Amazonov Prime Video je zdaj globalen
Matjaž Ropret 14. decembra 2016 ob 13:08

Amazon je uresničil napovedi in danes predstavil novo globalno storitev pretočnega videa. V ospredju je seveda oddaja The Grand Tour (TGT), toda knjižnica ponuja še kaj drugega. Naročnina je cenejša kot za Netflix, a je tudi število naslovov manjše.

Že ob lansiranju prve epizode TGT so v Amazonu obljubili, da bo ta na voljo povsod po svetu, ne zgolj v peščici držav, kjer največji spletni trgovec ponuja storitev Prime, kamor je vključen tudi pretočni video. Zdaj je zgolj video Amazon začel ponujati v več kot 200 državah, storitev je dosegljiva na naslovu primevideo.com, torej ločeno od siceršnje spletne trgovine. Naročnina je za prve pol leta polovično znižana na tri evre na mesec, potem bo šest evrov mesečno. Na voljo je enotedensko preizkusno obdobje in v tem roku je mogoče naročnino odpovedati brez stroškov. Kdor je od začetka predvajanja kliknil na ameriško naročnino na Prime Video, jo mora odpovedati, preden se naroči na novo globalno storitev. Če še vedno teče enomesečno preizkusno obdobje, ni problema. Če pa mu je Amazon že odtrgal naročnino s kreditne kartice, je mogoče prekinitev naročnine in povrnitev denarja hitro urediti z enim od uslužbencev podjetja prek spletnega klepeta.

Kaj storitev ponuja? Poleg avtomobilističnega šova še nekaj drugih televizijskih oddaj in precej filmov. Večine serije, razen Seinfelda in še kakšne, ne poznam. Med filmi tudi tu, podobno kot pri ostalih storitvah pretočnega videa, prevladujejo naslovi iz 90-ih in prvega desetletja tega stoletja, nekaj je tudi starejših klasik, in peščica novejših, kot sta denimo Usodni in Kavboji in vesoljci. Vsaj žanrska raznolikost je kar precejšnja, v ponudbi so denimo tudi animeji in bollywoodski filmi. Nekoliko bolje kot pri Netflixu je tudi s podnapisi, večina filmov jih poleg v angleščini premore še v španščini, francoščini, italijanščini, portugalščini, poljščini in še kakšnem jeziku, možno pa je izbrati tudi sinhronizacijo v nekaj jezikov. To sicer slovenskemu gledalcu bolj malo pomaga, vseeno pa daje upanje, da morda nekoč prihaja tudi slovenščina. Pri Netflixu se v skoraj enem letu glede jezikovne pestrosti in prilagojenosti posameznim trgom ni kaj dosti spremenilo. Slika v Prime Video je v visoki ločljivosti, 4K za zdaj ni na voljo. Za tako ceno je tudi nismo pričakovali. Poleg računalnika so za Amazonov video uporabne še androidne in jabolčne naprave (aplikacija amazon prime video je zdaj v trgovinah google play in app store) ter televizorji LG in Samsung.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja