Alternativni, poceni in čudaški telefoni
Tehnozvezdje 28. marca 2019 ob 06:37

Pri operaterjih se je resda ponudba pametnih telefonov v zadnjem času malo povečala, med drugimi sta prišla Google Pixel in Razer Phone 2, pa vseeno glavnino ponudbe predstavlja pet znamk. Toda na svetu obstaja na stotine proizvajalcev teh naprav in da se najti marsikaj zanimivega in neobičajnega, tako pri nekaterih proizvajalcih, ki so v zadnjem času nekoliko izginili iz soja žarometov kot pri kakšnih manj znanih. Pa tudi – če ne kupuješ telefona z vezavo, so običajno modeli uveljavljenih znamk precej manj ugodni kot v operaterskih paketih. Zato se splača pokukati še kaj drugam.

Tule je nekaj alternativnih možnosti, ki jih nikakor ne gre prehitro odpisati pri kupovanju telefona v prosti prodaji. (opomba – pri naročnaju na Gearbestu nujno izberi pošiljanje Priority line)

Veliko telefona za ne preveč denarja

V tej kategoriji iščemo telefone, ki so vsestranski in nasploh OK. Marsikdaj srečujemo modele, ki so sicer v določenih vidikih boljši kot bi sklepali po ceni, toda potem jih ubije zanič fotoaparat, nedorasla baterija ali kaj drugega. Zadeva mora biti v vseh lastnostih vsaj kolikor toliko v redu ali pa res poceni, drugače se ne more uvrstiti sem.

Nokia 7.1

Oživljena Nokia je že sproducirala nekaj pozitivnih presenečenj, pa tudi kakšno malino. Model 7.1 sodi med prve, saj je za približno 250 do 300 evrov, odvisno od različice in trgovca, zelo uravnotežena in simpatična. Dizajn ne izstopa, toda kombinacija kovine in stekla daje dober vtis, zaslon ni največji, je pa dokaj lep, fotoaparat z dvema objektivoma zna posneti solidne fotografije in ustvariti nekaj lažnega učinka globinske neostrine, procesor je dovolj hiter za vsakdanjo uporabo in Android One skoraj nima preobleke ter dokaj redno dobiva posodobitve. Rahla šibka točka je baterija in priporočam različico 4/64 GB če jo denarnica dovoljuje.

Motorola Moto G7

Znamka v lastništvu Lenova se v zadnjih letih v Sloveniji pojavi le občasno, toda v Zahodni Evropi je še precej aktivna in letošnja linija Moto G7 obsega kar štiri modele. Po našem mnenju za 250 evrov najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo ponuja model brez dodatnih oznak (ostali so še Plus, Play in Power). Zaslon z diagonalo 6,2 palca je večji kot pri Nokii, zaradi česar je tudi telefon večji, fotoaparat z glavnim 12-milijonskim in 5-milijonskim globinskim tipalom je zelo podoben, tudi procesor je v istem razredu.

Wiko View 3 Pro

Ta telefon resda šele prihaja v prodajo, menda čez približno dva meseca, in obljublja minimalno kompromisov za 250 evrov. Materiali, zaslon, procesor in vse ostalo je sejmu Barceloni delovalo obetavno. Všeč nam je tudi precej čista namestitev Androida, malo manj pa zagnanost tega proizvajalca za posodobitve.

Poceni, vendar še dovolj dobri

Telefoni v razponu med 150 in 200 evri z dovolj sodobno zasnovo, da bodo v redu tu, ko bo na njih več kot sto aplikacij in (če bo sreča junaška) tudi kakšna novejša različica Androida.

Wiko View 2

Dokler čakamo na trojko je tu lanska dvojka za 150 evrov. To ni telefon za napredne uporabnike, za nezahtevne pa je veliko boljši od vsakega nekaj let starega, ki je verjetno zdaj v njihovem žepu.

Alcatel 3

Tudi novi Alcatel 3 za 189 evrov v konfiguraciji 4+64 GB bi lahko bil simpatičen nizkocenovnež. Končno so pri tej znamki uporabili procesor Snapdragon, kar obljublja precej lepše delovanje od prejšnjih modelov z zastarelimi Mediatekovimi čipi.

Xiaomi Mi A2

Počasi sicer prihaja kar zanimivi Redmi Note 7, toda lanskega Mi A2 s sistemom Android One se zdaj da najti za precej manj kot dvesto evrov. Gre pa za telefon na ravni zgoraj omenjenih Nokie in Motorole, le z verjetno nekoliko manj kakovostnim fotoaparatom ter žal brez NFC-ja, zaradi česar odpade plačevanje s telefonom in vožnja z mestnim avtobusom.

Robustneži

Ta kategorija je pretežno izginila iz mainstreama in se umaknila v malodane podzemlje kitajskih spletnih trgovin. Moj predlog je zato kakovosten telefon A-znamke in spodobno oklepljen ovitek, a če že mora biti v osnovi robusten, sta tukaj dva predloga.

Ulefone Armor 6

Za razliko od mnogih ostalih ima ta vsaj na papirju spodobne specifikacije in komaj kakšen izostanek. Od velikega zaslona polne visoke ločljivosti, prek spodobnega procesorja, kar 6 GB pomnilnika in 128 GB shrambe in baterije s 5000mAh kapacitete, do NFC-ja in čitalnika prstnih odtisov. Slednji v robustnih telefonih še vedno ni samoumeven. Za manj kot 300 evrov se to ne zdi slaba ponudba.

Cubot King Kong 3

King Kong je debel in težak ter ima pretežno zanič fotoaparat, a kot pametni telefon se v bistvu ne odreže slabo, stane pa manj kot 150 evrov.

Ogromna baterija pred vsem drugim

Ta dva verjetno ne bi prišla na noben običajen nakupovalni seznam in v resnici ne vemo, če sta vredna svojega denarja. Ju pa omenjamo zaradi smešno velikih baterij.

Cubot Power

Telefon, ki noče izdajati svoje namembnosti. Je malo debelejši in težji od večine, toda oblikovan je enako, njegova baterija pa premore 6000 mAh. Tudi sicer njegove strojne lastnosti ne izgledajo napačne, nekako podobne kot pri Armorju 6. Vendar za sto evrov manj, saj reč stane 178 evrov.

Ulefone Power 5

Še ena Moč, ki pa to s hecnimi linijami sporoča že na daleč. Baterija naj bi premogla kar 13000 mAh, toda koliko gre temu verjeti in kakšno je njeno dejansko trajanje, je vprašanje. Tudi ostale specifikacije so zelo raznolike, na nekaterih področjih še kar, drugje niti ne. Za dobrih 220 evrov se da kupiti boljši in tudi z manjšo baterijo bolj zanimiv telefon.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.