Alcatel nagovarja cenovno občutljive kupce
Matjaž Ropret 24. februarja 2018 ob 19:01

Kitajsko podjetje TCL, ki med drugim prodaja telefon pod znamko Alcatel, je uspešnejše v Evropi in ZDA kot na domačem trgu. Vendar tudi na naši celini še ni izkoristilo vseh potencialov, zato je z letošnjo linijo izdelkov uvedlo nekaj sprememb, tudi organizacijskih. Po novem pa se osredotoča izključno na nižji cenovni razred. Za slovenske uporabnike se zdijo najbolj zanimivi modeli 5, 3V in 3X, ki so tudi v vrhu Alcatelove ponudbe.

Prejšnja leta je Alcatel poskušal z nekaterimi inovacijami, kot je bil simetričen dizajn ali embalaža v podobi očal za navidezno resničnost, vendar s »premijskimi« izdelki srednjega cenovnega razreda ni uspel tako, kot je želel. Zdaj se je osredotočil na cenejše telefone, pri čemer bo poskusil izkoristiti nekaj prednosti pred tekmeci, ki jo ima v tem, da zaslone (kar celotno paleto) izdeluje sam in da vse procesorje kupuje pri Mediateku. To pomeni, da noben mobilnil z oznako Alcatel ne bo dražji kot 250 evrov (v prosti prodaji). Krovni TCL v razredu nad 500 evri ponuja še modele Blackberry, vmes pa bi lahko prostor nekoč zapolnili izdelki z oznako TCL, vendar poskuša korporacijo najprej prodreti s televizorji te znamke.

Po novem so iz poimenovanja telefonov umaknili vsa dodatna imena (Idol, Pixi, …), ostajajo samo še številke in črke. Osnovne serije so tri – 1, 3 in 5, v vsaki pa nekaj podobnih, a vseeno različnih modelov. Kot pri BMW-ju, če si sposodim primerjavo iz avtomobilskega sveta s podobnimi oznakami. Vsi po vrsti imajo zaslon z razmerjem strani dve proti ena (18:9). V seriji 1 so telefoni, ki stanejo manj kot sto evrov in ne podpirajo LTE-ja, in tako za Slovenijo niso zares zanimivi. Ponuja pa eden od njih različico Androida Go, ki je prilagojena za hitrejše delovanja na manj zmogljivih napravah, eden pa ima kovinsko zadnjo plat, kar tudi v tem razredu še ni povsem samoumevno.

3X ponuja dvojni fotoaparat na zadnji strani.

Serija 3 obsega štiri modele s cenami med 129 in 189 evri. Najcenejši 3C je šestpalčni velikan s podporo za 3G in nerazburljivimi specifikacijami. Za 149 evrov se bo dalo kupiti model 3, ki bo že ponujal odklepanje s prstnim odtisom in prepoznavo obraza. Ampak splačalo se bo odšteti vsaj 179 evrov za 3X z dvojnim fotoaparatom (standarden pogled in široki pogled) na zadnji strani, 5,7-palčnim zaslonom HD+, majhnimi merami, tremi gigabajti pomnilnika in 32 GB shrambe (ob reži za kartico microSD). Po svoje atraktiven je tudi 3V s šestpalčnim zaslonom ločljivosti 2K in prav tako dvojnim fotoaparatom – a za učinek zamegljevanja ozadja, ne za drugačno goriščnico. Toda ta ima zgolj konfiguracijo 2 + 16 GB. Zato pa svetlečo zadnjo stran.

Pri modelu 3V je poudarek na velikem zaslonu 2K.
Alcatel 5 naj bi dajal vtis kovinskega telefona.

Alcatel 5 je trenutno najboljši telefon te znamke, ki bo ponujal izstopajoče oblikovanje in nekaj lastnosti, kakršnih v cenejših ne bo mogoče najti. Oblika je malce bolj oglata, toda spodaj je roba okrog zaslona minimalno, da prsti sežejo čim dlje proti vrhu ekrana. Zadaj je telefon sicer plastičen, a imitira kovino, v srebrni ali zlati barvi pa je vzorec, ki naj bi ga naredil bolj prestiženga. Za 229 evrov bo kupec dobil 5,7-palčni zaslon HD+, priključek USB-C, dvojni fotoaparat spredaj, ki zna, kadar zazna več kot dva obraza, samodejno preklopiti na širokokotni pogled, prav tako kot pri seriji tri je tu prepoznava obraza za odklepanje telefona.

V Slovenijo naj bi najprej prišla 5 in 3V, kasneje še 3X. Vendar se doslej Alcatel pri naših operaterjih, pa tudi trgovcih, ni uspel posebej profilirati in tudi mnogi modeli, ki so obetali, so Slovenijo obšli. Zato se obetajo spremembe pri uvozu teh telefonov in morda bo odslej bolje. Vse operaterske različice naj bi imele vgrajen NFC, za tiste v prosti prodaji pa ni nujno. Morda je škoda, da so predstavili toliko različnih modelov, kajti s tem se izgublja osredotočenost. Za vsakodnevno splošno uporabo se zdita najbolj primerna 3X in 5, medtem ko 3V utegne ugajati predvsem kupcem, ki veliko gledajo video in to predvsem v pretočni obliki (Youtube, Netflix, …). Alcatel ima hudo konkurenco v Honorju, Xiaomiju in še marsikomu, zato se bo moral za večji preboj močno potruditi.

Poleg telefonov so, kot kaže zgornja fotografija, predstavili tudi tablici 1T v deset in sedempalčni izvedbi. Tekmovali bosta z Amazonovimi in drugimi kitajskimi, cenejšimi kot sto evrov. Sprecifikscije niso niti blizu pretresljivih, pomnilnika je denimo samo en gigabajt in ločljivost zaslona je nizka, so pa vsaj pri večji vidni koti solidni. Toda naložen je Android Oreo (8.1), ki poskrbi za večjo optimizacijo prostora in zmogljivosti. Poleg tega sta tablici presenetljivo nedebeli. Z otroškim načinom v operacijskem sistemu bosta zagotovo zanimivi za naraščaj, morda pa še za koga, ki želi nekaj poceni za gledanje videa in branje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.