Airpods 3 so absolutno predrage, a se bodo kljub temu prodajale odlično.
Matjaž Ropret 23. oktobra 2021 ob 06:41

Poleg novih prenosnikov Macbook Pro, ki jih najbolj zahtevni uporabniki tovrstnih računalnikov nestrpno pričakujejo v trgovinah, je Apple ta teden predstavil tretjo inkarnacijo svojih prepoznavnih in priljubljenih slušalk Airpods. Najlažje bi jih opisali kot Airpods Pro brez aktivnega dušenja hrupa in silikonskih nastavkov. Od izvedbe Pro so tudi nekaj cenejše, a kljub temu dražje od bolj ali manj vse neposredne konkurence (Huawei Freebuds 4, Oneplus Buds Pro, Samsung Galaxy Buds 2).

Področje popolnoma brezžičnih slušalk se je v zadnjih nekaj letih izjemno razvilo in s tem so začele padati tudi cene. Absolutno gledano se še vedno niso spustile zelo nizko, z izjemo brezimnih izdelkov s kitajskih spletnih trgovin in še nekaterih agresivno pozicioniranih modelov uveljavljenih kitajskih znamk s takoj opaznimi kompromisi. Vseeno pa zdaj ni težko nečesa kakovostnega za sto evrov ali manj, za 150 ali malenkost več pa že pričakujemo napredne funkcionalnosti, ko je samodejno preklapljanje med dvema napravama, prilagajanje okolici in seveda že omenjeno aktivno izničevanje hrupa (ANC) v okolici. Airpods 3, vsaj v kombinaciji z Applovimi telefoni, tablicami in računalniki obvladajo prvo dvoje, toda tretja funkcionalnost se jim je izmuznila.

Govorice so si nekoliko nasprotovale in nazadnje se je izkazalo, da dušenja hrupa v »osnovnih« slušalkah Airpods še vedno ni, kljub temu, da ga obvladajo cenejše Beats Studio Buds. Je pa po novem oblika skoraj povsem enaka kot pri Airpods Pro, vendar so še vedno popolnoma plastične, kot predhodnice. V ušesa gre torej trda plastika, ne čepka, ki skoraj povsem zapreta ušesni kanal. Morda tudi zato Apple ni vgradil ANC-ja, ker ve, da brze dobrega pasivnega dušenja hrupa tudi učnikovitega aktivnega ne more biti. So pa dodali »prostorski« zvok (Spatial Audo) v kombinaciji z določenimi vsebinami, posnetimi v formatu Dolby Atmos, samodejno prilagajanje izenačevalnika in na škatlico brezžično polnjenje, združljivo z magnetnim sistemom Magsafe. Pomembna novost je poleg naštetih daljše trajanje baterij, saj te ponujajo do 6 ur delovanja z zalogo v samih slušalkah in do 30 ur z vsem, kar skriva še škatlica.

Kakšen in koliko boljši od prejšnjega solidnega bo zvok, je nehvaležno napovedovati. Apple je na predstavitvi kazal izrisano notranjost slušalk z različnimi »zvočniki«, toda zelo malo bi jih ali pa jih je ugotovilo, da smo bili pravzaprav deležni prezentacije, ki bi se povsem lahko nanašala tudi na katerega od starejših modelov.

Apple je napovedal še dodatne barve pri zvočniku Homepod Mini.

Kljub vsemu je dvesto evro (ali v Sloveniji še kakšnega več, natančne cene še ni) veliko, morda celo preveč glede na to, kaj konkurenca (pogosto) ponuja tuji za manj. Vendar se Applu ni treba bati za prodajo, kajti napredek v primerjavi s predhodnima modeloma je opazen, tovrstne slušalke so potrošna roba in jih je treba kupiti vsaj na vsakih nekaj let, pa tudi prejšnje s škatlico za brezžično polnjenje niso bile nič cenejše. Če ni »podražitve«, so zvesti kupci pomirjeni, in ker pri slušalkah Airpods točno vedo, kaj dobijo, jih utegnejo naročiti kmalu.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.