Alcatel se še trudi, a od njega pričakujemo več
Matjaž Ropret 4. septembra 2017 ob 11:40

Alcatel je pred leti obetal, da bi lahko postal eden vodilnih proizvajalcev pametnih telefonov z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. Celo sami so v podjetju TCL, ki ima v lasti to nekdaj francosko znamko (in druge), govorili o tem, da želijo postati Zara mobilne telefonije. Toda iz tega načrta se vsaj v Evropi ni izcimilo veliko, poskusi pa se vrstijo še naprej. A se zdi, da izdelki (glede na konkurenco) nazadujejo, napori za prodor na trge evropskih držav, tudi Slovenije, pa stagnirajo.

Pred dvema letoma je bil Alcatel Idol 3 eden bolj zanimivih modelov srednjega razreda. Strojno je bil soliden, imel je velik in lep zaslon, kovinsko ohišje, kar takrat še ni bila norma, in tudi unikatno lastnost sprednje strani, ki je bila s stereo zvočniki v bistvu spodaj in zgoraj enaka in je lahko uporabnik obrnil telefon, kakor je želel. Idol 4 je nadaljeval v podobni smeri, a so se že pojavili močni tekmeci, podobno pa bo verjetno tudi s svežima modeloma Idol 5 in Idol 5s.

Četudi s ta na pogled zelo podobna in ju loči samo ena črka v imenu, gre v bistvu za dva povsem različna izdelka. Idol 5, ki bo v prosti prodaji stal 240 evrov, na vsakem koraku daje vedeti, da je iz nižjega cenovnega razreda. Delno je kovinski in delno plastičen, Mediatekov procesor je manj zmogljiv od tistega v 5s, fotoaparat je prav tako slabši, čeprav ima nazivno višjo ločljivost (13 milijonov točk proti 12-im), saj je tipalo manjše, in vgrajene shrambe je zgolj 16 GB. Tudi zaslon, znova po diagonali in ločljivosti enak (5,2 palca, Full HD), ni enako kakovosten. Razlika je nekje na ravni Huaweija P10 in Honorja 9.

V vsakem primeru Idol 5s s priporočeno ceno 400 evrov izgleda mnogo naprednejši telefon in tudi boljši v rokah. Daje namreč precej bolj trden občutek, četudi sprednje steklo ni enako lepo integrirano v celotno obliko. Nekako podobno, kot je bilo pri prvem Oneplusu. A kljub temu da dražji model poganja osemjedrni procesor Helio P20, da ima tri gigabajte pomnilnika in 32 GB shrambe, na papirju spodoben fotoaparat z 12 milijoni točk (in osmimi milijoni spredaj), priključek USB-C (za razliko od microUSB pri cenejšem) in v štartu Android 7.1, bo vseeno težko konkuriral tako omenjenemu Honorju, kot Moto X4 in še nekaterim telefonom v podobnem cenovnem razredu. Ti prinašajo še nekatere trike, denimo vodotesnost, lepšo obliko, dvojni fotoaparat, bluetooth 5, večjo baterijo in še kaj. Zvočnika sta pri 5s ostala, obračanje vmesnika pa ne. Proizvajalci, kot je Alcatel oz. TCL, res morajo ponuditi nekaj več, nekaj posebnega, česar pri družini Idol 5 nisem opazil.

Podjetje poskuša tudi z brezštevilnimi drugimi modeli v nižjem cenovnem razredu. Med njimi je A7 XL, ki ima ob enormnem zaslonu (šest palcev) dvojni fotoaparat v slogu Honorja 6X, kar pomeni glavno tipalo z 12-imi in pomožno z dvema milijonoma točk z dodatne informacije o »globini«. Telefon bo stal 280 evrov.

Kitajsko poreklo proizvajalca pa se pozna pri izdelku Movetime Family watch MT30. To je namreč »pametna« ura za otroke z vgrajenim GPS-om, prek katere lahko starši spremljajo lokacijo otroka. Ura pa ima tipko SOS, da lahko malčki pokličejo na pomoč, če je treba. Ura daje kakovosten vtis, tudi s svojim izgledom, ne bo pa ravno poceni, saj bo priporočena cena 170 evrov. In zdi se mi, da bo v kakšni drugi državi bolj smiselna kot v Sloveniji.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.