Matjaž Ropret 13. junija 2017 ob 10:45

Navidezni pomočniki se množijo. Od Googla in Appla, prek Microsofta in Amazona do Samsunga, vsi jih pospešeno razvijajo. Zato smo se tokrat na zmenku dobili z Amazonovo pomočnico Alexo

Podobno kot druge je tudi “skrita” v domači zvočnik. Zato, da izpade manj vsiljivo, pa tudi, ker je glasba ena glavnih storitev, ki jo omogoča. Uporabnik preprosto reče, Alexa, predvajaj mi Katy Perry, pa je. Seveda v ZDA ali v Veliki Britaniji, v Sloveniji je vse skupaj bistveno manj uporabno.

Kako se taka umetna inteligenca v škatlici in ali je to res umetna inteligenca, smo ugotavljali v tokratni oddaji. In preizkušali, kakšne odgovore daje Alexa in kako se razume z vrstnicami, kot je Siri.

Vabimo k ogledu!

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
 • Sicer malo pozno, ampak vseeno. Echo napravice se da prav lepo konfigurirati, da delajo v Sloveniji. Imam v vsakem prostoru eno in jih uporabljam za krmiljenje luči (dimanje, prižiganje), žaluzij, garažnih vrat, vhodnih vrat, ogrevanja, kamer televizije in kina, sesalca(Neato connect) in še kaj bi se našlo. Predvsem je potrebno malo iznajdlivosti za inštalacijo(VPN za spotify in amazon račun) in seveda že prej pripravljen smarthome sistem. Preko raznih hubov lahko povežeš KATEROKOLI napravo z alexo. Blesti pri iskanju in predvajanju glasbe. Seveda pa drži, da slovenske lokacije ne podpira vendar kar se vremena tiče lahko uporabiš skill, ki podpira evropska mesta.
  Uporabna je tudi funkcija drop in (interkom med napravami) s katero lahko takoj polkičeš katerikoli prostor v hiši.
  Glede varnosti in zasebnosti je pa moje mnenje tako, da je kompromirana z vsakim telefonom in računalnikom v hiši. Siri uporablja enak sistem in ga nosiš vedno s seboj. Torej če si na tapeti, je Echo le eden od tvojih problemov. Ampak teorije zarote na stran:)))

  LP

  • Zdravo Smily,
   se mi lahko prosim javite na ziga[pika]koselj@gmail.com? Zelo prav bi mi prišel kakšen napotek pri konfiguraciji Alexe v Slo 🙂
   Hvala in lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.