Ali obljubljajo varnost, ki je ne morejo zagotoviti?
Marjan Kodelja 12. julija 2021 ob 06:59

Starostniki so priljubljene žrtve »poslovnežev«, ki jim želijo pod pretveze varnosti, pomoči v sili in še česa, za več denarja, kot so vredni, prodati tehnološke izdelke, ki zgolj pogojno ali še to ne, izpolnjujejo obljubljano.

Ko na spletu opazite ponudbo česarkoli brez cene, brez podrobne razlage, kako deluje in s pripisom, »pokličite nas« ali »bi radi izvedeli več«, potem bi se morale v glavah isti trenutek prižgati rdeče luči. S takšnimi ponudbami, ravno zadnjič sem bil opozorjen na nekakšno SOS-uro za starostnike, vas brez dvoma želijo »prinesti naokoli«. Prepričati, da bi za veliko več, pri varnosti pa res ne boste varčevali, kupili napravo, ki jo v znani kitajski spletni trgovini nudijo za dobre tri desetake. Če jim uspe vzbuditi zanimanje in jim pustite poštni naslov, potem ni težko ugotoviti, kaj sledi. Morda predlog, da pokličete še prijatelje in prijateljice, ki bi jim izdelek predstavili v živo in pri vas doma. Meka za dobrega prodajalca, kajti uspeh mu je skoraj zagotovljen. Saj poznate sesalnike, gospodinjske aparate, prehranske dodatke, ki jih prodajajo zgolj na takšen, »marketinško zvit« način, kajti na trgovskih policah ob konkurenčnih izdelkih bi hitro opazili, da niso vredni zahtevanega denarja.

Nemški Telekom starostnikom skupaj z naročniškim paketom nudi hibrid med uro in mobilnim telefonom, nosljivo napravo TCL MT43AX. Cena le te v ponudbi je 229 evrov. Enakovrednih ponudbi naši operaterji nimajo, ima pa zato Telekom Slovenije celovitejšo storitev e-oskrba, katere del je nadzorno središče za primere v sili. Ko (če) se odločate o napravah in izdelkih, ki obljubljajo, da bodo poskrbeli na vaše najdražje, ki starost preživljajo v domačem okolju, razmislite, v kolikšni meri lahko nudeni izdelek res pomaga. To vam je lahko osnova, ko ocenjujejo o resnosti ponudbe, ki vam jo je nekdo predstavil.

Nobena naprava, naj bo še tako sodobna in tehnično izpopolnjena, ne more varovati, če ni ves čas povezana v mobilno omrežje. Imeti mora ležišče za kartice SIM in boljše je, če podpira čim več mobilnih tehnologij. Še boljša bi bila podpora za kartice eSIM, kar je z izjemo Applovih ur, drugod manj verjetno. Vprašajte se, koliko vas bo torej stal dodatni naročniški paket oziroma ali ste pripravljeni obstoječega prenesti na nosljivo napravo in namesto na telefonu, klice in kratka sporočila sprejemati na uri. Če ste kdaj to počeli, potem veste, o čem govorim. Niti približno ni udobno in še manj prijazno do uporabnika. Starostniki potrebujejo telefon, zato sta rešitev dve naročniški številki, kar pa vse skupaj le po nepotrebnem podraži.

S tem ko je naprava povezana v mobilno omrežje, je aktivna njena prva funkcija. Tipka SOS za klic v sili. To že imajo nekateri modeli starostnikom namenjenih telefonov in tudi nekateri pametni telefoni. Tipičen primer so robustni modeli francoskega izdelovalca CrossCall in nekateri bolj običajni z najmanj eno dodatno tipko, katere namen je mogoče spreminjati. Tipka SOS samo po sebi ne pomeni ničesar. Pomembno je, kaj se zgodi, ko jo uporabnik pritisne. Ali klic sprejmejo operater nadzornega središča ali nacionalne številke za klic v sili, kateremu naprava samodejno pošlje podatke o lokaciji. Še posebej pomembno, če klicatelj ne ne more govoriti. Ali pokliče na številko osebe, vpisano v ta namen. Kaj lahko ta v tem primeru stori. Dobro je biti obveščen, da je svojec v težavah, a če mu ne morete pomagati, potem vse skupaj nima smisla. Oddaljeni več deset kilometrov imate zvezane roke in celo reševalcu boste verjetno težko dopovedali, kam mora iti.

Še bolj je to očitno pri klicu v primeru zaznanega padca. Vsaka nosljiva naprava naj bo obesek, ura ali zapestnica, je tega sposobna na podlagi očitkov vgrajenih tipal. Vprašanje je, kako natančna je. Koliko je lažnih alarmov, ko ne gre za padec, temveč morda za hiter premik roke, skok ali kaj še bolj nedolžnega. Lažni so enaka težava, kot kadar pride do padca, pa ga naprava ne zazna. Sledi enaka težava kot pri klicu v sili. Kaj potem. Kdo klic sprejme in ali lahko pomaga. Naslednja pomembna funkcija je merjenje srčnega utripa. Večina sodobnih naprav, tudi najcenejši ima optično tipalo, toda, če opazite zapis, da zna meriti še krvni tlak, bodite pozorni. Do zdaj sem imel samo eno uro, ki je to dejansko znala in ta je bila Samsungova.

Starejši ljudje lahko trpijo za demenco in se izgubijo. Kaj takrat? Morda nosljiva naprava bolj ali manj pogosto javlja položaj aplikaciji na telefonu svojca. Kaj to pomeni glede varstva zasebnosti, je prvo vprašanje. Medtem ko je drugo vzdržljivost baterije, saj je satelitski sprejemnik eden večjih porabnikov energije. Zato je pomembno je, da uporabnik naprave ne more izključiti, da baterija zdrži čim dlje in da nekdo skrbi za redno polnjenje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Papir prenese veliko in obljube je lahko izreči. Morda lahko varnost do nekje zagotavlja poceni na spletu kupljena naprava, toda če boste zanjo plačali več, kot je vredna, potem lahko govorimo o nepošteni trgovski praksi. Ne rečem, da je vse na spletu na meji ali celo preko meje dovoljenega, toda kadar podrobnih podatkov ni in so zapisi načelni in visoko leteči, takrat je možnost za to visoka, kot v primeru, ko je podatkov več in je delovanja podrobno obrazloženo. Upoštevati morate še, da je varovanje na daljavo zahteven proces, kateremu težko zadosti zgolj nosljiva naprava. Ne rečem, da lahko pomaga, toda ne v vseh primerih in še manj vedno na obljubljeni ravni.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.