Alien Worlds: Bore malo o življenju na drugih planetih! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 9. decembra 2020 ob 06:44

Oddaja, ki z obema nogama trdno stoji na Zemlji. Z redkimi in ne pretirano poglobljenimi prizori življenja na drugih planetih poskuša zadržati gledalca. Brez tega je podpovprečna dokumentarna serija o naravi, ki mojstrovinam Davida Attenborougha ne seže niti do gležnjev.

Lahko se boste celo počutili zavedeni, če ste že gledali katero od oddaj o predpostavljenih oblikah življenja na planetih v območju zlatolaske, ki jih astronomi vse pogosteje odkrivajo. Na primer ameriško angleški dokumentarec v dveh delih Extraterrestrial iz leta 2005, ki je mimogrede v Veliki Britaniji poznan pod naslovom Alien Worlds. Kljub slabši računalniški animaciji podrobneje prikazuje izmišljena bitja in razmerja med njimi na dveh planetih, medtem ko življenje na Zemlji izrabi za krajšo razlago, čemu znanstveniki menijo, da bi tuje življenje lahko bilo takšno. Netflixova serija neguje podobno idejo, planeti so štirje, vendar vse obrne na glavo. Več je govora in prikaza manj znanih (vsaj za večino) oblik življenja na Zemlji, čemur sledijo prikazi tujih bitij, ki bi potencialno lahko bili plod podobnih evolucijskih načel, vendar na planetih z drugačnimi življenjskimi razmerami. Sekvence s tujimi bitji so krajše in z manj podrobnosti flore in favne, medtem ko je animacija boljša. Ker so znanstvene hipoteze enake, so bitja podobna. Na primer nebeški kiti, ki življenje preživijo med jadranjem v gostem ozračju planeta z dvojno zemeljsko težnostjo. Pa še kakšna podobnost med dokumentarcema bi se našla.

Zgolj eden od razlogov čemu uvrščam serijo v predalček z etiketo »krneki«. Prikaz življenja na Zemlji, naj gre za škorpijone, enoceličarje v negostoljubnih vulkanskih mlakužah afriške depresije ali sokolov med lovom, je površen in pravzaprav ne pove veliko o razlogih, čemu bi jim morala bila tuja bitja podobna. Ni logično niti to, da bi samica nebeškega kita žrtvovala življenje za naraščaj, saj bi naravna selekcija takšno početje že zdavnaj nadgradila z izumrtjem. Si predstavljate, da bi samice morskih želv umrle ob leženju jajc, kar bi pomenilo, da bi se razmnoževale le enkrat v svojem življenju, medtem ko bi se samci večkrat. Za preživetje vrste bi bilo bolje obratno. Da o tem, zakaj je pet nog boljše od štirih ali šestih, niti ne začnem pretirano razglabljati. Morda, da je bitje videti bolj nezemeljsko!

Sanja se nam ne, kakšno je življenje na drugih planetih zato lahko bolj ali manj na podlagi univerzalnih naravnih zakovno in evolucije le ugibamo. A ravno zaradi tega bi morala serija imeti poudarek na življenju drugje. Morda je res podobno, a hkrati je prav tako možno, da je čisto drugačno od tega, ki ga poznamo in žal vse bolj učinkovito uničujemo. Zaradi načina, kako so se pri Netflixu zadeve lotili, ogleda dokumentarne serije ne morem ravno priporočiti. Če vas zanima življenje na drugih planetih, potem poglejte oba dela dokumentarca Extraterrestrial, medtem ko je za seznanjanje z manj znanimi bitji na Zemlji, na voljo cel kupček veliko bolje narejenih dokumentarcev.

  • Kaj: Dokumentarna serija Alien Words
  • Kje: Netflix
  • Ocena: 2 (ker je slaba kopija dokumentarca izpred 15 let in ker ne nudi niti približno tega, kar bi sklepali iz naslova).
  • Priporočilo: Primerno za vse starosti, saj ni ničesar strašnega, neprimernega ali nasilnega. Kot vsak drug dokumentarec o naravi!
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja