšnega drugega načina plačevanja.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Dokaj enostavna je tudi prijava za podjetja, prejemnike plačil. Kdor bi rad s platformo Hal mBills pobiral donacije ali članarine, se mora zgolj prijaviti z digitalnim potrdilom in vpisati (poslovni) transakcijski račun. Potem sledi še generiranje kode za želeni znesek in ko je ta pripravljena, jo je mogoče izpostaviti na spletni strani, na majicah, brošurah in še kje. Uporabniki aplikacije Hal mBills zgolj skenirajo kodo in potrdijo plačilo.

Donacija Tehnozvezdju

Na ta način lahko, če smo ti všeč, misliš, da pripravljamo kakovostne in koristne vsebine, in bi rad, da bi jih še naprej, tudi nam nakažeš 20 evrov. Ali večkratnik tega zneska (če spremeniš številko v polju Količina). Koda je tule spodaj in pa ves čas ob strani na našem portalu, označena s pripisom Donacija (tam jo vidiš, če portal obiščeš na računalniku). Iskrena hvala za vsako podporo. Cenimo zaupanje bralcev in se bomo trudili, da ga bomo deležni tudi vnaprej.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja