Ali je Honor s prepogljvčkom Magic V zadel terno?
Marjan Kodelja 10. januarja 2022 ob 16:57

Honor si je vzel dve uri za prestavitev nove različice uporabniškega vmesnika Magic 6, pametnega telefona Magic V s prepogljivim zaslonom in ure Watch GS 3!

Prvo predstavitev v drugem letu samostojnosti je Honor izrabil za prikaz samooklicane odličnosti, kajti tudi to kitajsko podjetje je vstopilo na trg naprav s prepogljivimi zasloni. Malo manj kot polovico časa je en in edini govornik George Zhao namenil predstavitvi nove različice uporabniškega vmesnika, ki se ponaša z večjo vključenostjo umetne inteligence. Menda bo telefon znal glede na zaznane navade predlagati, katere aplikacije naj uporabnik namesti. Bomo videli, kajti to so funkcije, ki jih lahko ocenimo v praktičnem preizkusu. Virtualna spletna predstavitev je kot papir – prenese vse. Kdaj torej? Glede na povedano naj bi bili pri nas dosegljivi telefoni Honor 50 nadgrajeni nekje v drugem četrtletju letošnjega leta.

Nadgradnjam uporabniškega vmesnika smo priča vsako leto sočasno z novo različico operacijskega sistema. Letos je to Android 12, ki je osnova uporabniškega vmesnika Magic UI 6.

Zvezda prireditve pa je gotovo prepogljiv pametni telefon Magic V. Odkrito rečeno sem pričakoval »preoblečenega« Huaweija, a sem se, vsaj tako mislim, malce uštel. Nikakor ne gre namreč za kopijo modela Mate X2. Podoben je sicer tečaj, tako na videz, kot po konstrukciji iz več kot 200 delov in materialih, kot je na primer tekoča kovina na osnovi cirkonija, toda drugje so opazne razlike. Še najbolj ta, da sta polovici simetrične oblike in mer in je telefon zložen debel 14,3 mm in razprt 6,7 mm, zato je bolje uravnotežen. Držanje v roki je udobnejše, saj nobena stran v primeru držanja v sredini ne sili navzdol.

Poleg v konstrukciji so razlike v komponentah, kar pa je dokaj logično, saj je med obema preteklo leto. Sprednji 16,6-centimetrski zaslon (6,45 palca) ima razmerje stranic 21:9, kar praktično pomeni, da je uporabnejši pri vsakodnevnih opravilih kot njegov morebitni največji tekmec, Samsungov Z Fold3 (razmerje 25:9). Zaslon s 120-herčnim osveževanjem in polne visoke razločljivosti je zaščiten z nano kristalnim steklom, za katerega Zhao pravi, telefon je celo dvakrat vrgel ob tla, da je 5-krat trdnejše. Brez naznake od česa. Notranji, malo več kot 20-centimetrski (7,9-palčni) 90-herčni zaslon je zaščiten s folijo, ki naj bi manj odbijala svetlobo. Razločljivost notranjega zaslona je 1984 (Orwell s tem verjetno nima nič) x 2272 pik. Ker je širina zunanjega zaslona dokaj običajna, je lahko večina časa telefon uporabe zaprt. Kljub temu Honor trdi, da je tečaj preizkušen za 200 tisoč odpiranj, kar praktično pomeni deset let, če ga odprete in zaprete 50-krat na dan.

Konstrukcijsko je zanimivo, kako so uspeli doseči tankost naprave in obenem zadostiti radiju, ki ga zahteva še varen upogib zaslona. To je doseženo po načelu kapljice vode, kajti zgib upogljivega zaslona se, kot je razvidno na sliki, upogne pod ravnino, v kateri je, ko je naprava odprta. To mi daje misliti, da tečaj v odprtem položaju napne zaslon, drugače bi bila guba moteča, in zato ne omogoča odprtosti naprave v poljubnem položaju. V čemer se je že Mate X2 razlikoval od Foldov.

Ker Honor od samostojnosti nima težav z Američani, kajpada Magic V podpira Googlove storitve in omrežje pete generacije. Hkrati gre za eno prvih naprav z najnovejšim procesorjem Snapdragon 8 generacije 1. Kamere so tri in vse imajo 50-milijonsko tipalo. Glavna, širokokotna in kamera s povečanim spektrom. Najverjetneje to pomeni, da tretja kamera zajema očem nevidne valovne dolžine svetlobe in jih vključi v fotografije prvih dveh. Kako to počne, bomo morda enkrat imeli možnost preskusiti. Poleg treh zadnjih sta še dve 42-milijonski sprednji. Po ena v zaslonki luknjici vsakega zaslona.

Zaradi relativne tankosti telefona baterija ni med večjimi. Kapaciteta 4750 mAh ni pretirana glede na vgrajene zmogljivosti in dvojico zaslonov. Še dobro, da je na voljo hitro polnjenje z močjo 66 vatov. Magic V je na voljo v srebrni, črni in oranžni barvi. Kupiti ga je mogoče le na Kitajskem, kjer različica z 256 GB pomnilnika preračunano stane okoli 1400 €. Ni jasno, ali je to cena z davkom ali brez njega. Kot tudi ne, če bo Honor prvega prepogljivčka kdaj ponudil evropskim kupcem.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.