Airbnb snuje pravila za razkuževanje apartmajev
Matjaž Ropret 28. aprila 2020 ob 12:57

Airbnb je bil eden največjih dobičkarjev digitalne (»delitvene«) ekonomije, v tednih korona krize pa je med glavnimi poraženci. Večinoma ždimo doma, potovati ne moremo, stanovanja so zato prazna in prihodkov ni. V podjetju bodo poskušali slabo situacijo rešiti s potrjeno očiščenimi oz. razkuženimi prostori, ki bodo na voljo za najem. Podoben protokol za »globinsko čiščenje« bodo verjetno iznašli tudi politiki na ravni Evropske unije, da bi poleti, ko se bodo predvidoma meje znova odprla, znova vsaj delno zagnali turistično panogo.

Airbnb bo maja zagnal nov čistilni protokol z dodatnimi procedurami in napotki, kako očistiti vsako sobo v stanovanju. Vsak sobodajalec na tej platformi se bo lahko prijavil in potem pridobil potrdilo, da oddaja razkužene prostore. Navodila, ki jih podjetje pripravlja skupaj z ameriškim zdravnikom Viveokom Murthyjem in »vodilnimi strokovnjaki s področja gostoljublja in higiene,« bodo vključevala podrobne opise načinov, kako očistiti in razkužiti prostore – s tekočimi razkužili, vlažnimi robčki, in drugimi pripomočki, morda tudi UV svetilkami –, kakšna zaščitna oprema (maske, rokavice, razkužila, itd) mora biti ves čas na voljo v stanovanju in podobno.

V ta program ne bo mogoče prijaviti vseh sob, denimo tistih ne, pri katerih so sanitarije skupne. V vsakem primeru pa naj bi Airbnb zahteval najmanj 24 ur razmika med gosti, s čimer bi prav tako zmanjšali verjetnost, da bi virus obstal na kakšni površini. Ni pa še povsem jasno, kako bodo preverjali, ali sobodajalci dejansko razkužujejo po vseh priporočilih in kot bo obljubljala »značka«, ki jo bo tak apartma imel.

Kdor ne bo mogel zagotoviti drugačnega čiščenja od standardnega, mu sistem ne bo pustil potrditve dveh zaporednih rezervacij v razmaku, krajšem od 72 ur. Po večini ocen sicer virus na različnih površinah »preživi« od enega dne do enega tedna. Zdi pa se mi, da je nevarnost okužbe s Sars-Cov-2 vendarle veliko manjša ob dotikanju nečesa kot ob neposrednem prenašanju med ljudmi v (manjših) zaprtih prostorih. Vsekakor pa bo zaskrbljenost zaradi možnosti okužbe v tujem stanovanju še nekaj časa realnost. Ne glede na to, kako radi bi šli na morje ali znova kam odpotovali. Predsedniki vlad in pristojni ministri so menda že začeli pogovore, kakšne ukrepe bi morali sprejeti sobodajalci in turistična podjetja, da nastanitve, ko bodo znova odprte in bodo turisti lahko prišli do njih, ne bodo potencialno leglo okužb. Prav verjetno bo v veljavi podoben protokol razkuževanja, kot ga pripravlja Airbnb.

***

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja